ΠΑΡΑΓΩΓΗΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

Διαδικασία παραγωγής προϊόντων έλασης

elasi-Alufoil_01Μία μεγάλη γκάμα προϊόντων στην καθημερινή μας χρήση, προέρχεται από την βιομηχανία έλασης αλουμινίου. Από την διαδικασία της έλασης παράγονται τα πλατέα προϊόντα αλουμινίου, όπως φύλλα, ταινίες, Foil κλπ. Η παραγωγή των προϊόντων έλασης γίνεται, συνήθως, με δύο τρόπους: την θερμή έλαση και την ψυχρή έλαση.

Θερμή έλαση: Η πρώτη ύλη αλουμινίου της θερμής έλασης είναι μια ορθογωνική πλάκα με πάχος 200-600mm και με βάρος από 500-10000 κιλά. Οι δύο όψεις της πλάκας τορνάρονται ώστε να αφαιρεθεί το επιφανειακό επίστρωμα που λόγω της διαδικασίας της χύτευσης παρουσιάζει μια ιδιαίτερη και ανεπιθύμητη δομή από την υπόλοιπη μάζα της πλάκας. Η πλάκες αλουμινίου προθερμαίνονται σε θερμοκρασία 455C ως 525 ο C εξαρτώμενη από τη φύση του κράματος. Η διεργασία της έλασης γίνεται σε προκαθορισμένη ελεγχόμενη θερμοκρασία. Η διαδικασία της έλασης συνεχίζεται μέχρι του επιθυμητού πάχους που μπορεί να φθάσει μέχρι 3-5 mm Τα προϊόντα της θερμής έλασης μπορεί να βρίσκονται είτε σε μορφή μεγάλων πλακών είτε περιτυλιγμένα σε ρολλούς (μπομπίνες).

Ψυχρή έλαση: Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για την παραγωγή λεπτότερων φύλλων αλουμινίου. Η ψυχρή έλαση γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Γίνεται σε μια διάταξη πολλαπλών ελάστρων. Κάθε ένα έλαστρο μειώνει το πάχος της επίπεδης πλάκας ή του ρολλού όπως αυτά παράγονται από την διαδικασία της θερμής έλασης.

Με την ψυχρή έλαση κραμάτων αλουμινίου μπορεί να φθάσει ως και 0,05mm. Το καθαρό αλουμίνιο μπορεί να φθάσει σε πάχη κάτω των 0,003mm. Καθώς προχωρεί ο βαθμός έλασης (συνεχής μείωση του πάχους), το αλουμίνιο σκληραίνει με συνέπεια την απαίτηση μεγαλύτερων δυνάμεων. Έτσι απαιτούνται ενδιάμεσες θερμικές επεξεργασίες προκειμένου να μαλακώνει το μέταλλο.

Φύλλα: Επίπεδα προϊόντα έλασης, ορθογωνικής εγκάρσιας διατομής, με πάχος, μεγαλύτερο από 0,20mm που παραδίνονται σε ευθύγραμμα ή δίσκους με ψαλιδισμένα (ξακρισμένα) ή πριονισμένα άκρα. Φύλλα με πάχος μεγαλύτερο από 6 m.m. ονομάζονται “χοντρά φύλλα”.

Ταινίες: Επίπεδα προϊόντα έλασης, ορθογωνικής εγκάρσιας διατομής με πάχος πάνω από 0,2mm και μέχρι 6mm που παραδίνονται σε ρόλους.

Λεπτά φύλλα (foil): Eπίπεδα προϊόντα έλασης, πάχους 0,6mm που παραδίνονται σε ρολούς. ΒΑΜΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ: Τα έτοιμα βαμμένα φύλλα αλουμινίου έχουν μια σειρά εφαρμογών εξ αιτίας της υψηλής αντοχής στη διάβρωση, την εύκολη μορφοποίησή τους σε διάφορα σχήματα, την ποικιλία και την αντοχή των χρωματικών επικαλύψεων, τον εύκολο καθαρισμό. Κατάλληλα διαμορφωμένα σε λωρίδες χρησιμοποιούνται για την κάλυψη οροφών, για την κατασκευή ρολών, κατασκευή πορτοπαραθύρων, για την κάλυψη προσόψεων, για την κάλυψη στεγών, για την κατασκευή τεντών και στόρς. Τα φύλλα αλουμινίου μπορούν να συνδυασθούν με πολυουρεθάνη για την δημιουργία προϊόντων με αυξημένες θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

elasi-2

Σε όλες τις εφαρμογές των βαμμένων φύλλων αλουμινίου απαιτείται πολύ καλή πρόσφυση των των χρωματικών επικαλύψεων, καλή εμφάνιση, και σταθερότητα των χρωμάτων στο χρόνο. Για τους λόγους αυτούς η βαφή των φύλλων αλουμινίου γίνεται σε ειδικές κατάλληλα εξοπλισμένες μονάδες.


Πηγή: Περιοδικό “Aluminium Magazine

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.