ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΤΕΧΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ift ROSENHEIM HELLAS: Νέες απαιτήσεις για τη δοκιμή πετασμάτων

Αλλαγές στις δοκιμές ανεμοπίεσης και στην ταξινόμηση της αεροστεγανότητας σύμφωνα με τα πρότυπα EN 12153 και EN 12152.

Τα πετάσματα είναι εξελιγμένα κατασκευαστικά στοιχεία των οποίων η λειτουργία πρέπει να επαληθεύεται με δοκιμές που βασίζονται στα ισχύοντα πρότυπα. Οι τροποποιημένες διαδικασίες δοκιμών σημαίνουν ότι δεν ισχύουν πλέον οι αποδείξεις δοκιμών και δεν επιτρέπεται πλέον η ορθή σήμανση CE σύμφωνα με την οικοδομική νομοθεσία.

Τα επικαιροποιημένα πρότυπα EN 12153 (δοκιμή) και EN 12152 (ταξινόμηση) περιέχουν σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη δοκιμή και την ταξινόμηση της αεροδιαπερατότητας. Οι κατασκευαστές πετασμάτων και συστημάτων πετασμάτων (πάροχοι συστημάτων) θα πρέπει επομένως να ελέγχουν προσεκτικά τις εκθέσεις δοκιμών τους για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις και πληρούν τις τροποποιημένες απαιτήσεις. Οι αλλαγές αυτές έχουν ληφθεί υπόψη στις δοκιμές του ift ROSENHEIM από το 2000.

Τον Δεκέμβριο του 2023, δύο επικαιροποιημένα πρότυπα για τη δοκιμή και την ταξινόμηση της αεροδιαπερατότητας των πετασμάτων, το EN 12153 (δοκιμή) και το EN 12152 (ταξινόμηση), θα δημοσιευθούν και ως γερμανικές εκδόσεις. Συνεπώς, τα νέα πρότυπα πρέπει να τηρούνται για τη δοκιμή, την ταξινόμηση και τη σήμανση CE. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα EN 12153 και EN 12152 αναφέρονται ως «μη χρονολογημένα» στο πρότυπο προϊόντος για πετάσματα EN 13830:2003 σύμφωνα με την παράγραφο 4.4. Το παραπάνω σημαίνει ότι για τη σήμανση CE πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η πιο πρόσφατη έκδοση, προκειμένου να πληρούνται οι κανονιστικές και, συνεπώς, οι απαιτήσεις της οικοδομικής νομοθεσίας.

Οι έρευνες από κατασκευαστές και παρόχους συστημάτων στο ift ROSENHEIM δείχνουν ότι τόσο οι γερμανικές όσο και οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές της αγοράς δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοιες λεπτομέρειες. Οι κατασκευαστές πετασμάτων και συστημάτων πετασμάτων (πάροχοι συστημάτων) θα πρέπει επομένως να γνωρίζουν και να τηρούν τις σχετικές αλλαγές:

  1. Η μέθοδος δοκιμής EN 12153 για τον προσδιορισμό της διαπερατότητας του αέρα υπό αρνητική πίεση (αναρρόφηση από τον άνεμο), η οποία προηγουμένως καθοριζόταν μόνο ως προαιρετική, έχει πλέον καταστεί υποχρεωτική. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς η αναρρόφηση του ανέμου οδηγεί γενικά σε υψηλότερο φορτίο.
  2. Όταν περιγράφεται η ταξινόμηση της κλάσης “AE” σύμφωνα με το EN 12152, πρέπει να προσδιορίζεται η μέγιστη πίεση δοκιμής – για παράδειγμα, μια ταξινόμηση όπως AE+1200 είναι τώρα δυνατή εάν η αεροστεγανότητα ενός πετάσματος προσδιορίστηκε σε μέγιστη πίεση δοκιμής 1.200 Pa.
  3. Εισαγωγή μιας νέας ταξινόμησης της διαπερατότητας του αέρα σε αρνητική πίεση (αναρρόφηση αέρα), έτσι ώστε οι εκθέσεις ταξινόμησης πρέπει πλέον να προσδιορίζουν τέσσερις κλάσεις αντί για μία μόνο:
  • Η εφαρμογή των νέων προτύπων δοκιμών και ταξινόμησης επηρεάζει επίσης τα έργα πετασμάτων που πρόκειται να δοκιμαστούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς (π.χ. CWCT – Centre for window and cladding technology), καθώς οι τυποποιημένες μέθοδοι δοκιμών για το κέλυφος των κτιρίων κάνουν επίσης αχρονολόγητη αναφορά στα πρότυπα που αναφέρονται εδώ.
  • Εάν τα πετάσματα πρόκειται να δοκιμαστούν σε συνδυασμό με προκατασκευασμένα πέτρινα στοιχεία που συνδέονται με την κατασκευή πετασμάτων ή στα οποία εγκαθίσταται η κατασκευή πετάσματος, οι επιφάνειες και οι αρμοί των πέτρινων στοιχείων δεν πρέπει να προστεθούν στο πέτασμα για τη δοκιμή. Αυτό σημαίνει ότι για την ταξινόμηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα μήκη των αρμών και η επιφάνεια της πραγματικής κατασκευής πετάσματος. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη δοκιμή, την περιγραφή του δοκιμίου και την έκθεση δοκιμής. Μια «πληροφοριακή» δοκιμή της συνολικής κατασκευής (πέτασμα + πέτρινα στοιχεία) «κατ’ αναλογία» είναι φυσικά δυνατή.
  • Η δοκιμή των ανοιγόμενων στοιχείων είναι δυνατή σύμφωνα με το EN 12153, αλλά η ταξινόμηση δεν είναι δυνατή. Εάν απαιτείται ταξινόμηση για τα ανοιγόμενα στοιχεία, απαιτείται ξεχωριστή δοκιμή σε κατάλληλο θάλαμο δοκιμών σύμφωνα με το EN 1026 και ταξινόμηση σύμφωνα με το EN 12207.

Περαιτέρω πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον αρμόδιο του ift Resenheim Hellas κ. Αλέξανδρο Συμεωνίδη, Μηχανικός Δοκιμών, Τμήμα Δοκιμών Δομικών Στοιχείων.

Τηλ.: 2310 695520, simeonidis@ift-rosenheim.de

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.