ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ΠΟΒΑΣ: Επίκαιρη ενημέρωση προς επαγγελματικά εργαστήρια & βιοτεχνίες Αλουμινίου – Σιδήρου

Η ΠΟΒΑΣ σταθερά δίπλα στο πλευρό των κατασκευαστών, προχωρά στην παροχή επικαιροποιημένης ενημέρωσης σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, υποχρεώσεις και γενικότερα τη λειτουργία επαγγελματικών εργαστηρίων και βιοτεχνιών αλουμινίου / σιδήρου. Οι βιοτεχνίες αλουμινίου / σιδήρου ασκούν στην πλειοψηφία τους τη δραστηριότητα του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 25.12 «Κατασκευή Μεταλλικών Πορτών και Παράθυρων». Διακρίνονται σε επαγγελματικά εργαστήρια με εγκαταστημένη ισχύ μικρότερη των 37 Kw και σε βιοτεχνίες με εγκαταστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 37 Kw. Οι περισσότερες μονάδες μέσα στην πόλη είναι επαγγελματικά εργαστήρια. Για τα επαγγελματικά εργαστήρια και βιοτεχνίες ισχύουν τα εξής :

 Επαγγελματικά εργαστήρια αλουμινίου σιδηρού

 1. Επιτρέπεται η ίδρυσή τους σε ευρύτατες περιοχές εντός πόλεων με χρήση γης «Γενική Κατοικία» ή «Πολεοδομικό Κέντρο».
 2. Δεν υποχρεούνται να συντάσσουν Περιβαλλοντικές Μελέτες, ούτε και να εφαρμόζουν Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
 3. Δεν υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στο ΗΜΑ (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων).
 4. Επαγγελματικά Εργαστήρια Αλουμινίου Σιδήρου, σε Γενική Κατοικία ή Πολεοδομικό Κέντρο, που δεν είναι νομιμοποιημένα, μπορούν να νομιμοποιηθούν με μικρό κόστος, εφ’ όσον λειτουργούν σε χώρους κυρίας χρήσης.
 5. Δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν επαγγελματικά εργαστήρια, που λειτουργούν σε περιοχές «Αμιγούς Κατοικίας» ή σε βοηθητικούς χώρους οικοδομών.
 6. Όσα Επαγγελματικά Εργαστήρια (εγκαταστημένη ισχύς μικρότερη 37 Kw) δεν είναι νομιμοποιημένα και λειτουργούν σε περιοχές Γενικής Κατοικίας και σε χώρους κυρίας χρήσεως, θα πρέπει να σπεύσουν να νομιμοποιηθούν, ώστε να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους σε ενδεχόμενες αλλαγές, αλλά και για να μπορούν να αξιοποιήσουν ΕΣΠΑ και πιθανά αναπτυξιακά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βιοτεχνίες  αλουμινίου σιδηρού

 1. Δεν επιτρέπεται η ίδρυσή τους σε περιοχές εντός πόλεων με χρήση γης.
 2. «Γενική Κατοικία» ή «Πολεοδομικού Κέντρου». Επιτρέπεται η ίδρυσή τους σε περιοχές επαγγελματικής εγκατάστασης χωρίς περιορισμούς στην εγκαταστημένη ισχύ.
 3. Δεν υποχρεούνται να συντάσσουν Περιβαλλοντικές Μελέτες, αλλά υποχρεούνται να εφαρμόζουν Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
 4. Υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση στο ΗΜΑ (Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων). Η προθεσμία φέτος για τη δήλωση του 2020 λήγει την 30 Ιουνίου 2021.
 5. Βιοτεχνίες Αλουμινίου Σιδήρου μπορούν να νομιμοποιηθούν με μικρό κόστος, εφ’ όσον λειτουργούν σε περιοχές επαγγελματικής εγκατάστασης ή σε περιοχές Γενικής Κατοικίας, αλλά μόνο σε περιπτώσεις, που μπορούν να αποδείξουν ότι λειτουργούσαν στη συγκεκριμένη θέση πριν τις απαγορευτικές διατάξεις του 1980. Σε περιοχές εκτός Αττικής επιτρέπεται η ίδρυση και σε εκτός σχεδίου άρτια οικόπεδα, εφ’ όσον δεν υφίσταται κάποια ειδική χωροταξική απαγόρευση.
 6. Οι νόμιμες βιοτεχνίες μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ ή τα πιθανολογούμενα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σε περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις για θέματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους Τεχνικούς Συμβούλους της ΠΟΒΑΣ:

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.