ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Αλουμίνιο: Νέο ιστορικό ρεκόρ στις διεθνείς τιμές λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία!

Με τα αποθέματα αλουμινίου να έχουν πάρει την κατηφόρα και το ουκρανικό να προσθέτει περαιτέρω πίεση και αβεβαιότητα στην προσφορά του ελαφρού μετάλλου, η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου πέταξε πάνω από τα $3.600/mt.

Τα βασικά μέταλλα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος και ορισμένα εξ αυτών άγγιξαν εκ νέου πολυετή υψηλά. Οι ανησυχίες σχετικά με την προμηθευτική αλυσίδα των εκ Ρωσίας προερχόμενων μετάλλων έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των βασικών μετάλλων, μεταξύ των οποίων και το αλουμίνιο που άγγιξε εκ νέου ιστορικό ρεκόρ , καθώς η τιμή μετρητοίς ξεπέρασε το όριο των $3.600/mt από $3.080/mt ήταν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι επιπτώσεις στις αγορές των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία του Πούτιν φαίνεται να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά και δη και του πρωτόχυτου αλουμινίου, εντείνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά στην επαρκή προμήθεια του ελαφρού μετάλλου από τις μονάδες πρώτης μεταποίησης.

Η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου εμφανίζει μέσα στη χρονιά ήδη αύξηση της τάξης του 30% πράγμα εξαιρετικά αξιοσημείωτο αν λάβουμε υπόψη ότι η περσινή χρονιά έκλεισε με αυξήσεις ρεκόρ.

Αφενός το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένας ένα από μεγάλους «παίκτες» παγκοσμίως σε επίπεδο παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου και αφετέρου το μεγάλο αδιέξοδο των παραγωγών της Ευρώπης που βλέπουν τα κόστη (λόγω ενέργειας) να εκτοξεύονται και αναγκαστικά περιορίζουν ή αναστέλλουν μονάδες, δημιουργούν έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο προσφοράς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποθέματα αλουμινίου στις αποθήκες του LME έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τελευταίους 12 μήνες στους 809.750 από τους σχεδόν 2 εκατ. τόνους τον περσινό Μάρτιο. Δείγμα της στενότητας που υπάρχει στην αγορά και η οποία παρέχει την ανοδική στήριξη στην τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου.

Σωτήρης Κρουστάλλης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.