ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Υψηλά δεκαετίας για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου!

Οι ανησυχίες περί στενότητας στη φυσική αγορά, καθώς η προσφορά δεν μπορεί να συναντήσει τη ανοδικά κινούμενη ζήτηση εκτόξευσαν το αλουμίνιο πάνω από τα $2.700/mt στο LME!

Συνεχίζει ακάθεκτη το τρελό της ράλι η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME που μετά από μία λογική διόρθωση που έλαβε χώρα το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου, πήρε και πάλι την ανηφόρα, ξεπερνώντας το όριο των $2.700/mt.

Βασικός οδηγός ήταν η απόφαση της Κίνας να περικόψει περαιτέρω παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου για να περιορίσει την κατανάλωση ενέργειας αλλά και τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς βλέπει τους στρατηγικούς κλιματικούς στόχους να απομακρύνονται.

Η τιμή πρωτόχυτου έσπασε το φράγμα των $2.700/mt χθες (31/08) παρά τις προσπάθειες του Πεκίνου να βάλει φρένο στην άνοδο των τιμών, απελευθερώνοντας προς τη φυσική αφορά στρατηγικό στοκ του ελαφρού μετάλλου.

Η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στη επαρχία Γιουνάν χτυπήθηκε από ηλεκτρικά μπλακ άουτ το καλοκαίρι, εντείνοντας τις ανησυχίες για υστέρηση της προσφοράς έναντι της ζήτησης. Η επαρχία Γιουνάν είναι κομβικής σημασίας για την παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου, καθώς μέχρι το 2023 θα συμβάλει στο 50% της παγκόσμιας παραγωγής σύμφωνα με το CRU.

Το υψηλό επίπεδο των τιμών αλουμινίου απασχολεί σε μεγάλο βαθμό το Πεκίνο. Πρόσφατα εκπρόσωποι των μεγαλύτερων μονάδων παραγωγής πρωτόχυτου στην αχανή ασιατική χώρα συναντήθηκαν για να λάβουν μέτρα ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά μέσω της περαιτέρω διάθεσης μετάλλου και να σταματήσει η κερδοσκοπία.

Προς το παρόν πάντως το σχέδιο δεν δουλεύει. Μάλιστα, η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στα $3.200/mt!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.