ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

COSMOS ALUMINIUM: Ολοκληρώθηκε η πολυσυζητημένη συγχώνευση δια απορρόφησης της ΕΤΕΜ

Ολοκληρώθηκε η προαναγγελθείσα και πολλά υποσχόμενη συγχώνευση των εταιρειών COSMOS ALUMINIUM AE και ΕΤΕΜ ΑΕ με ταυτόχρονη απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Στις εγκαταστάσεις της COSMOS ALUMINIUM AE, στην Λάρισα, υπογράφηκε το οριστικό Συμβόλαιο Συγχώνευσης και έτσι ολοκληρώθηκε η προαναγγελθείσα και πολλά υποσχόμενη συγχώνευση των εταιρειών COSMOS ALUMINIUM AE και ΕΤΕΜ ΑΕ με ταυτόχρονη απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Η COSMOS ALUMINIUM, ιδιοκτησία της οικογένειας Ξενοφώντος Καντώνια, θα διατηρήσει το management αλλά και την πλειοψηφική σχέση 85% επί του νέου σχήματος, ενώ αντίστοιχα η ΕΤΕΜ με την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ βασικό μέτοχο θα κατέχει το 15%. Για το ενδεχόμενο ολοκληρωτικής μεταβίβασης του ποσοστού της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ έχει υπογραφεί ειδικό συμφωνητικό που περιγράφει εκ των προτέρων τον τρόπο αποχώρησης.

Οι δύο εταιρείες, παρά του ότι δραστηριοποιούνται στον κλάδο διέλασης αλουμινίου, είναι ενεργές σε διαφορετικές αγορές και οι δραστηριότητές τους μπορούν να θεωρηθούν συμπληρωματικές πράγμα που δημιουργεί πολλές συνέργειες και εμπορικές προοπτικές εξέλιξης στις εκάστοτε αγορές.

Το νέο σχήμα που δημιουργείται θα διατηρήσει το ΑΦΜ της COSMOS ALUMINIUM και θα συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό το όνομα στην Ευρωπαϊκή αγορά βιομηχανικού προφίλ, που είναι και η καθαυτού περιοχή δράσης της, αφού είναι μια σχεδόν 100% εξαγωγική εταιρεία.

Αντιστοίχως, η ΕΤΕΜ θα διατηρήσει το brand name της σε ότι αφορά αρχιτεκτονικά συστήματα τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως θα διατηρήσει ενεργές και πλήρως αναπτυσσόμενες όλες τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Σερβία Ρουμανία) αλλά και στην Ουκρανία.

Η νέα εταιρεία που προκύπτει, θα έχει μια δυναμικότητα παραγωγής περισσότερο από 70.000 τόνους διελασμένου αλουμινίου και πάνω από 500 εργαζόμενους σε όλο τον Όμιλο, ενώ με βάση τα μη δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2022, η νέα COSMOS ALUMINUM έχει αθροιστικά ετήσιο τζίρο που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Για την ολοκλήρωση του εν λόγω deal χρειάστηκαν περισσότερα από 2 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών, καθώς και η συμβολή εξειδικευμένων συνεργατών που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του. Για την COSMOS χρηματοοικονομικός σύμβουλος ήταν η Core Capital Partners, νομικός σύμβουλος το δικ. γραφείο KORINA FASSOULI – GRAFANAKI & ASSOCIATES και υπεύθυνος για το Due Diligence η EY.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.