ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

IHS Markit: Θετικά μηνύματα για τον κατασκευαστικό κλάδο στην ευρωζώνη για το 2017

Με αυξημένη δυναμική εισέρχεται στο 2017 ο κατασκευαστικός κλάδος της ευρωζώνης, επισημαίνει σε έκθεσή της η κορυφαία διεθνής εταιρεία τεχνικών συμβουλευτικών υπηρεσιών IHS Markit, καθώς οι προσδοκίες των υπευθύνων προμηθειών σε κατασκευαστικές βιομηχανίες χωρών της ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 σε πολύ υψηλά επίπεδα.  Έτσι, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του IHS Markit, ο σχετικός δείκτης προσδοκιών των υπευθύνων προμηθειών (Purchasing Managers Index – PMI) έφθασε στο 54,9 στα τέλη Δεκεμβρίου, την υψηλότερη τιμή στην οποία έχει φτάσει ο δείκτης  από την άνοιξη του 2011, ενώ τον Νοέμβριο ήταν στο 53,7.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η συνεχιζόμενη αυτή ανοδική πορεία του PMI πάνω από την τιμή-όριο 50,0 (διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη διεύρυνση και τη συρρίκνωση της αγοράς) καταδεικνύει μια αναπτυξιακή τάση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, η οποία προμηνύει θετικές εξελίξεις και για την παγκόσμια αγορά αλουμινίου, καθώς θα κληθεί να ανταποκριθεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, μιας και το αλουμίνιο απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, που εκτείνεται από την αυτοκινητοβιομηχανία έως και την οικοδομή.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αύξηση του δείκτη προσδοκιών έπαιξε και η αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (Manufacturing Output Index – MOI), ο οποίος στα τέλη Δεκεμβρίου έφθασε στο 56,1 –από 54,1 τον Νοέμβριο– επιτυγχάνοντας υψηλό 32 μηνών. «Το 2017 ξεκινά πολύ δυναμικά για την κατασκευαστική βιομηχανία της ευρωζώνης, αφού το 2016 έκλεισε με μια θεαματική αύξηση των επιπέδων παραγωγής» υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Chris Williamson, τονίζοντας επίσης πως «το πενταετές υψηλό του δείκτη PMI το μήνα Δεκέμβριο συναρτάται απόλυτα με τον εντυπωσιακό ετήσιο ρυθμό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής του 4% κατά προσέγγιση».

Τα στοιχεία της έκθεσης της IHS Markit δείχνουν ακόμη πως μες στον Ιανουάριο αναμένεται να επιτευχθεί νέο ιστορικό υψηλό του δείκτη PMI, καθώς ο υποδείκτης νέων παραγγελιών στα τέλη του 2016 κινήθηκε ανοδικά από το 54,4 τον Νοέμβριο σε 55,9 τον Δεκέμβριο, που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από την άνοιξη του 2011. Μάλιστα, οι πρόσφατες αυτές επιδόσεις πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι προμηθεύτριες εταιρείες αύξησαν τις τιμές τους ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Για τις κυβερνήσεις θα είναι διπλή χαρά να δουν την ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου να συνοδεύεται παράλληλα από την αύξηση των τιμών» τονίζει χαρακτηριστικά ο Chris Williamson.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.