ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ελληνική Ένωση Αλουμινίου: Κατά 5,5% αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε ποσότητα των προϊόντων διέλασης το 2020!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής, το 2020 οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων της εκτεταμένης εφοδιαστικής αλυσίδας (βωξίτης, αλουμίνα, αλουμίνιο – α’ ύλη, προϊόντα έλασης και διέλασης, τελικά προϊόντα), αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας. ‘Έτσι, ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ως:

  • Ο 3ος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με αξία εξαγωγών 1.701 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά περίπου 8% σε σχέση με το 2019 κυρίως λόγω της πανδημίας, και
  • Ο 2ος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 780 εκατ. ευρώ περίπου, σημειώνοντας μείωση κατά 6% σε σχέση με το 2019.

Ειδικότερα,

  • Οι πωλήσεις πρωτόχυτου το 2020 σημείωσαν οριακή αύξηση 0,4%, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν πλέον το 53% των συνολικών πωλήσεων. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρώπη.
  • Οι πωλήσεις προϊόντων πρώτης μεταποίησης, το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 2% και κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές αφού οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πλέον το 84% των συνολικών πωλήσεων.

Διέλαση

Ο κλάδος της διέλασης συνέχισε την ανάκαμψή του και οι συνολικές πωλήσεις προϊόντων διέλασης (τονάζ) το 2020 σημείωσαν αύξηση κατά 5,5% περίπου σε σχέση με το 2019. Η εγχώρια αγορά σημείωσε μείωση μικρότερη του 2% σε σχέση με το 2019.

Οι  εξαγωγές τέλος που απορρόφησαν το 74% των πωλήσεων αυξήθηκαν εντυπωσιακά κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2019 και κατευθύνθηκαν κυρίως στις απαιτητικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλε και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή δασμών antidumping στις εισαγωγές προϊόντων διέλασης από την Κίνα.

Η κύρια χρήση που απευθύνονται τα προϊόντα διέλασης είναι η οικοδομή τόσο στην εγχώρια αγορά (84%) όσο και στις εξαγωγές (45%), αξιοποιώντας τα διεθνώς πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου των Ελληνικών εταιρειών.

Έλαση

Οι πωλήσεις  προϊόντων έλασης το 2020, παρ’ ότι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το 2019, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου (67% των συνολικών  πωλήσεων της α΄μεταποίησης του κλάδου). Με τα ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα και τις σύγχρονες γραμμές παραγωγής είναι ο πιο εξωστρεφής υπο-κλάδος, αφού το 88% της παραγωγής εξάγεται στις διεθνείς αγορές.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.