ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ζήτησης για foil

ALUFOIL 1

Αύξηση 2,2% της εγχώριας ζήτησης foil στην Ευρώπη παρουσιάζουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Αλουμινόφυλλου (European Aluminium Foil Association – EAFA) για το διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2016. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία έρχεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο μεικτών ή και πτωτικών επιδόσεων του κλάδου εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Ειδικότερα, η παραγωγή λεπτότερων φύλλων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε εύκαμπτες συσκευασίες και foil οικιακής χρήσης (αλουμινόχαρτα), σημείωσε αύξηση 0,1% (το πρώτο θετικό αποτέλεσμα που καταγράφηκε από τα μέσα του 2014), αντανακλώντας την αυξητική τάση ζήτησης του προϊόντος στην Ευρώπη. Εντούτοις, η συγκεκριμένη αύξηση της τάξης του 2,2% στην εγχώρια ζήτηση, επισημαίνει η έκθεση, αντισταθμίζεται από μια ισόποση μείωση (-2,2%) στον συνολικό αριθμό παραδόσεων για παχύτερα φύλλα, που χρησιμοποιούνται συνήθως σε ημιάκαμπτα δοχεία και τεχνικές εφαρμογές, επίδοση η οποία, ωστόσο, συναρτάται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την EAFA, το πρώτο τρίμηνο του 2016 οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες παρουσίασαν μείωση περίπου 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο εξαιτίας του ισχυρού και αυξανόμενου ανταγωνισμού που προέρχεται από τους μη ευρωπαίους παραγωγούς. Το γεγονός αυτό, όπως υποστηρίζει η EAFA, ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί αντίκτυπο στις πωλήσεις των ευρωπαίων προμηθευτών foil, αλλά δεδομένου ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό της συνολικής αγοράς μια σταθερή βελτίωση στο πεδίο της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να έχει σημαντικότερη επίδραση.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button