ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε περιορισμένο εύρος τιμών κινούνται οι τιμές αλουμινίου στο LME

LME

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου, μετά τα πολυετή χαμηλά του 2015, συνεχίζει να αμφιταλαντεύεται χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση μεταξύ $1450-1550/mt.

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου άγγιξε πολυετή χαμηλά του έτος που μας πέρασε και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, υποχωρώντας κάτω από τα $1.450/mt και έκτοτε προσπαθεί να ανακάμψει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το ελαφρύ μέταλλο, με βάση τα $1.500/mt, αμφιταλαντεύεται χωρίς να παρουσιάζει ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Στην Κίνα μπορεί να έλαβαν χώρα περικοπές στην παραγωγή, η Alcoa μπορεί να έκοψε περίπου 810 χιλ. τόνους από τον περσινό Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου δεν ανταποκρίνεται (με ανοδική διάθεση) στο LME.

Ο περιορισμός της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου αποτυπώνεται και στα στατιστικά του IAI, όπου παρατηρείται σαφώς μία πτωτική τάση από τον Αύγουστο και μετά. Τον Ιανουάριο, η μηνιαία παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου άγγιξε τους 4,726 εκατ., υποχωρώντας περαιτέρω κατά περίπου 1,13% σε σύγκριση με τη μηνιαία παραγωγή του Δεκεμβρίου του 2015.

graph1_032016

Το ρεπορτάζ από την Κίνα αναφέρει ότι η χωρά προτίθεται να περικόψει και άλλο την παραγωγή της, καθώς επίσης και να χαμηλώσει τους ρυθμούς εισαγωγής νέας δυναμικότητας αλλά από τη μία το χαώδες παραγωγικό πλαίσιο της ασιατικής χώρας και από την άλλη ο εφιάλτης της ανόδου της ανεργίας, ενδέχεται να περιορίσουν τον ζήλο με τον οποίο θα γίνουν οι περικοπές.

gpaph2_032016

Τα 2/3 του πρώτου τριμήνου του 2016 έκλεισαν, με την τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου να κινείται κυρίως μεταξύ $1.450-1.550/mt στο LME χωρίς ξεκάθαρη κατεύθυνση αν και στο τέλος του Φεβρουαρίου έλαβε χώρα ένα μικρό ανοδικό ξέσπασμα πάνω από τα $1.570/mt που μένει να δούμε αν θα κρατήσει.

Ωφελημένο το αλουμίνιο από το φθηνό χρήμα αλλά μήπως ήρθε η ώρα της κρίσης;

Το ελαφρύ μέταλλο εμφανίζεται να έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από την αφθονία χρήματος στη μετά κρίσεως (του 2008) εποχή. Οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ρευστότητα και τον φθηνό δανεισμό πόνταραν στο αλουμίνιο μόνο που τώρα φαίνεται ότι μάλλον πληρώνουν το τίμημα. Τα συνολικά στοκ είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το κλείδωμα μετάλλου μέσω οικονομικών συμφωνιών πολλαπλασίασε το πρόβλημα.

Με την Κίνα να εκτιμάται ότι μόνο φέτος θα ρίξει στο παιχνίδι δυναμικότητα περίπου 5 εκατ. τόνων, είναι λίγο δύσκολο να δούμε τα στοκ αλουμινίου να μειώνονται σε επίπεδα που θα δείχνουν ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Με δεδομένο ότι η ζήτηση αλουμινίου παραμένει σταθερά υψηλή, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι των ανταγωνιστικών υλικών, είναι η μεριά της προσφοράς αυτή που εδώ και πολύ καιρό δημιουργεί το πρόβλημα.

Τα συνολικά στοκ αλουμινίου (κρυφά και φανερά) φημολογείται ότι αγγίζουν τους 10-15 εκατ. τόνους οπότε χρειάζεται μία ιδιαίτερα μεγάλη πτώση της παραγωγής για να ισορροπήσει η αγορά κάτι που δεν φαίνεται να λαμβάνει χώρα βραχυμεσοπρόθεσμα.

Πίσω στο μακρινό 1994, όταν η αγορά είχε βρεθεί σε αντίστοιχη θέση, οι χώρες που πρωτοστατούσαν τότε στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου, συμφώνησαν σε μνημόνιο για τη μείωση της παραγωγής για να ισορροπήσει η αγορά ωστόσο κάτι ανάλογο υπό τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να συμβεί.

Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME να συνεχίσει να κινείται στο εύρος $1.450-1.550/mt για όλο το α’ τρίμηνο. Για το σύνολο του 2016, το ελαφρύ μέταλλο εκτιμάται ότι θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις, κλείνοντας σε επίπεδο μέσου όρου στα $1.500/mt.

Οι περικοπές βοηθούν αλλά χρειάζονται και άλλες

Η Κίνα έχει περικόψει παραγωγική δυναμικότητα της τάξης των 4,9 εκατ. τόνων σε ετήσια βάση αλλά την ίδια στιγμή νέα δυναμικότητα εισάγεται στην αγορά.

Εκτός Κίνας, η Alcoa και αυτή με τη σειρά της πρωτοστατεί στις περικοπές αλλά με δεδομένη την κατάσταση στην Ευρώπη, οι περικοπές στη Δύση δεν έχουν και τόση λογική αν δεν συμμορφωθεί η Κίνα. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η έλλειψη προσφοράς (λόγω των περικοπών) σε Β. Αμερική και Γηραιά Ήπειρο να αναπληρώνεται από την άνοδο των εξαγωγών της Ρωσίας, Κίνας και Μέσης Ανατολής.

Αν χρειάζονται και άλλες περικοπές, είναι από τον ασιατικό γίγαντα ωστόσο όπως έχει γραφεί πολλάκις και η Κίνα έχει τους δικούς της δαίμονες να αντιμετωπίσει.

Από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, η Κίνα πάντως φαίνεται να χαμηλώνει στροφές όσον αφορά στην παραγωγή της σύμφωνα με το ΙΑΙ τόσο σε επίπεδο μηνιαίας παραγωγής όσο και ημερήσιας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Ιανουάριο η μηνιαία παραγωγή άγγιξε τους 2,480 εκατ. τόνους (μείωση κατά 4,5% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015) και η ημερήσια τους 80 χιλ. τόνους (μείωση κατά 4,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015).

Τα στοκ του LME σε ραγδαία υποχώρηση από πέρυσι

Μέσα στο 2015 τα στοκ αλουμινίου στο LME κατέγραψαν μείωση της τάξης του 31% και η πτωτική τους τάση συνεχίζεται. Στο τέλος του Φεβρουαρίου τα στοκ έφτασαν τους περίπου 2,770 εκατ. τόνους τη στιγμή που τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν οριακά κάτω από τους 4 εκατ. τόνους. Ωστόσο η σημαντική αυτή μείωση δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην τιμή.

graph3_032016

Ο αντίλογος λέει ότι το μέταλλο δεν καταναλώνεται αλλά δεσμεύεται από οικονομικές συμφωνίες εκτός αγοράς που σημαίνει ότι η πτώση πιθανόν να είναι εικονική. Τα παραπάνω έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα φθηνού χρήματος, όσο αυτό υπάρχει, η κερδοσκοπία θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.