ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Εγκλωβισμένη σε ένα εύρος $1.850 – 1.950/mt η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME

Αυτό που περίμενε όλη η αγορά έγινε, οι ΗΠΑ μαλάκωσαν τη στάση τους απέναντι στη RUSAL, οι ανησυχίες για προβλήματα όσον αφορά στην προμήθεια πρώτης ύλης από τις μονάδες α’ μεταποίησης μετριάστηκαν και μοιραία η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου άρχισε αργά αλλά σταθερά να παίρνει την κατιούσα στο LME.

Το ελαφρύ μέταλλο πριν το τέλος του 2018 έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των $1.900/mt, με τις πτωτικές τάσεις να συνεχίζονται μέχρι τα μέσα του πρώτου μήνα του νέου έτους, όταν και η τιμή πρωτόχυτου άγγιξε τα χαμηλά των $1.814/mt.

Η συνέχεια βρήκε το ελαφρύ μέταλλο να κινείται σε ένα εύρος $1.850-1.950/mt χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται το άρθρο η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου αδυνατεί «σπάσει» το ανώτερο όριο των $1.900/mt.

Υπό αυτό το πλαίσιο των χαμηλών τιμών δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου εμφανίζεται μειωμένη τον Ιανουάριο. Η μηνιαία παραγωγή τον πρώτο μήνα του έτους έφτασε τους 5,3 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η δε σύγκριση με τη μηνιαία παραγωγή του Δεκεμβρίου δείχνει ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Η μεγαλύτερη πτώση φυσικά παρατηρείται στην κινεζική παραγωγή που υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό τόσο τον Δεκέμβριο του 2018 όσο και τον φετινό Ιανουάριο, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά εργοστάσια στην Κίνα λειτουργούν με οριακή κερδοφορία αν όχι ζημιές.

Την άποψη αυτή ότι πολλά εργοστάσια λειτουργούν με μηδενικά κέρδη ή ζημίες συμμερίζεται και  η RUSAL που τονίζει ότι το χάσμα προσφοράς ζήτησης θα μεγαλώσει ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των αποθεμάτων πρωτόχυτου και της μείωσης της παραγωγής στην Κίνα.

Οι άνθρωποι του ρωσικού κολοσσού τονίζουν ότι σε μία αγορά σαφώς ελλειμματική, όπου η ζήτηση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, είναι ζήτημα χρόνου η τιμή πρωτόχυτου να πάρει και πάλι την ανιούσα.

Προς το παρόν πάντως, η ελλειμματική φύση της παγκόσμιας αγοράς πρωτόχυτου και η μείωση της παραγωγής παγκοσμίως και ειδικά στην Κίνα, δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της τιμής, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει άρδην στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι οι κινεζικές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου έσπασαν νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, αγγίζοντας του 552 χιλ. τόνους. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι διατηρούνται  σε όγκο πάνω από τους 500 χιλ. τόνους τους 7 από τους τελευταίους 8 μήνες.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στην προσπάθεια της τοπικής βιομηχανίας να εξάγει όσο το δυνατό περισσότερο μέταλλο πριν την καταληκτική ημερομηνία της 1ης Μαρτίου που είχαν δώσει οι ΗΠΑ για να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.