ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Με νέα φιλοσοφία το «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», έως 25.000 ευρώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα», ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημοσθένης Παπασταματόπουλος, ο άνθρωπος που «κινεί τα νήματα» στο υπουργείο – όπως ακούγεται – αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας, σε αντικατάσταση του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» που δρομολογεί το υπουργείο. Το νέο πρόγραμμα θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων, καθώς και σε ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία όπως το σύστημα θέρμανσης.

Ο 52χρονος αρχιτέκτονας, με πολύχρονη εμπειρία στην αγορά, επεσήμανε την αντίφαση, να μειώνεται η κατανάλωση ακριβής ενέργειας στο υφεσιακό πλαίσιο της οικονομίας, ενώ διαπιστώνεται υπερ-επάρκεια παραγωγικού δυναμικού στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.

antik-doral69b1Ασκώντας κριτική στο προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ο κ. Παπασταματόπουλος τόνισε ότι, ενώ είναι αυτονόητη η προτεραιότητα των επεμβάσεων στο κέλυφος των κτιρίων, υλοποιήθηκε η εμπορευματοποιημένη εκδοχή του προσανατολισμού σε εφαρμογή τελικών προϊόντων μηχανολογικού εξοπλισμού σε κτίρια με σημαντικές θερμικές απώλειες. Επίσης σημείωσε πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα, με τους χρηματοδοτικούς όρους που ίσχυσαν, οδήγησε στην αναγκαστική τραπεζική δανειοδότηση, ενώ το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης περιόρισε σημαντικά το εύρος των σχετικών παρεμβάσεων.

Το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες) καθώς και σε ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση) και ηλιοθερμικά συστήματα). Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης (καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του φθινοπώρου και, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησής του θα έχει σημαντικές αλλαγές με κορυφαία την εμπλοκή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Οπως ανέφερε ο κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, «σκοπός της εμπλοκής του ΕΤΕΑΝ είναι να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς και να περιοριστεί η επαφή πολιτών με τις τράπεζες, η οποία επίσης σε αρκετές περιπτώσεις γεννούσε κατευθυνόμενες δαπάνες».

Σε σχέση με την αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού στα 25.000 ευρώ, ο ίδιος αιτιολογεί πως με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους δικαιούχους να προχωρήσουν σε περισσότερες από μία παρεμβάσεις στις κατοικίες τους.

Με πιο απλά λόγια, το ΕΤΕΑΝ θα δημιουργήσει μία ψηφιακή πλατφόρμα -για την οποία σημειώνεται πως το Ταμείο ήδη έχει προχωρήσει στον σχετικό διαγωνισμό ανάθεσης του έργου- όπου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για επιδότηση ή δανεισμό, ή ενδεχομένως, συνδυάζοντας και τα δύο κίνητρα ενίσχυσης, και θα παρακολουθούν την πορεία των αιτήσεών τους.

Το ΕΤΕΑΝ δηλαδή θα είναι ο ενδιάμεσος φορέας ανάμεσα στους αιτούντες και στις τράπεζες. Οι τελευταίες βέβαια θα διατηρούν τον κύριο λόγο έγκρισης ή απόρριψης μίας αίτησης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.