ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

«ΗΛΕΚΤΡΑ»: Ξεκινά το καλοκαίρι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δημοσίου

Με προϋπολογισμό ύψους 640 εκατ. ευρώ που με μόχλευση αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ ξεκινά το καλοκαίρι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δημοσίου.

Πλησιάζει ο χρόνος για την εκκίνηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ», του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του δημοσίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, καθώς υπολογίζεται ότι θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τ.μ.

Η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο οποίος προβλέπει ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης έως το  2030.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με την υλοποίηση των έργων αναμένεται να κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα  οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 95 εκατ. ευρώ ανά έτος. Ήδη έχει δημοσιευθεί ο Οδηγός, ενώ  αναμένεται  η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου του έργου.

Στο πρόγραμμα θα είναι επιλέξιμα μόνο τα πιο ενεργοβόρα κτίρια του δημοσίου, τα οποία  ανήκουν σε κατηγορία Ενεργειακής Κλάσης από Γ’ και κάτω. Επίσης, για την υπαγωγή τους στο «Ηλέκτρα» θα πρέπει  να διαθέτουν Δελτίο Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου, βάσει του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού και να μην έχουν καταταγεί στην κατηγορία «Τρωτά».

Αναγκαία είναι, επίσης, η επαρκής τεκμηρίωση για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μετά την ολοκλήρωση των έργων, η τεκμηρίωση του προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης και η οικονομική βιωσιμότητα των έργων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις έγκαιρα και χωρίς να επιβαρυνθεί το Δημόσιο.

Όλα τα κτίρια θα πρέπει να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας, τουλάχιστον, κατά 30% και παράλληλη μείωση των εκπομπών CO2. Η ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας μετά την ολοκλήρωση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα ανέλθει σε 600 εκατ. kWh. Όσο για τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα θα περιοριστούν κατά  360.000 τόνους τον χρόνο.

Εφόσον επιτευχθεί πολύ μεγάλη ενεργειακή αναβάθμιση (κατηγορία Β+), τότε το ποσοστό χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και 85%, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί χρηματοοικονομικό σχήμα με Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης, μέσω Εταιριών Ενεργειακών Υπηρεσιών (Energy Service Companies – ESCO), ο δημόσιος φορέας δε θα επιβαρυνθεί καθόλου από το κόστος κατασκευής.

Πηγή: www.energia.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.