ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κλάδος Αλουμινίου: Η ραγδαία ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας την τελευταία 30ετία!

Οι δύο υποκλάδοι, της έλασης και της διέλασης, με τη ραγδαία τους ανάπτυξη, έχουν καταστήσει σήμερα την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αλουμινίου στους «σεβαστούς παίκτες» της διεθνούς αγοράς.

Η ισχυρή και δυναμική ανάπτυξη του κλάδου αλουμινίου από το 1990 έως και σήμερα, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο γράφημα με τα ιστορικά στοιχεία που έχει στο αρχείο του το περιοδικό “aluminium magazine” και δημοσιεύουμε παρακάτω.

Με την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (ΕΕΑ) στα τέλη της δεκαετίας του 1980, άρχισαν να καταγράφονται συστηματικά οι πωλήσεις σε τονάζ των υποκλάδων έλασης και διέλασης, οι εταιρίες των οποίων αναπτύσσοντο με γοργούς ρυθμούς και με συνεχείς επενδύσεις, διοχετεύοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής τους σε εξαγωγές στις αραβικές χώρες στην αρχή και αργότερα σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Παράλληλα και η εσωτερική αγορά κουφωμάτων είχε αρχίσει να αναπτύσσεται εξίσου με ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι 108 χιλ. τόνοι που διετέθησαν το 1990, να φτάσουν τους 545 χιλ. τόνους το 2022, από τους οποίους το 85% να αφορά εξαγωγές και μάλιστα προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας!

Όπως παρατηρούμε στο γράφημα, ο κλάδος της έλασης που αντιπροσωπεύεται από την ΕΛΒΑΛ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έχει μία ισχυρή δυναμική πορεία όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από μία διετία το διάστημα 2008 – 2009 όπου υπήρξε μία υστέρηση.

Αντίθετα, ο κλάδος της διέλασης επηρεάστηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2007 – 2014), λόγω της μείωσης της ζήτησης στην εσωτερική κυρίως αγορά.

Και οι δύο υποκλάδοι, της έλασης και της διέλασης, έχοντας αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνογνωσία και σημαντικές επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, έχουν καταστήσει σήμερα την ελληνική μεταποιητική βιομηχανία αλουμινίου στους «σεβαστούς παίκτες» της διεθνούς αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.