ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον όμιλο Βιοχάλκο σύμφωνα με τον Νικόλαο Στασινόπουλο

Ο πρόεδρος του ομίλου Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος, που κρατά τα "ηνία" του ομίλου πάνω από μισό αιώνα, από το 1964!
Ο πρόεδρος του ομίλου Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος, που κρατά τα “ηνία” του ομίλου πάνω από μισό αιώνα, από το 1964!

Ο όμιλος Βιοχάλκο πέτυχε να ενισχύσει το 2015 τον κύκλο εργασιών του κατά 11,3% στα 3,275 δις ευρώ (2,943 δις το 2014) εξαιτίας των υψηλότερων πωλήσεων σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς – με εξαίρεση το χάλυβα – του καλύτερου προϊοντικού μείγματος και των υψηλότερων τιμών του αλουμινίου, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του χαλκού. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων σημείωσαν σημαντική βελτίωση από τα 4 εκατ. ευρώ στα 73,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 194 εκατ. ευρώ (από 120 εκατ. το 2014) οδηγώντας σε περιορισμό των ζημιών (63,4 εκατ. ευρώ έναντι 87,5 εκατ. το 2014).

viochalco_pinakas

Σε λειτουργικό επίπεδο, πέραν των διαδικασιών των συγχωνεύσεων των θυγατρικών, ξεχωρίζουν η δημιουργία της νέας κοινής εταιρείας της ΕΛΒΑΛ με την UACJ στη Γερμανία για την πώληση εναλλακτών θερμότητας για χρήση από την αυτοκινητοβιομηχανία, η απόκτηση των δραστηριοτήτων χαλκού της Reynolds European SA που ενοποιήθηκαν με τις εμπορικές δραστηριότητες της Χαλκόρ, καθώς και η κοινή εταιρεία της Χαλκόρ με την τουρκική Cantas με στόχο την επέκταση στη γειτονική χώρα και άλλες αγορές της Μέσης Ανατολής και φυσικά οι νέες αναθέσεις εργολαβιών που εξασφάλισαν τα Ελληνικά Καλώδια και η Σωληνουργεία Κορίνθου.

Για το 2016, παρά την σταδιακή ανάκαμψη στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2015, το περιβάλλον παραμένει αβέβαιο, σύμφωνα με την εκτίμηση του ομίλου. Η υποχώρηση στις αγορές κεφαλαίου εκτιμάται ότι έχει επηρεάσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες λειτουργεί αρνητικά για τις εξαγωγές. Στον αντίποδα, το εξασθενημένο ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων των εταιρειών της Βιοχάλκο ενισχύοντας τα έσοδα. Πράγματι όπως επισημαίνεται η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, επηρέασε θετικά τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ και τις χώρες της ζώνης του δολαρίου, καθώς και τη Μ. Βρετανία. Παράλληλα οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, παρότι ισοσκελίστηκαν εν μέρει από το ισχυρό δολάριο, επηρέασαν θετικά τα κόστη παραγωγής καθώς και τα μεταφορικά κόστη.

Σε κάθε περίπτωση για τον όμιλο της Βιοχάλκο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και τη διείσδυση σε νέες αγορές με αναπτυξιακές ευκαιρίες, παραμένει πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση και του τελευταίου εντατικού επενδυτικού προγράμματος.

Τέλος, ο όμιλος για την Ελληνική αγορά θεωρεί ότι υπό τον όρο ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αναμένεται ανάπτυξη για το δεύτερο μισό του 2016, η οποία θα επηρεάσει θετικά το σύνολο των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου.

Νίκος Στασινόπουλος: Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2016

Ο πρόεδρος του ομίλου Βιοχάλκο Νίκος Στασινόπουλος, που κρατά τα “ηνία” πάνω από μισό αιώνα, αναφέρει μεταξύ των άλλων στο εισαγωγικό του σημείωμα στον δημοσιευμένο ετήσιο απολογισμό του 2015.

“Το έτος 2015 σημαδεύτηκε από μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της παγκόσμιας ανάπτυξης, λόγω της πτώσης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αναδυόμενης οικονομιών. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μείζονες θεσμικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγικής κρίσης, όπως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκάλεσε την αναβολή κατασκευής μιας σειράς ενεργειακών έργων σε όλο τον κόσμο, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης που έπληξε την παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας και η συνεχή οικονομική ύφεση και η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και η νευρικότητα στις αγορές έχει αυξηθεί, ενώ οι εξελίξεις αυτές είχαν την πιο έντονη επίδραση στις επιχειρήσεις χάλυβα, τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς από το την αύξηση των κινεζικών εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο σημερινό σημαντικά ασταθές περιβάλλον, η Βιοχάλκο και οι εταιρείες του ομίλου είχαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε όλους τους βασικούς δείκτες απόδοσης, σαν αποτέλεσμα των θεμελιώδων αρχών της συνεχούς βελτίωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης, παραμένοντας προσηλωμένοι στην υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου με την εφαρμογή του τρέχοντος επενδυτικού της πλάνου. Η ολοκλήρωση των εταιρικών μετασχηματισμών που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος προσέφερε στον όμιλο και τις εταιρείες του καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και βελτιωμένο προφίλ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που με τη σειρά του διευκόλυνε περισσότερο την πρόοδο. Κοιτώντας προς το μέλλον, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2016, με δεδομένη την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία στις κύριες αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε βέβαιοι ότι θα προσαρμοστούμε αποτελεσματικά στις διαρκώς μεταβαλλόμενες οικονομικές και επιχειρηματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργούμε…”.

ELVAL_090516

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.