ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Κλάδος αλουμινίου: Με το βλέμμα στραμμένο στις εξαγωγές

Coils of aluminum awaiting processing at Novelis plant in Oswego, NY

Οι ελληνικές μεταποιητικές βιομηχανίες αλουμινίου κατακτούν διαρκώς έδαφος στις διεθνείς αγορές, έχοντας πλέον μια συνεχώς αυξανόμενη εξαγωγική δραστηριότητα

Ο κλάδος του αλουμινίου συνιστά μια βιομηχανία υψηλής τεχνογνωσίας, με στρατηγική σημασία για την εθνική μας οικονομία. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν καθετοποιημένη παραγωγή αλουμινίου, από την εξόρυξη βωξίτη μέχρι τα διεθνώς πιστοποιημένα τελικά προϊόντα, στοιχείο το οποίο καθιστά τον ελληνικό κλάδο αλουμινίου έναν από τους πλέον δυναμικούς της εγχώριας οικονομίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, υπήρξε ο δεύτερος κατά σειρά κλάδος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο για το 2015 (662 εκατ. ευρώ περίπου). Παραγωγικές μονάδες με υψηλή τεχνογνωσία, εμπορική παρουσία σε αρκετές χώρες και προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, που ανταγωνίζονται ισάξια προϊόντα άλλων χωρών, αποδεικνύουν την αξιόλογη διεθνή δραστηριότητα που έχει έως τώρα αναπτύξει.

Χάρη, λοιπόν, στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του καθώς και την εγγενή εξωστρέφειά του, ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου έχει κατορθώσει να είναι ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της οικονομίας, με εξαγωγές ύψους 1,4 δισ. ευρώ περίπου το 2015 (5,5% των συνολικών εξαγωγών της χώρας). Τα προϊόντα των υποκλάδων διέλασης και έλασης εξάγονται τόσο ως επώνυμα προϊόντα για αρχιτεκτονικές, κυρίως, εφαρμογές όσο και ως ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σε κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της βόρειας Ευρώπης αλλά και πρωτοπόρες ναυπηγικές βιομηχανίες παγκοσμίως, καλύπτοντας ακόμη και τις πιο υψηλές προδιαγραφές σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας. Ο ελληνικός κλάδος αλουμινίου απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 30.000 εργαζομένους, ενώ στο πλαίσιό του λειτουργούν 6.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στα γραφήματα που παρατίθενται βλέπουμε τη διαχρονική εξέλιξη των εξαγωγών των κλάδων έλασης και διέλασης, των οποίων το 82% των πωλήσεων κατά το 2015 κατευθύνθηκε στις αγορές του εξωτερικού.

eea_extr_042016

eea_rol_042016

Οι εταιρείες που ξεχώρισαν

Μερικές από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες αλουμινίου που ξεχώρισαν κατά το περασμένο έτος με τις εξαγωγικές τους επιδόσεις, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια του κλάδου, εδραιώνοντας στη συνείδηση της παγκόσμιας αγοράς την υψηλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αλουμινίου και συνεισφέροντας δυναμικά στην ανάκαμψη της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζονται σε σχετικό άρθρο του περιοδικού Aluminium Magazine (τεύχος Ιουνίου).

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.