ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο: Στηρίζει την «Ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών»

Το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο χαιρετίζει τη νέα πράξη αλλά ταυτόχρονα τονίζει τη σημασία του να συμπεριληφθεί και το αλουμίνιο σε αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο, η «φωνή» ολόκληρης της αλυσίδας αξίας του αλουμινίου στην Ευρώπη, χαιρετίζει την πρόσφατη δημοσίευση της «Ευρωπαϊκής πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες και τη βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών» της ΕΕ.

Οι προτάσεις αποτελούν ένα πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της ανάγκης για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, η οποία θα εξασφαλίζει την πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Το Ευρωπαϊκό Αλουμίνιο τονίζει τον κρίσιμο και ευρέως αναγνωρισμένο ρόλο του αλουμινίου ως «στρατηγική πρώτη ύλη» όσον αφορά στην πράσινη μετάβαση και προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να το συμπεριλάβουν στον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

«Η αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από μονοπωλιακούς προμηθευτές τρίτων χωρών συνιστά μεγάλη ευπάθεια στο σημερινό επισφαλές γεωπολιτικό κλίμα. Η προτεινόμενη πράξη για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Χαιρετίζουμε την αναγνώριση από την Επιτροπή της ανάγκης εμπορικής προστασίας, όταν αυτό δικαιολογείται, καθώς και τις προτάσεις της για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και την παροχή στήριξης για πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ωστόσο, μας προβληματίζει το γεγονός ότι το αλουμίνιο, το οποίο διαδραματίζει κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο στην πράσινη μετάβαση, έχει παραλειφθεί από την παρούσα πρόταση.

Προκειμένου αυτή η μελλοντική νομοθεσία να επιτύχει τις δεδηλωμένες φιλοδοξίες της, πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την ευρωπαϊκή παραγωγή, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης και να υπάρξει στρατηγική ανεξαρτησία. Έχοντας αυτό κατά νου, θα συνεργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, με σκοπό να συμπεριληφθεί το αλουμίνιο στον κανονισμό…», σχολίασε σχετικά ο Γενικός Δ/ντής του Ευρωπαϊκού Αλουμινίου, Paul Voss.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.