ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

LME: Υψηλά 8 μηνών για την τιμή πρώτοχυτου αλουμινίου

Οι φόβοι για πιθανά προβλήματα στην προσφορά του μετάλλου και το αδύναμο δολάριο εκτόξευσαν το ελαφρύ μέταλλο στο LME το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου.

Πάτησε «γκάζι» η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στα μέσα Δεκεμβρίου για να κλείσει τη χρονιά σε υψηλά 8 μηνών λίγο κάτω από τα $2.400/mt στο LME. Το ελαφρύ μέταλλο τις δύο τελευταίες εβδομάδες του χρόνου κέρδισε σημαντικό έδαφος, παρουσιάζοντας κέρδη που ξεπέρασαν τα $250.

Βασικός οδηγός του ανοδικού ράλι της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου ήταν η έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαίου που έλαβε χώρα στη Γουινέα που ενδέχεται να επηρεάσει την τροφοδοσία της βιομηχανίας αλουμίνας (αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτόχυτου) της Κίνας με βωξίτη. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα αδυναμία του δολαρίου (χαμηλά 5 μηνών) πάντα ευνοεί την αγορά συμβολαίων από ισχυρότερα νομίσματα όπως π.χ. το ευρώ για τα μέταλλα που τα συμβόλαιά τους είναι στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι φόβοι για πιθανές ταλαντεύσεις στην τροφοδοτική αλυσίδα της Κίνας, οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης αλουμινίου στην αχανή ασιατική χώρα (μην ξεχνάμε ότι η Κίνα κατέχει τη μερίδα του λέοντος παγκοσμίως όσον αφορά στην κατανάλωση αλουμινίου). Στο παραπάνω αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι τα αποθέματα του ασιατικού γίγαντα βαίνουν μειούμενα, καταγράφοντας πτώση στους 434 χιλ. τόνους τη χρονιά που μας πέρασε, έχουμε μία καλή εικόνα για τους λόγους που έχουν ενταθεί οι φόβοι στην αγορά για την επάρκεια του μετάλλου, οδηγώντας την τιμή υψηλότερα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.