ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Ενισχυμένη κατά περίπου 35% η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου μέσα στο 2017

Η ανοδική δυναμική που ξεκίνησε το καλοκαίρι συνεχίστηκε και το τελευταίο τρίμηνο του 2017, με το ελαφρύ μέταλλο να αγγίζει πολυετή υψηλά, ξεπερνώντας τα $2.250/mt στα τέλη του Δεκεμβρίου και στο φινάλε του έτους να βγαίνει ενισχυμένο κατά περίπου 35%.

Η πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου το 2017 καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις περικοπές στην παραγωγή που αρχικά ανακοίνωσε και στη συνέχεια επέβαλε η Κίνα, στην προσπάθεια μείωσης της περιβαλλοντολογικής μόλυνσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι περιβόητες κινεζικές περικοπές κυριάρχησαν σε επίπεδο ειδησεογραφίας και οδήγησαν την τιμή πρωτόχυτου στο ανοδικό της ράλυ στο δεύτερο μισό του 2017, καθώς τελικά οι αμφιβολίες της αγοράς στο κατά πόσο η Κίνα θα μετουσίωνε σε πράξη τις ανακοινώσεις, άρχισαν να κάμπτονται.

Επιπρόσθετα, τα συνεχώς μειούμενα αποθέματα στο LME αλλά και η αδυναμία του δολαρίου έναντι του ευρώ παρείχαν περαιτέρω στήριξη στην τιμή πρωτόχυτου.

Σταθεροποιητικές τάσεις το πρώτο δείγμα του 2018

Σε γενικές γραμμές επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις το πρώτο δίμηνο του νέου έτους στο LME όσον αφορά στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Μέσα στο Φεβρουάριο τα όχι και τόσο ευνοϊκά στατιστικά όσον αφορά στην παγκόσμια παραγωγή που είδαν το φως της δημοσιότητας (είχαμε μεγάλη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο), σε συνδυασμό με την άνοδο των αποθεμάτων στο LME, δημιούργησαν παροδικές καθοδικές πιέσεις. Ωστόσο, η τιμή πρωτόχυτου από τα μέσα του μήνα και μετά άρχισε να ανακάμπτει, κινούμενη υψηλότερα.

Ενδεχομένως η τάση που διαφαίνεται στα στατιστικά στοιχεία με την άνοδο της παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως, να επηρεάσει την πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME το ερχόμενο διάστημα, πιέζοντάς τη προς τα κάτω.

Η πλειοψηφία των αναλυτών αναμένει το ελαφρύ μέταλλο να κινηθεί σε ένα εύρος $2.100 – 2.300/mt, με πιθανές βραχυχρόνιες κορυφώσεις στα επίπεδα των $2.350/mt.

Σε ύφεση η παγκόσμια αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου το 2017

Η παγκόσμια αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος του 2017 εμφάνισε έλλειμμα ύψους 1,414 εκατ. τόνων (αρκετό υψηλότερο από τους 770 χιλ. τόνους του 2016) σύμφωνα με το WBMS.

Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος άγγιξε τους 59,86 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 1,179 εκατ. τόνων σε σύγκριση με το 2016. Η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 535 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το 2016.

Τα συνολικά αποθέματα σημείωσαν αύξηση κατά 58 χιλ. μέσα στον Δεκέμβριο και στο τέλος του περασμένου έτους άγγιξαν τους 2,302 εκατ. τόνους (στους 2,761 εκατ. τόνους έκλεισαν το 2016) που ισοδυναμεί με κατανάλωση 14 ημερών.

Τα αποθέματα στα τέσσερα μεγάλα χρηματιστήρια μετάλλων σε Λονδίνο, Σαγκάη, ΗΠΑ και Τόκυο άγγιξαν τους 1,899 εκατ. τόνους στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017, υπολειπόμενα κατά 426 χιλ. τόνους από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2016.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2017, η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ28 ήταν αυξημένη κατά 0,5%, ενώ η παραγωγή των χωρών της ζώνης NAFTA μειώθηκε κατά 1,8%. Το ίδιο διάστημα, η ζήτηση στην ΕΕ28 εμφανίζεται αυξημένη κατά 252 χιλ. τόνους, ακολουθώντας την παγκόσμια ζήτηση που αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η κινεζική παραγωγή το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2017 έφτασε τους 32,273 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί περίπου με το 55% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κινεζική ζήτηση αυξήθηκε κατά 0,9% το ίδιο διάστημα σε σύγκριση με το 2016.

Οι καθαρές κινεζικές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου ανήλθαν στους 365 χιλ. τόνους το διάστημα Ιανουάριος – Δεκέμβριος του 2017, με τις καθαρές εξαγωγές ημιτελικών προϊόντων να αγγίζουν τους 3,847 εκατ. τόνους (αυξημένες σε σύγκριση με τους 3,688 εκατ. τόνους του ίδιου διαστήματος το 2016).

Ειδικά για τον Δεκέμβριο του 2017, η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου έφτασε τους 4,938 εκατ. τόνους, ενώ η ζήτηση άγγιξε τους 5,053 εκατ. τόνους.

Πηγή: Aluminium Magazine

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.