ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Άλμα στα $2.000/τόνο το αλουμίνιο λόγω του εμβολίου!

Η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME σημείωσε άνοδο το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να γίνονται περισσότερο αισιόδοξοι. Οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και η βιομηχανία άρχισε πάλι να ανεβάζει στροφές, οδηγώντας σε αύξηση της κατανάλωσης πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων και του αλουμινίου.

Το ελαφρύ μέταλλο εκμεταλλευόμενο τις ευνοϊκές συνθήκες σημείωσε αύξηση της τάξης του 9% το Γ΄ τρίμηνο του έτους, αγγίζοντας τα επίπεδα των $1.765/τόνο. Έγιναν προσπάθειες να “σπάσει” το ψυχολογικό “φράγμα” των $1.800/τόνο, ωστόσο ήταν ατελέσφορες.

Με την έναρξη του τελευταίου τριμήνου του 2020, το ελαφρύ μέταλλο άρχισε να ανακτά περαιτέρω δυνάμεις, ξεπερνώντας το όριο των $1.850/τόνο αλλά κάπου εκεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού άρχισε να γίνεται σφοδρότερο και τα μέτρα όλο και πιο αυστηρά.

Ως αποτέλεσμα η νευρικότητα και η αστάθεια επέστρεψαν στις αγορές λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19. Η τάση αυτή συνεχίστηκε μέχρι τη στιγμή που τα καλά νέα πριν από μερικές μέρες για το εμβόλιο της Pfizer έκαναν τις αγορές παγκοσμίως να αναθαρρήσουν και έστειλαν τα χρηματιστήρια σε μίνι ανοδικό ράλι.

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME ξεπέρασε μετά από πολύ καιρό το φράγμα των $1.900/τόνο και τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι οριακά κάτω από το όριο των $2.000/τόνο και συγκεκριμένα στα $1.994/τόνο.

Οι παραγωγοί πρωτόχυτου εκμεταλλεύονται την άνοδο

Το μίνι ανοδικό ράλι του ελαφρού μετάλλου που κέρδισε έδαφος σχεδόν $200 μέσα στον Νοέμβριο στο LME, οδηγεί τους παραγωγούς, ειδικά αυτούς με υψηλά κόστη να εκμεταλλευτούν τη δυναμική της τιμής και να ανεβάσουν στροφές.

Η αυξητική τάση της παγκόσμιας παραγωγής πρωτόχυτου αναμένεται να συνεχιστεί λόγω της ανόδου της τιμής. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του World Aluminium, η μηνιαία παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου άγγιξε τους 5,424 εκατ. τόνους τον Σεπτέμβριο.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες μετάλλου που εισέρχονται στην αγορά, μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν καθοδική πίεση στην τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου, καθώς θα αυξάνεται η προσφορά, ωστόσο προς το παρόν η ευφορία του εμβολίου σκεπάζει τα πάντα.

Οι τελικές αγορές ξαναπαίρνουν μπρος δειλά – δειλά

Μετά την επιτυχή αναχαίτιση του πρώτου κύματος, οι τελικές αγορές που αφορούν στο ελαφρύ μέταλλο άρχισαν να ανεβάζουν στροφές σιγά – σιγά.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή οχημάτων είναι σε ανοδική πορεία (όχι παντού), ενώ το ίδιο συμβαίνει σε επίπεδο ποσότητας αλουμινίου ανά όχημα που είναι ένα μέγεθος που σταδιακά αυξάνεται και αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα.

Ωστόσο, η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος έβαλε πολλούς σε δεύτερες σκέψεις αλλά για λίγο… Και σε επίπεδο ζήτησης αυτή την περίοδο υπερισχύει η ευφορία λόγω της εύρεσης του εμβολίου κατά του COVID-19, με τις προσδοκίες ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με αναλυτές της UBS, η ζήτηση αλουμινίου στην Κίνα εμφανίζει αύξηση 15%. Από την άλλη υπάρχουν φωνές ότι υπάρχουν μεγάλα “αόρατα” αποθέματα ελαφρού μετάλλου που όταν κάνουν την εμφάνισή τους και με την αισιοδοξία για το εμβόλιο να έχει καταλαγιάσει, θα ξαναφουντώσουν τις συζητήσεις περί υπερπροσφοράς.

Μόνο το μέλλον θα δείξει τελικά πόσο γρήγορα θα έρθει η κανονικότητα, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλουμινίου αλλά γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.