ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Σήμα UKCA αντί για CE στις εξαγωγές προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο από 1/1/2023!

Τα αποτελέσματα δοκιμών από έναν Κοινοποιημένο Φορέα Δοκιμών της Ε.Ε. που έχουν διεξαχθεί έως 31.12.2022, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιστορικά δεδομένα, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες δοκιμές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι κατασκευαστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σηματοδοτούν τα δομικά τους προϊόντα με το σήμα UKCA, όταν εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (HB). Οι εκθέσεις δοκιμών και τα αποδεικτικά συμμόρφωσης που απαιτούνται για το σκοπό αυτό πρέπει να είναι ή να αναγνωρίζονται από βρετανικό οργανισμό.

Μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές αν οι υπάρχουσες εκθέσεις δοκιμών μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προϊόντα στο σύστημα AVCP 3 (ιστορικά δεδομένα). Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, αυτό είναι πλέον εφικτό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η χρήση υφιστάμενων εκθέσεων δοκιμών από κοινοποιημένο φορέα δοκιμών της ΕΕ είναι επίσης δυνατή για τα δομικά προϊόντα του συστήματος AVCP 3 έως τις 31.12.2022

Στον ιστότοπο www.gov.uk αναφέρεται: “Where a product has already been tested by an EU-recognised notified body to meet the requirements of AVCP System 3 before 31 December 2022 it will not need to be re-tested before the UK mark can be affixed.”.

Όλοι οι κατασκευαστές με εξαγωγές στο ΗΒ θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το χρονικό διάστημα για να δοκιμάσουν νέα προϊόντα ή παραλλαγές προϊόντων από ευρωπαϊκό κοινοποιημένο φορέα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Το ift Rosenheim έχει κάνει τις απαραίτητες τεχνικές και οργανωτικές προετοιμασίες για να μπορεί να πραγματοποιήσει δοκιμές σε άμεσο χρονικό διάστημα. «Για δοκιμές μετά την 1η Ιανουαρίου 2023, η απαραίτητη απόδειξη συμμόρφωσης για το σήμα UKCA μπορεί να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το BSI και την UL», αναφέρει σχετικά ο CTO του ift Rosenheim, Michael Breckl-Stock.

Τα πρακτικά προβλήματα και η αναταραχή του Brexit επηρεάζουν όλους τους κατασκευαστές και εμπόρους στην Ε.Ε., που θέλουν να εξάγουν δομικά στοιχεία και οικοδομικά υλικά από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τις ίδιες τις βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες και τους κατασκευαστές.

Ως εκ τούτου, η βρετανική κυβέρνηση δημιούργησε μεταβατικές περιόδους, ώστε οι κατασκευαστές να μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους στο ΗΒ με το σήμα CE μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022. Το σήμα CE βασίζεται σε πιστοποιητικά, εκθέσεις δοκιμών και δικαιολογητικά από ευρωπαϊκό κοινοποιημένο φορέα. Από την 1η Ιανουαρίου 2023, ωστόσο, ένας κατασκευαστής δομικών υλικών και εξαρτημάτων, θα χρειάζεται βρετανική απόδειξη συμμόρφωσης για το σήμα UKCA. Βασική απαίτηση είναι, τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία να παρέχονται ή να αναγνωρίζονται από αναγνωρισμένο φορέα του ΗΒ(UK Approved body).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.