ADVERTORIALΑντικατάσταση ΚουφωμάτωνΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΚουφώματαΣυμβουλές για κουφώματα

3 Μύθοι και οι αντίστοιχες Αλήθειες για τα κουφώματα αλουμινίου!

Ένα συμβουλευτικό άρθρο της Alumil που απαντά σε διαδεδομένους μύθους για τα κουφώματα αλουμινίου.

Έχετε αναλογιστεί πόσες φορές ανοιγοκλείνουμε τα παράθυρα μέσα στη μέρα μας; Ή πόσες φορές μπορεί να χρησιμοποιούμε το χερούλι των κουφωμάτων για να τα θέσουμε σε ανάκληση; Τα κουφώματα του σπιτιού μας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς καθορίζουν την ενεργειακή απόδοσή του, το επίπεδο των θερμικών του απωλειών και γενικότερα την άνεσή μας όσο βρισκόμαστε σε αυτό.

Κατά καιρούς, μπορεί να ακούσετε διάφορες απόψεις για τα κουφώματα αλουμινίου. Μερικές  από αυτές παγιώθηκαν μέσα στον χρόνο, ωστόσο απέχουν κατά πολύ από την αλήθεια. Ας δούμε κάποιους μύθους για τα κουφώματα αλουμινίου και ας απαντήσουμε με πραγματικά δεδομένα.

Μύθος Πρώτος: Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ακριβά

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι γνωστά για την αντοχή τους σε βάθος χρόνου, τη στιβαρότητά τους και την αισθητική τους υπεροχή. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς και τις υψηλές επιδόσεις τους σε θερμομόνωση, υδατοστεγάνωση και αεροδιαπερατότητα, τότε συμπληρώνεται το «παζλ» της πεποίθησης ότι τα κουφώματα αλουμινίου είναι ακριβά. Ποια είναι όμως η αλήθεια σχετικά με το εν λόγω ζήτημα;

Η αλήθεια

Η αναζήτηση αγοράς κουφωμάτων αλουμινίου μάς δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε ό,τι καλύπτει επαρκέστερα τις ανάγκες του χώρου μας. Είτε πρόκειται για προσωπικές προτιμήσεις, είτε για αντικειμενικούς παράγοντες (π.χ. σπίτι σε παραθαλάσσια περιοχή), έχουμε την ευχέρεια να προχωρήσουμε με αυτό που μας ταιριάζει περισσότερο.

Από τα πιο απλά κουφώματα, με βασικό επίπεδο θερμομόνωσης, μέχρι τα minimal μοντέρνα κουφώματα με λιτές γραμμές, με προηγμένο θερμομονωτικό σύστημα, υδατοστεγανότητα και σχεδίαση υψηλής αισθητικής, οι τιμές ποικίλλουν και αναλόγως προϋπολογισμού μπορούν να ικανοποιήσουν διαφορετικούς πελάτες. Συνεπώς, το κόστος των κουφωμάτων αλουμινίου που θα επιλέξουμε για τον χώρο μας, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις επιδόσεις και τις πιστοποιήσεις τους.Εν ολίγοις, υπάρχουν επιλογές για κάθε πορτοφόλι! Σε κάθε περίπτωση, αποτελούν μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επένδυση, καθώς, σε σύγκριση με άλλα υλικά, χαρακτηρίζονται από την αντοχή τους σε βάθος χρόνου (ενίοτε και για πάνω από 4 δεκαετίες) και τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης. Η μεγάλη χρονική απόσταση από την αγορά μέχρι την ενδεχόμενη αντικατάστασή τους, τα καθιστά μια πραγματικά έξυπνη επιλογή για κάθε χώρο.

Μύθος Δεύτερος: Τα κουφώματα αλουμινίου δημιουργούν υγροποίηση

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βρεθεί σε έναν χώρο όπου παρατηρείται το φαινόμενο της υγροποίησης ή αλλιώς του «ιδρώματος» σε τζάμια και κουφώματα. Ουσιαστικά, αυτό συμβαίνει όταν σε έναν χώρο παρατηρείται αύξηση υδρατμών και υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες, πάνω στις οποίες συντελείται η υγροποίηση.

Το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες έξω, ενώ στο εσωτερικό οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη υδρατμών (ιδιαίτερα σε χώρους όπως η κουζίνα ή το μπάνιο). Κατά πόσο όμως αυτό επηρεάζει αποκλειστικά τα κουφώματα αλουμινίου;

Η αλήθεια

Το φαινόμενο της υγροποίησης μπορεί να επηρεάσει κάθε είδος κουφώματος. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα επίπεδα της υγρασίας σε έναν χώρο. Εάν αυτά ξεπερνούν το 60-65%, τότε είναι καλό να ερευνήσουμε περαιτέρω το ζήτημα και να ακολουθήσουμε πρακτικές προς βελτίωση της κατάστασης.

Ο επαρκής αερισμός και η κατά διαστήματα χρήση αφυγραντήρα παίζουν σημαντικό ρόλο. Στις μέρες μας, η θερμομόνωση που προσφέρει ένα κούφωμα αλουμινίου μπορεί να είναι πολύ υψηλής απόδοσης. Κι αυτό γιατί με τη χρήση πολυαμιδίου ανάμεσα στα προφίλ του αλουμινίου, δημιουργείται θερμοδιακοπή κι έτσι αποφεύγεται το φαινόμενο της υγροποίησης πάνω στο κούφωμα. Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια ιδιαίτερα αξιόπιστη επιλογή και αντιμετωπίζουν άριστα το ζήτημα αυτό. Φυσικά, εάν ο χώρος έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας (π.χ. παλαιότερες κατοικίες) θα ήταν καλό να γίνει μια συνολική αποτίμηση των αναγκών και να ακολουθηθεί μια ολιστική προσέγγιση (μόνωση της τοιχοποιίας, έλεγχος σωληνώσεων κ.λ.π). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ορθή κατασκευή και τοποθέτηση του κουφώματος (κάλυψη κενών μεταξύ κάσας και κουφώματος με μονωτικά υλικά, επιλογή ενεργειακών τζαμιών, θερμομονωτική προστασία από την εσωτερική πλευρά στα κουτιά των ρολών κ.λπ.), είναι καθοριστική, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν  προβλήματα υγροποίησης ή να επιδεινωθεί μια υπάρχουσα κατάσταση.

Μύθος Τρίτος: Τα κουφώματα αλουμινίου διαβρώνονται

Το αλουμίνιο είναι μέταλλο. Έτσι, πολλοί θεωρούν ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα μέταλλα με το πέρασμα του χρόνου, δηλαδή τη διάβρωση ή αλλιώς σκουριά. Υπάρχει λοιπόν η πεποίθηση σε μια μερίδα κόσμου ότι τα κουφώματα αλουμινίου δεν αντέχουν όσο κουφώματα άλλων υλικών, αντιμετωπίζοντας προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αλήθεια

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια εντελώς εσφαλμένη πεποίθηση. Το αλουμίνιο είναι ένα μέταλλο που, υπό κανονικές συνθήκες και αν τηρηθούν οι προδιαγραφές κατασκευής και εγκατάστασης, δεν σκουριάζει και χρειάζεται από καθόλου έως ελάχιστη συντήρηση. Παράλληλα, επιδέχεται διαφόρων επιφανειακών επεξεργασιών, οι οποίες το προστατεύουν και το διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Αυτές είναι οι:

  • Ηλεκτροστατική βαφή: μια διαδικασία κατά την οποία μια στρώση διακοσμητικής βαφής τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του αλουμινίου για την αλλαγή του χρώματός του και την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες. Ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη ηλιακή ακτινοβολία (π.χ. Μεσόγειος), η χρήση υπερανθεκτικών πουδρών ηλεκτροστατικής βαφής θεωρείται η κατάλληλη επιλογή.
  • Ανοδίωση: μια ηλεκτρολυτική διαδικασία παθητικοποίησης, κατά τη διάρκειά της οποίας το προφίλ αλουμινίου εμβαπτίζεται σε ειδικό υγρό και έτσι δημιουργείται ένα λεπτό στρώμα οξειδίου του αλουμινίου στην εξωτερική επιφάνεια του υλικού, βελτιώνοντας την αντοχή Η ανοδίωση είναι ιδανική για κουφώματα που τοποθετούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς αποτρέπει ενδεχόμενη διάβρωση ως αποτέλεσμα της εγγύτητας με τη θάλασσα και την υγρασία που επιφέρει.
  • Προανοδίωση: μια μέθοδος που συνδυάζει τα θετικά της ηλεκτροστατικής βαφής, με αυτά της ανοδίωσης. Είναι άκρως αποτελεσματική, καθώς το προφίλ αλουμινίου περνάει από μια ειδική επεξεργασία ανοδίωσης κι έπειτα βάφεται με την έγχρωμη πούδρα της ηλεκτροστατικής βαφής.

*Μάθετε περισσότερα για το σήμα Sea Proof Plus, την υψηλότερη αντιδιαβρωτική προστασία, με τη μέθοδο της προανοδίωσης.

Το… επιμύθιο

Η αλλαγή κουφωμάτων είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση των αναγκών σας και ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν στην αγορά. Τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρουν λύσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής και μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμα και τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Με σύμμαχό σας την κατάρριψη των μύθων και οδηγό την ορθή πληροφόρηση, κάντε το βήμα για καλύτερη ποιότητα διαβίωσης.

Πηγή: alumil.com

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.