ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις

Με επιμονή και σωστή οργάνωση αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η Cosmos μέσα στην κρίση!

Ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Καντώνιας μιλάει για την πετυχημένη και αναπτυξιακή πορεία της Cosmos Aluminium.

Με μία συνεχή αναπτυξιακή πορεία την τελευταία πενταετία και με επενδύσεις το διάστημα αυτό που έχουν ξεπεράσει τα 60 εκ. ευρώ, η θεσσαλική βιομηχανία διέλασης Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, δικαίως κατατάσσεται στις πλέον σύγχρονες ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου, με ποιοτικά προϊόντα και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που έχουν αναγνωριστεί σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Η εταιρεία, που φέτος προβλέπει μία αύξηση του τζίρου της κατά 20%, εξάγει το 95% περίπου της παραγωγής της, ενώ οι προγραμματιζόμενες επενδύσεις της μέχρι το τέλος του 2023 θα της επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της παραγωγής κατά 25% με ανάλογη αύξηση του τζίρου της.

Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και το επιτρέψουν, θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον η ελληνική αγορά και για την Cosmos!

Για την πετυχημένη πορεία της Cosmos και τους στόχους της για το άμεσο μέλλον, μιλήσαμε με το Αντιπρόεδρο της εταιρείας Γιάννη Καντώνια.

  • Κύριε Καντώνια, πόσο δύσκολο ήταν το εγχείρημα της εστίασης σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές του εξωτερικού με εξειδικευμένα προϊόντα υψηλής αξίας;

Η ενασχόληση μας με τις αγορές εξωτερικού ήταν μια φυσική επιλογή, ξεκινώντας τη λειτουργία μας 13 χρόνια πριν. Έπρεπε να βρούμε αγορές να μπορούν να δεχθούν μαζικές παραγωγές με υψηλές προδιαγραφές για να εκπαιδεύσουμε και το «άπειρο» τότε προσωπικό μας. Η διαρκής τριβή μαζί τους μας έμαθε ότι είναι εξίσου εύκολο να συναλλάσσεσαι με πελάτες του εξωτερικού με το να πουλάς τα προϊόντα σου στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Καντώνιας

Μάλιστα η παρατεταμένη ελληνική κρίση επιβεβαίωσε τις επιλογές μας μιας και η διασπορά του κινδύνου ήταν τέτοια που μας επέτρεπε να επιλέγουμε πάντα την πιο υγιή αγορά για να δραστηριοποιούμαστε. Οι ελληνικές διελάσεις δεν έχουν να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό.  Δεν υστερούν σε know how έναντι των ανταγωνιστών τους στο εξωτερικό. Το μόνο που χρειάζονται είναι υπομονή στις πωλήσεις και συνεχής επένδυση στην σχέση με τους πελάτες τους, μέχρι αυτή να κρίνεται σχεδόν απαραίτητη και για τα δύο μέρη.

  • Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα τελικών αγορών στις οποίες διοχετεύονται τα προϊόντα της εταιρείας;

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται σχεδόν σε όλους τους βασικούς κλάδους διέλασης αλουμινίου και τα προϊόντα της, αυτούσια ή κατεργασμένα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εφαρμογές σε όλο τον κόσμο. Μερικά παραδείγματα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία ως μέρη μηχανών ή του σκελετού αυτοκινήτων και φορτηγών, στην κατασκευή τρένων και της εσωτερικής διακόσμησης αυτών, στη ναυπηγοκατασκευαστική, στις τηλεπικοινωνίες, στην κατασκευή μηχανών γενικότερα και φυσικά στην αρχιτεκτονική με στρατηγικές συνεργασίες με εταιρείες συστημάτων στην Ευρώπη με παγκόσμια δραστηριότητα.

  • Υπάρχει ενδιαφέρον για περαιτέρω δραστηριοποίηση της Cosmos στην ελληνική αγορά;

Η ελληνική αγορά είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρόλο που είναι αρκετά περιορισμένη σε ειδικότητες και εφαρμογές. Δεν υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία και η ναυπηγική είναι αρκετά υποβαθμισμένη, όμως τα αρχιτεκτονικά συστήματα είναι πολύ δημοφιλή και η τεχνογνωσία σημαντική, κάτι που την κάνει πολύ ελκυστική σε εταιρίες με ποιότητα και τεχνολογία σαν την δική μας. Θεωρώ ότι όταν οι συνθήκες ωριμάσουν κι άλλο και το επιτρέψουν, θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον η ελληνική αγορά και για την Cosmos.

  • Πως κρίνετε την πορεία της Cosmos Aluminium μέχρι τώρα; Για το μέλλον, τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σε επίπεδο επενδύσεων και προϊόντων;

Η πορεία της εταιρείας μας θεωρείται από πολλούς ως μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρακτική του πώς να ξεπεράσεις και να εξελιχθείς μέσα στην κρίση. Για εμάς ήταν μια φυσική εξέλιξη που στηρίζεται στην επιμονή, στην υπομονή, στην σωστή οργάνωση και στη γνώση του αντικειμένου. Πλαισιωμένοι με μια εξαιρετική ομάδα στελεχών, με κάποιες επιπλέον δόσεις ενθουσιασμού, εργατικότητας αλλά και λίγης τύχης, το αποτέλεσμα δείχνει να μας δικαιώνει. Όμως δεν εφησυχάζουμε. Υπάρχει ένα επενδυτικό πλάνο €45 εκ. που τρέχει από το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2023, το οποίο θα κάνει την εταιρεία μας και πιο αυτόνομη και πιο αποδοτική οικονομικά αλλά και πιο παραγωγική. Στόχος είναι στο τέλος του 2023 να μπορούμε να διελάσουμε περισσότερους από 55.000 τόνους αλουμινίου που με τις σημερινές αξίες θα σήμαινε ετήσιες πωλήσεις €190 εκ. Συμπληρωματικά, η εταιρεία έχει προγραμματίσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας τουλάχιστον €10 εκ. που θα βοηθήσουν να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα περαιτέρω.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.