ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε επεξεργασία νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

antik-doral69b1Στο μέλλον του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου για τη χρηματοδότησή του, αναφέρθηκε η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κωστή Χατζηδάκη. Όπως επισημαίνει η ίδια, σε σχετικό έγγραφο, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έναρξη ενός νέου προγράμματος αντίστοιχου με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ 2014 – 2020).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία εκ των προτέρων αξιολόγηση χρηματοδοτικού μέσου, στην οποία προσδιορίστηκαν οι χρηματοδοτικές ανάγκες, τα βασικά χαρακτηριστικά και η μορφή των κινήτρων του νέου προγράμματος.

Ωστόσο, λόγω των οικονομικών εξελίξεων, η αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί. Οι σχετικοί πόροι, οι οποίοι εξειδικεύτηκαν τον περασμένο Ιούνιο στο ΕΠΑνΕΚ για την υλοποίηση του νέου προγράμματος, ανέρχονται σε περίπου 248 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (δεν περιλαμβάνονται οι πόροι που θα προέλθουν από τη μόχλευση του χρηματοδοτικού εργαλείου).

Κ. Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση άφησε το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στην τύχη του

xatzidakis

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» διατύπωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Με αφορμή την απάντηση που έλαβε από το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει το πρόγραμμα στην τύχη του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, σύμφωνα με απάντηση που έλαβε από το ΕΤΕΑΝ «δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών στο πρόγραμμα δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων».
Προσθέτει ότι από απάντηση της Ειδικής Γραμματείας προκύπτει ότι είναι σε εξέλιξη το μοντέλο αξιολόγησης του χρηματοδοτικού μέσου προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, ωστόσο όπως επισημαίνεται στην απάντηση «λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, η εν λόγω αξιολόγηση αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να επικαιροποιηθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, τα συμπεράσματα είναι προφανή: Τα νοικοκυριά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα γι’ αυτό το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, ο κατασκευαστικός κλάδος απαιτεί τη συνέχισή του, η κυβέρνηση όμως είναι χαμένη στη μετάφραση».

«Παγωμένες» 35.715 αιτήσεις του τρέχοντος προγράμματος

Με δεδομένη την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων που αφορούν το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών, παρ’ ότι η επιλεξιμότητα δαπανών λήγει στις 31.12.2015.

Οι διαθέσιμοι πόροι των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ανά Περιφέρεια σταδιακά «στέρεψαν» από τα τέλη του 2013 ως και τα τέλη του 2014. Όμως, καθώς δεν ανακοινώθηκε ποτέ λήξη της υποβολής αιτημάτων, τα εισερχόμενα αιτήματα ένταξης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) -εκτός προϋπολογισμού στο πρόγραμμα- ανέρχονται πλέον σε 35.715.

Για την ικανοποίησή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ κ. Κώστα Γαλιάτσο απαιτούνται 61,32 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου.

Πάντως, κατά τη διάρκεια του 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» συνολικά 527 ωφελούμενοι, εξαιτίας της απελευθέρωσης προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων, η οποία προήλθε είτε από επεντάξεις ωφελουμένων λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων είτε από υπαναχωρήσεις ωφελουμένων.

Το ύψος των πόρων που είχαν διατεθεί για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» έφτανε τα 548.200.000 ευρώ, το οποίο επιμερίζονταν αρχικά σε 241.000.000 ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και σε 307.200.000 ευρώ για το πρόγραμμα της άμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών και των ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Πηγή: Το Βήμα

Κράτα το

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.