ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Διεθνή Βιομηχανία Αλουμινίου: Η βουτιά της ζήτησης προκαλεί ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι!

Η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου σύμφωνα με το ΙΑΙ κατέγραψε αύξηση 2,1% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το παραπάνω έχει προκαλέσει μεγάλες ανησυχίες στην αγορά, καθώς ελέω COVID-19, η ζήτηση σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσει την παραγωγή ώστε να καταφέρει να απορροφήσει το πλεονάζον μέταλλο. Το μεγάλο ερώτημα μάλιστα είναι όχι αν έχει καταγράψει πτώση αλλά πόσο μεγάλη είναι αυτή.

Χαμηλά 4 ετών στο LME λόγω χαμηλής ζήτησης

Με δεδομένο το lockdown στα περισσότερα εργοστάσια της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας που αποτελεί έναν από τους καλύτερους πελάτες της βιομηχανίας αλουμινίου και τη γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας σε όλον τον κόσμο, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά σε επίπεδο ζήτησης.

Τα μηνύματα από το LME δεν είναι τα καλύτερα, καθώς η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου υποχώρησε σε χαμηλά τετραετίας στις αρχές Απριλίου στα $1.460/mt αν και έκτοτε ανέκαμψε κάπως, σκαρφαλώνοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των $1.500/mt.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι την τρέχουσα χρονιά, μετά από συναπτά έτη με αυξήσεις, η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου θα καταγράψει σημαντική καθίζηση που σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης προσφοράς, θα οδηγήσει σε πλεόνασμα εκατομμυρίων τόνων. Συγκεκριμένα, η Citi αναμένει το πλεόνασμα να φτάσει τους 2,7 εκατ. τόνους και η βουτιά της ζήτησης να αγγίξει το 6,7%!

Όπως προαναφέρθηκε ο νευραλγικός τομέας των μεταφορών είναι σε κρίση και έχει χτυπηθεί περισσότερο από τις άλλες τελικές αγορές, καθώς τόσο οι πωλήσεις όσο και η παραγωγή νέων οχημάτων έχουν εμφανώς περιοριστεί λόγω της παγκόσμιας καραντίνας. Η Moody’s αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πωλήσεις αυτοκινήτων να ανακάμψουν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ωστόσο όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν ότι η ζήτηση αλουμινίου για το 2020 θα είναι μειωμένη, το ζητούμενο είναι πόσο.

Μικρό το αντίκτυπο του lockdown στην προσφορά

Η προσφορά πρωτόχυτου αλουμινίου, σε αντίθεση με άλλα βιομηχανικά μέταλλα δεν επηρεάστηκε πάρα πολύ από το γενικότερο lockdown, καθώς στις περισσότερες χώρες οι μονάδες πρωτόχυτου χαρακτηρίστηκαν μείζονος σημασίας και δεν έκλεισαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τα όποια περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν σύμφωνα με το IAI το πρώτο τρίμηνο του 2020 η παραγωγή στις χώρες του Κόλπου αυξήθηκε 11%, στη Λατινική Αμερική 10,3% και στη Βόρεια Αμερική 4,1%. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως κατέγραψε αύξηση της παραγωγής 2,2%.

 

Για να έρθουμε στα μέρη μας, η Ανατολική Ευρώπη εμφάνισε αύξηση στην παραγωγή πρωτόχυτου 3,3% που αντισταθμίζεται πλήρως όμως από τη μείωση 4,8% που σημείωσε η Δυτική Ευρώπη.

Η βραδυφλεγής φύση της βιομηχανίας αλουμινίου

Η βιομηχανία αλουμινίου είναι ιδιαίτερα αργή στις αντιδράσεις της στα σήματα που εκπέμπει η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου. Χρειάζεται χρόνος και χρήμα να ανασταλεί και στη συνέχεια να ξεκινήσει πάλι η λειτουργία μίας μονάδας παραγωγής πρωτόχυτου χωρίς να καταστραφεί ο εξοπλισμός, ενώ επίσης υπάρχει το πρόβλημα με τις ρήτρες από τα μακροχρόνια συμβόλαια παροχής ενέργειας.

Εκτός των άλλων, η βιομηχανία αλουμινίου σε επίπεδο μονάδων παραγωγής πρωτόχυτου έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε καθεστώς χαμηλών τιμών εδώ και χρόνια και έχει θωρακιστεί αναλόγως.

Τα παραπάνω εξηγούν εν μέρη γιατί αργεί σε επίπεδο προσφοράς η διόρθωση των θεμελιωδών παραμέτρων της αγοράς όταν η ζήτηση και η τιμή έχουν υποστεί ένα μεγάλο σοκ. Το καλό είναι ότι η βιομηχανία αλουμινίου έχει βρεθεί ξανά στην ίδια θέση και έχει εμπειρία. Το κακό είναι ότι οι πιθανότητες είναι μεγάλες να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Οι επιπτώσεις της υπερπροσφοράς μετάλλου την περίοδο 2008-2009 οδήγησαν σε τεράστια αποθέματα που έφτασαν τους 4,6 εκατ. τόνους κάποια στιγμή στις αποθήκες του LME. Ωστόσο σε αντίθεση με το πετρέλαιο, το ελαφρύ μέταλλο έχει το πλεονέκτημα ότι αποθηκεύεται πιο εύκολα.

Η αγορά του πρώτοχυτου αλουμινίου ζει με τις επιπτώσεις των υψηλών αποθεμάτων εδώ και πολύ καιρό υπό τη μορφή των χαμηλών τιμών και περιθωρίων κέρδους υπό συνεχή πίεση.

Τα αποθέματα στο LME ωστόσο από το περασμένο έτος είχαν αρχίζει να κανονικοποιούνται και να κινούνται σε λογικά επίπεδα όμως πλέον αυτό αλλάζει και αρχίζει να καταγράφεται μία νέα ανοδική τάση.

Μέσα στο Μάρτιο έλαβε χώρα ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων με πάνω από 400 χιλ. τόνους να εισρέουν στις αποθήκες του LME. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι μάλλον οδηγούμαστε σε ένα νέο κύκλο υπερπροσφοράς. Ο κύκλος μπορεί να σπάσει είτε με σημαντική αύξηση της ζήτησης (ιδιαίτερα δύσκολο στη μετά-κορωνοϊού εποχή) ή με γενναίες περικοπές στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.