ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις

LC Architects: Πέντε ερωτήσεις για το διεθνώς αναγνωρισμένο δίδυμο και το κτίριο Orbit

Ο Ερμής Χαλβατζής και η Νατάσα Λιανού είναι οι LC Architects, είναι οι Έλληνες αρχιτέκτονες που μεταξύ άλλων έχουν δουλέψει στο πλευρό της εμβληματικής Ζάχα Χαντίντ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του φουτουριστικού κτιρίου Orbit οι δύο Έλληνες αρχιτέκτονες μοιράζονται μαζί μας μέσω της ETEM και της ELVAL COLOUR ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το βραβευμένο έργο.

  • Από που αντλήσατε έμπνευση για τον σχεδιασμό του κτιρίου Orbit; Πως θα ορίζατε την αρχιτεκτονική σας προσέγγιση σχετικά με αυτό το έργο;

Η έμπνευσή μας για το σχεδιασμό της πρόσοψης του Orbit ήταν να δημιουργήσουμε έναν νέο κόσμο, ένα σύμπαν, ένα νέο οικοσύστημα, το οποίο θα μεταμορφώσει και θα αναδιαμορφώσει τη γύρω περιοχή. Παρέχοντας παράλληλα συγκλονιστικές όψεις και αρχιτεκτονικές εμπειρίες στην πόλη.

Ταυτόχρονα, ονομάσαμε το έργο Orbit, όχι μόνο λόγω του φουτουριστικού και δυναμικού σχεδιασμού του, αλλά και λόγω της «κινούμενης» φύσης του. Ως στόχο είχε να προκαλέσει την αφετηρία για την τροχιά (orbit) της αναγέννησης και του μετασχηματισμου ολόκληρης της γειτονικής περιοχής και του περιβάλλοντος οικοσυστήματος.

Το 9όροφο κτίριο αποτελείται από εγκαταστάσεις γραφείων, σχεδιασμένο για εταιρείες τεχνολογίας, δημιουργώντας έναν κόμβο καινοτομίας για έμπνευση, με στόχο να ευδοκιμήσουν οι υπάλληλοι και οι ίδιες οι εταιρείες μέσα σε αυτό.

Το Orbit, αποτελεί έργο αναγέννησης, στο οποίο έπρεπε να διατηρήσουμε ένα υπάρχον δομικό σύστημα δοκών και στηλών. Με βάση αυτό, μεταμορφώσαμε τη συνολική διάταξη, και προσθέσαμε έναν κεντρικό πυρήνα σαν γέφυρα στην καρδιά του οικοπέδου. Η πρόσοψη του κτιρίου δημιουργεί τρεις γέφυρες διπλού ύψους στην ανατολική πλευρά, οι οποίες λειτουργούν ως αερογέφυρες για να απολαμβάνουν οι χρήστες το ήπιο κλίμα όλο το χρόνο.

Ταυτόχρονα παρά το σχέδιο πρόσοψης δημιουργήσαμε ένα αίθριο, το οποίο διαπερνά και τους 9 ορόφους με σκοπό να φέρνει φως και καθαρό αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου, παρέχοντας παράλληλα μαγευτική θέα. Όλοι οι όροφοι του κτιρίου μαζί και οι αερογέφυρες έχουν θέα αυτό το αίθριο.

  • Ποιες λειτουργίες και πλεονεκτήματα στο περιβάλλον επιτυγχάνονται με το σχεδιασμό του έργου;

Το design των προσόψεων δημιουργεί γραμμικές ραβδώσεις που περιβάλλουν το κτίριο και λειτουργούν ως συσκευές σκίασης, προστατεύοντας τους εσωτερικούς χώρους από τον έντονο ήλιο και το ζεστό κλίμα της Αθήνας. Ταυτόχρονα, λόγω της κάλυψης του οικοπέδου και της υψηλής πυκνότητας της περιοχής, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια πρόσοψη που θα αυξήσει τις πράσινες περιοχές, διανέμοντας διαφορετικά στοιχεία τοπίου στις προσόψεις όλων των ορόφων.

Έτσι, τα λευκά πτερύγια αλουμινίου των προσόψεων αποτελούνται από ένα προηγμένο και ολοκληρωμένο σύστημα, που συνδυάζει διάφορα υποσυστήματα στο σχεδιασμό του. Ενσωματωμένοι στη σχεδίαση της πρόσοψης είναι οι κατά παραγγελία «καλλιεργητές», με το σύστημα άρδευσης, το δίκτυο αποχέτευσης και τη βεράντα για σκοπούς συντήρησης με προστατευτικό σχοινί.

Ο συνολικός συντονισμένος σχεδιασμός εναρμονίζεται με βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές, υλικά και προδιαγραφές, καθιστώντας το κτίριο ένα από τα λίγα κτίρια που κατέκτησαν πλατινένιο LEED στην Ελλάδα.

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά την εργασία στο έργο;

Η κύρια πρόκληση του έργου ήταν η δημιουργία ενός νέου εμβληματικού κτιρίου, το οποίο θα εμπνεύσει την πόλη και τους ανθρώπους της, σεβόμενο παράλληλα το τοπικό κλίμα και την υψηλή πυκνότητα δόμησης του οικοπέδου. Μια άλλη πρόκληση και περιορισμός στη διαδικασία σχεδιασμού μας, ήταν το υπάρχον δομικό σύστημα που έπρεπε να διατηρήσουμε. Έτσι, έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα νέο, φρέσκο κτίριο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές ιδιότητες των εποχών που θα έρθουν, με ανώτατα πρότυπα και εξελιγμένα συστήματα και υποσυστήματα, σεβόμενοι ταυτόχρονα το υπάρχον δομικό σύστημα, χωρίς συμβιβασμούς στη φιλοσοφία του σχεδιασμού μας για τη δημιουργία κτιρίων με ισχυρή ταυτότητα.

  • Ποια υλικά και συστήματα προσόψεων χρησιμοποιήθηκαν στο έργο;

Το σχέδιο του κτιρίου είναι συνδυασμός μεταξύ του συστήματος υαλοπετασμάτων της ETEM E85 και στοιχείων από σύνθετα πάνελ αλουμινίου etalbond® της ELVAL COLOUR. Η συνεργασία με τους προμηθευτές ξεκίνησε από τα αρχικά στάδια του σχεδιασμού. Ειδικά για το σύνθετο υλικό που ξέραμε ότι θέλαμε για αυτό το έργο, επιλέξαμε ένα ζεστό λευκό χρώμα, με έντονο ματ φινίρισμα.

Λόγω της θέσης του κτιρίου, υπάρχει υψηλή ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων, επομένως όσο πιο τραχύ και πιο ματ ήταν το φινίρισμα, θα μάζευε περισσότερα σωματίδια σκόνης στην επιφάνειά του με αποτέλεσμα να χάσει τη φωτεινότητα και την απόχρωση του χρώματος. Έτσι, ο προμηθευτής ακολούθησε μια διαδικασία Ε&Α δημιουργώντας ένα αυτoκαθαριζόμενο στρώμα φινιρίσματος, επιτυγχάνοντας την προτιμώμενη απόχρωση χρώματος μαζί με το επιθυμητό ματ φινίρισμα που είχαμε οραματιστεί για αυτό το έργο.

  • Πώς διαφέρει αυτό το έργο από άλλα γραφεία στην Αθήνα;

Το Orbit, αποτελεί ένα εμβληματικό κτίριο μικτής χρήσης, απεικονίζοντας το φρέσκο και δυναμικό σχεδιασμό του σε ολόκληρη τη δομή του. Έχει ήδη γίνει ένα νέο ορόσημο στην πόλη της Αθήνας, προσφέροντας κορυφαίες σύγχρονες αρχιτεκτονικές ιδιότητες. Αν και αποτελείται από ένα κτίριο γραφείων, συνδυάζει εκτεταμένους εξωτερικούς χώρους για διαλείμματα, συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων, ενώ όλα τα γραφεία βλέπουν προς τις φυτεμένες προσόψεις. Οι εκτεταμένες περιοχές φυτειών από την πρόσοψη, έως τις αερογέφυρες, τους κήπους οροφής και τους κατακόρυφους κήπους της πρόσοψης, προσφέρουν στους χρήστες υπαίθριους χώρους πρασίνου και συναρπαστική θέα από τα γειτονικά κτίρια.

LC ARCHITECTS

Το LC Architects (LC-A) είναι ένα διεθνές αναγνωρισμένο και βραβευμένο γραφείο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, με έδρα το Λονδίνο. Το χαρτοφυλάκιο του στούντιο εκτείνεται από τον αστικό σχεδιασμό, σχέδιο πόλεων, πύργους, μουσεία, οικιστικά και εμπορικά κέντρα, έως εσωτερικούς χώρους, περίπτερα, εκθέσεις και σχεδιασμό προϊόντων. Η φιλοσοφία του LC-A δίνει έμφαση σε αυτό που αποκαλούν «Smart Design Elegance», γεφυρώνοντας σχεδιασμό, λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και κομψότητα με δομική και οικονομική απόδοση.

Το στούντιο LC διευθύνεται από τη Νατάσα Λιανού και τον Έρμη Χαλβατζή. Η Νατάσα Λιανού και ο Ερμής Χαλβατζής είναι εξουσιοδοτημένοι αρχιτέκτονες με πιστοποιήσεις RIBA και ARB στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν από την ίδρυση της εταιρείας τους, είχαν αποκτήσει πλούσια εμπειρία σε διάφορα έργα μέσω της μακρόχρονης πορείας τους στο παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects στο Λονδίνο. Έχουν συμμετάσχει σε διάφορα έργα, από projects μικρής κλίμακας και εσωτερικούς χώρους έως πύργους, αεροδρόμια, στάδια κτλ.

Μερικά αξιοσημείωτα έργα στα οποία έχουν εργαστεί, ενώ βρίσκονταν στο «ZHA», είναι το αεροδρόμιο του Πεκίνου, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας (NAMOC), το στάδιο Al Wakrah στο Κατάρ, το Εθνικό Στάδιο του Τόκιο, το Ολυμπιακό Κέντρο Νεολαίας στο Ναντζίνγκ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.