ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΑΦΟΙ ΔΕΜΕΝΕΓΑ Ο.Ε. & Green Windows: Εντυπωσιακή κατοικία στη Νότια Γαλλία με ελληνική συμμετοχή!

Μια ιδιαίτερη κατοικία δεσπόζει σε μεγάλο υψόμετρο στη Νότια Γαλλία. Για την κατασκευή της συνεργάστηκαν δύο ελληνικές εταιρείες αλουμινίου.

Πάνω σε μια από τις πιο δύσκολες διαδρομές του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, βρίσκεται μια εντυπωσιακή κατοικία, με μεγάλα ανοίγματα και θέα προς την Κυανή Ακτή από κάθε χώρο.

Το κτίριο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Golfe Ingeniere και υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή και τη συνεργασία δύο ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών αλουμινίου. Πρόκειται για τις εταιρείες ΑΦΟΙ ΔΕΜΕΝΕΓΑ Ο.Ε. και Green Windows, που ανέλαβαν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια μελετών, «σπαζοκεφαλιών» και αρκετών ταξιδιών, μέχρι να βρεθούν οι βέλτιστες κατασκευαστικές λύσεις στις αρχιτεκτονικές προκλήσεις.

Το έργο βραβεύτηκε στην κατηγορία Complexity, της 2ης Έκθεσης & Βραβείων Αρχιτεκτονικών Έργων & Κατασκευών Αλουμινίου, στο 15ο Συνέδριο «Αλουμίνιο & Αρχιτεκτονικές Κατασκευές».

Σε συμφωνία με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής

Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, οι δύο ελληνικές εταιρείες κατασκεύασαν περσίδες σκίασης, οι οποίες τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύουν τα μεγάλα ανοίγματα του κτιρίου από την έντονη ηλιοφάνεια, αλλά και τους ενοίκους του από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης την είσοδο, συναντά μια μεγάλη κοίλη γκαραζόπορτα μήκους 8 μ., η οποία ακολουθεί την καμπύλη γραμμή της περίφραξης. Μια χαλύβδινη γέφυρα μήκους 8 μ. ενώνει το κτίριο με το επίπεδο του δρόμου. Τα επιβλητικά, κατακόρυφης διάταξης σκιάδια μαγνητίζουν το βλέμμα, καθώς οριοθετούν το περίγραμμα του κτιρίου. Κάθε γωνία της κατοικίας είναι ξεχωριστή, χωρίς επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Το αλουμίνιο, άλλοτε σε λεπτή γραμμή και άλλοτε σε φαρδιά, διατρέχει από άκρη σε άκρη την κατοικία.

Από την πίσω πλευρά δεσπόζει όλη η Κυανή Ακτή. Για την απόλαυση αυτής της σπάνιας θέας, επιλέχθηκαν πολύ μεγάλα μίνιμαλ ανοίγματα, που προστατεύονται με σκιάδια οριζόντιας διάταξης, στραμμένα κατάλληλα ώστε να απωθούν τον ζεστό μεσημβρινό ήλιο του νότου. Η πισίνα βρίσκεται στο κέντρο του προαύλιου χώρου, ανοιχτή από τη μια πλευρά με έναν ειδικό, βυθιζόμενο υαλοπίνακα.

Κάθε μία κατασκευή παρουσίαζε σημαντικό βαθμό δυσκολίας, κυρίως στη  σχεδίαση, αλλά και στην υλοποίησή της. Χρειάστηκε να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν περίπου 300 bracket στήριξης, ειδικών μεντεσέδων και διάφορων εξαρτημάτων, με τη χρήση μηχανημάτων προηγμένης τεχνολογίας.

Εκτός από τα παραπάνω σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν επενδύσεις cladding, γυάλινα στηθαία και πλήθος άλλων μεταλλικών κατασκευών.

Ταυτότητα έργου

Τίτλος έργου: Κατοικία στη Γαλλία
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Golfe Ingeniere
Κατασκευαστές αλουμινίου: ΑΦΟΙ ΔΕΜΕΝΕΓΑ Ο.Ε. / Green Windows
Έτος κατασκευής: 2022
Τοποθεσία: Νότια Γαλλία

Πηγή: alumini.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.