Ο κλαδος του αλουμινιου

Στα κατώτερα επίπεδα οι πωλήσεις του κλάδου διέλασης το 2014

Extrusion_hydroΣυρρικνώθηκαν ακόμη περισσότερο οι πωλήσεις του κλάδου διέλασης το 2014 στην ελληνική αγορά, αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης στην οικοδομή και στις κατασκευές γενικότερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, οι πωλήσεις σε ποσότητες την περασμένη χρονιά έφθασαν περίπου τους 25 χιλ. τόνους, από τους οποίους σχεδόν οι 21 χιλ. τόνοι αφορούσαν οικοδομικό προφίλ. Η πτώση σε σχέση με το 2013 ήταν της τάξεως του 15% περίπου.
Όσον αφορά τις εξαγωγές προφίλ, εκτιμάται ότι αυτές άγγιξαν τους 50 χιλ. τόνους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ήταν ειδικά προφίλ με κατεύθυνση τις αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Βλέπουμε λοιπόν ότι η σχέση μεταξύ των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά, με τις εξαγωγές, διαμορφώνεται στο 1:2.
Παράλληλα, στα κατώτατα επίπεδα έφθασε και η οικοδομική δραστηριότητα κατά το 2014. Το σύνολο του όγκου νέων ιδιωτικών έργων και προσθηκών, εκτιμάται από την ΕΛΣΤΑΤ στα 9 χιλ. κυβ. μέτρα, μία εξωφρενικά αρνητική εξέλιξη, αν αναλογιστούμε ότι πριν 9 μόλις χρόνια, το νούμερο αυτό ήταν στα 102 χιλ. κυβικά μέτρα.
Στα γραφήματα που παραθέτουμε, παρουσιάζεται η εξέλιξη των πωλήσεων του κλάδου διέλασης από το 2004, καθώς και η εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με τις πωλήσεις οικοδομικού προφίλ, τα τελευταία 20 χρόνια.
klados_2014a
oikodomi_2014

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button