ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Δημ. Τζίκας: Διαχειρίσιμη η κρίση με τα μέχρι τώρα δεδομένα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ELVIAL, Δημήτρης Τζίκας

Αξιοσημείωτες αντοχές στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η υγειονομική κρίση και στον κλάδο του αλουμινίου επιδεικνύει η βορειοελλαδική βιομηχανία ELVIAL, η οποία σε έναν περίπου μήνα αναμένεται να λειτουργήσει το νέο κέντρο logistics, επένδυσης ύψους 5 εκατ. ευρώ, σε έκταση 13,5 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, που θα αποτελέσει τη νέα βάση της εταιρείας στη Νότια Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, που είχε στο επίκεντρό της την έντονη εξωστρέφεια, η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου από τη Νέα Σάντα Κιλκίς έκλεισε το 2019 με κύκλο εργασιών 82 εκατ. ευρώ έναντι 74,5 εκατ. το 2018 και ακόμα μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στην κερδοφορία της, σημειώνοντας στην περσινή χρήση κέρδη προ φόρων 7,2 εκατ. έναντι 5,2 εκατ. στη χρήση του 2018. Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα του 2020, με αποτέλεσμα η θετική εκκίνηση στο 2020 να χαθεί από τη μείωση των παραγγελιών για Μάρτιο και Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο τζίρος της εταιρείας είναι μειωμένος περί το 11%-12% στο πρώτο τετράμηνο, καθώς στο επίμαχο διάστημα της πανδημίας η ελληνική αγορά έχει συρρικνωθεί στο 50% και οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατά 15%.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Γαλλία, που αποτελεί μεγάλο πελάτη της ELVIAL, και ακολούθως σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία και λιγότερο στη Σκανδιναβία. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της δυναμικής διέλασης το 2019 έφθασαν το 72% των πωλήσεών της και φέτος αναμένεται να διευρύνουν το μερίδιό τους λόγω της μεγαλύτερης πτώσης της εγχώριας αγοράς.

Κομβικός ο Ιούνιος

Πάντως, όπως ανέφερε σε γνωστή οικονομική εφημερίδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζίκας, η βιομηχανία, παρότι εντάσσεται στους πληττόμενους κλάδους, δεν έχει βγάλει ούτε έναν εργαζόμενο σε αναστολή, με τον ίδιο να εκτιμά ότι εάν η πτώση κυμανθεί στα τρέχοντα επίπεδα η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βορειοελλαδική βιομηχανία την τελευταία οκταετία, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διπλασίασε το προσωπικό της, απασχολώντας σήμερα 300 εργαζόμενους. «Είναι δέσμευσή μας να διατηρήσουμε το σύνολο των θέσεων εργασίας, ενώ θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε να μην επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα επιδιώξουμε με επιμερισμό των αδειών να αντιμετωπίσουμε τις μειωμένες παραγγελίες και μόνο εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση θα μειώσουμε τις ώρες απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, κομβικός μήνας θα είναι ο Ιούνιος», προσθέτει ο ίδιος.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.