ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις

Ανούς Τζιρακιάν: «Η Europa αναπλήρωσε στο β’ εξάμηνο του ’20 τις επιπτώσεις της πανδημίας»

Η Αντιπρόεδρος & Δ/νουσα Σύμβουλος της Europa, Ανούς Τζιρακιάν

Η Αντιπρόεδρος και Δ/νουσα Σύμβουλος της Europa, Ανούς Τζιρακιάν, σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στο τεύχος Φεβρουαρίου του “aluminium magazine” μιλάει για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Europa αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και μεταξύ άλλων αποκαλύπτει τα μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον της καταξιωμένης διέλασης. Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Τζιρακιάν.

  • Το 2020 ήταν σαφώς μια σημαδιακή χρονιά που θα μνημονεύεται για καιρό. Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν οι πωλήσεις της περσινής χρονιάς σε επίπεδο ελληνικής αγοράς;

Η Europa την τελευταία τριετία παρουσιάζει μια διαρκή ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται τόσο στις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε προηγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, στη διεύρυνση της συνεργασίας με νέους εμπορικούς συνεργάτες και κατασκευαστές, στην ανάπτυξη νέων ιδιόκτητων εμπορικών σημείων Europa σε Πανελλαδικό επίπεδο, όσο και στην ανάπτυξη νέων αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου υψηλών προδιαγραφών.

Με βάση την ανωτέρω δυναμική της εταιρείας, το πρώτο δίμηνο του 2020 ξεκίνησε εξαιρετικά καλά, με αύξηση των πωλήσεων κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο οι εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του COVID-19 προκάλεσαν μια συγκράτηση των πωλήσεων στο τρίμηνο από Μάρτιο – Μάϊο 2020, της τάξεως του 25%. Ο αντίκτυπος αυτός αφορούσε και αφορά συνολικά στην Ελληνική Οικονομία, καθώς και τον κλάδο της οικοδομής, φέρνοντας τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου αλουμινίου σε προβληματισμό για την επόμενη μέρα.

Παρόλη την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε, το 2020 κατά διαστήματα παρουσίασε δείγματα ανάτασης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως για λόγους εγκλωβισμένης ζήτησης, γεγονός που συγκράτησε την ύφεση που έπληξε άλλους ΚΑΔ σε πλήρη αναστολή.

Η Europa, χάρη σε στρατηγικές κινήσεις, στην εμπορική της πολιτική και με γνώμονα την πελατοκεντρική της προσέγγιση, κατόρθωσε να αναπληρώσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες λόγω Covid 19, με τις πωλήσεις στο κλείσιμο του έτους να φτάνουν στα επίπεδα του 2019.

  • Την περίοδο της πρώτης οικονομικής κρίσης, πριν μια δεκαετία, οι εξαγωγές έδωσαν σημαντική χείρα βοηθείας στον κλάδο αλουμινίου. Σε τι βαθμό συνέβαλαν και πως διαμορφώθηκαν οι εξαγωγές μέσα στο 2020;

Είναι γεγονός πως οι εξαγωγές δίνουν σημαντική βοήθεια στον κλάδο διέλασης αλουμινίου. Η στρατηγική της Europa ως προς την εξαγωγική της δραστηριότητα συμπεριλαμβάνει τη διείσδυση σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού, όπως οι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκές χώρες, Μεγάλη Βρετανία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Διαρκής στόχος της Europa στην Ελλάδα και το εξωτερικό είναι η παραγωγή και πώληση προϊόντων με αυξημένη προστιθέμενη αξία, τόσο για τον πελάτη, όσο και την εταιρία.

Η Europa έχει ήδη ξεκινήσει την εντυπωσιακή για τα Ελληνικά δεδομένα επένδυση κατασκευής νέας μονάδας διέλασης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στην αύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρείας, μέσω της παραγωγής νέας γκάμας στοχευμένων προϊόντων για τις αγορές του εξωτερικού, καθώς και για την Ελληνική αγορά, εξασφαλίζοντας σημαντικές οικονομίες κλίμακας σε όλα τα στάδια παραγωγής.

  • Ποιος είναι οι εκτιμήσεις σας για τη μετά-κορωνοϊού εποχή σε επίπεδο κλάδου αλουμινίου; Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η αγορά την επόμενη μέρα;

Η χρονιά που πέρασε απέδειξε ότι παρόλη την ύφεση στον κλάδο της οικοδομής λόγω Covid 19, διαφαίνεται ανάκαμψη μέσα στο 2021. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εγκλωβισμένη ζήτηση για ολοκλήρωση project ανακαινίσεων καθώς και νέων κατασκευών, λόγω της αναβολής έργων των προηγούμενων χρόνων που στα πλαίσια της βελτίωσης της οικονομίας οδεύουν προς ολοκλήρωση.

Παράλληλα, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του ΥΠΕΝ που ξεκίνησε φέτος και θα έχει διάρκεια 10 έτη, αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά του αλουμινίου και στην οικοδομή γενικότερα. Η εξασφάλιση επιδότησης στους δικαιούχους μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στην αύξηση της ζήτησης για θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου και στη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά.

Όλα τα ανωτέρω συνηγορούν πως ο κλάδος αλουμινίου θα βγει από το τούνελ της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και είναι θετικές οι προβλέψεις, ιδιαίτερα για τις υγιείς και οργανωμένες επιχειρήσεις που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

  • Μέσα στο 2020 είχαμε και την έναρξη του νέου «Αυτονομώ – Εξοικονομώ» που σχεδιάστηκε ως συνεχές πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας. Κατά πόσο πιστεύετε ότι θα συμβάλει στα οικονομικά μεγέθη του κλάδου και ποια πράγματα ενδεχομένως χρήζουν βελτίωσης;

Το νέο πρόγραμμα αποτέλεσε ένα από τα πολύ θετικά νέα για το 2021, για τον κλάδο της οικοδομής γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τον κλάδο αλουμινίου, με πρόβλεψη για ενεργειακές παρεμβάσεις συνολικού ύψους περίπου 1,1 δις ευρώ. Οι βελτιώσεις του νέου προγράμματος, όπως η αύξηση του αριθμού ωφελούμενων, η αύξηση του ποσοστού επιδότησης και η προσθήκη της ενεργειακής αναβάθμισης για την πολυκατοικία εκτός από τη μεμονωμένη οικία, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της επιτυχίας του.

Στοιχεία που χρήζουν βελτίωσης στο νέο πρόγραμμα και που οι φορείς του κλάδου έχουν εύστοχα επισημάνει, αφορούν κυρίως στις διαδικασίες. Παραδείγματα αποτελούν ζητήματα σχετικά με το λογισμικό του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των αιτήσεων, καθώς και με ειδικά λογισμικά των εταιριών που έχουν αναλάβει την υποβολή των αιτήσεων στην πλατφόρμα του Υπουργείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση της αγοράς του προγράμματος σε λίγες εταιρίες, αφήνοντας εκτός μεγάλο μέρος των επαγγελματιών του κλάδου. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τη λειτουργία του συστήματος ως προς την διαφάνεια των κατατεθειμένων αιτήσεων και συνεπώς των εγκρίσεων. Παράλληλα τίθεται και το ηθικό ζήτημα του κριτηρίου των επιλαχόντων, καθώς η ταχύτητα υποβολής έχει τεθεί ως το μόνο κριτήριο στο παρόν πρόγραμμα. Οι φορείς του κλάδου έχουν κάνει προτάσεις αναφορικά και με αυτό το σημείο.

Η Europa έχει ήδη ξεκινήσει την εντυπωσιακή για τα Ελληνικά δεδομένα επένδυση κατασκευής νέας μονάδας διέλασης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021.

Σημαντικά είναι και τα σημεία που αφορούν στους όρους χρηματοδότησης, καθώς το σύνολο της αγοράς καλείται με δικά της κεφάλαια να υποστηρίξει το πρόγραμμα έως ότου υπάρξουν οι τελικές εκταμιεύσεις. Επισημαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις επιδότησης έως και 95% σε έργα, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου καλούνται να υποστηρίξουν το έργο που έχουν αναλάβει με δικούς τους πόρους, αφού οι εγκεκριμένοι πόροι θα αποδεσμευτούν αργότερα. Αυτό σχετίζεται και με την τμηματική καταβολή των ποσών, καθώς είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες να πληρώνονται με την ολοκλήρωση της εργασίας τους, και όχι κατόπιν αναμονής της πλήρους περάτωσης όλων των εργασιών που μπορεί να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Τέλος, κάτι που είχε παρατηρηθεί παλαιότερα και στα προηγούμενα προγράμματα, ήταν το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προαναγγέλλουν την έναρξη των προγραμματικών κύκλων, αλλά αυτοί τελικά ξεκινούν με μεγάλες καθυστερήσεις. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αγορά «φρενάρει» σε αναμονή των νέων προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αστάθεια. Αυτή η αστάθεια επηρεάζει αρνητικά τη βιομηχανία αλουμινίου και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η Europa συμμετέχει δυναμικά στο πρόγραμμα, λανσάροντας νέες σειρές αντικατάστασης κουφωμάτων με τις ονομασίες EOS και ESS, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε επενδύσεις που αφορούν σε σύγχρονο εξοπλισμό στα πλαίσια της διασφάλισης ποιότητας και των πιστοποιήσεων (παράδειγμα ο νέος θάλαμος δοκιμών για την πιστοποίηση συστημάτων).

Τέλος η Europa στηρίζει τους κατασκευαστές, τόσο εντός του πλαισίου του προγράμματος, όσο και έξω από αυτό, και θα συνεχίσει να το κάνει και το επόμενο διάστημα δομώντας έτι περαιτέρω την σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μαζί τους.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.