ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτηταΣυνεντευξεις

EUROPA THE LAB: Εκπαίδευση με τα υψηλότερα στάνταρντς για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου αλουμινίου!

Η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Europa THE LAB, κα Γιώτα Σιγανού σε μία πλούσια συνέντευξη μιλά για το παρόν και το μέλλον της επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Europa σε συνεργασία με την ΠΟΒΑΣ.

Η υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος Europa THE LAB, κα Γιώτα Σιγανού

Το Europa THE LAB έκλεισε αισίως έναν χρόνο λειτουργίας και συνεχίζει δυναμικά να ανεβάζει τον πήχη της ποιοτικής εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου, με στοχευμένη θεματολογία, άριστες συνεργασίες και μία ανοιχτή προσέγγιση που δεν κάνει διακρίσεις.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Europa είναι η συνεχής κατάρτιση του επαγγελματία κατασκευαστή, με βάση τις μεγάλες απαιτήσεις του σήμερα και η μετάβασή του στη νέα εποχή που οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.

Για το Europa THE LAB, το “Aluminium Magazine” μίλησε με την υπεύθυνη του προγράμματος, κα Γιώτα Σιγανού, η οποία μοιράστηκε τις σκέψεις της για το παρόν αλλά και το πλούσιο μέλλον του επιτυχημένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Ακολουθεί η συνέντευξη της κας Σιγανού στο καταξιωμένο κλαδικό περιοδικό.

  • Κα Σιγανού, ποιοι ήταν οι αρχικοί στόχοι όταν αποφασίστηκε το εγχείρημα Europa THE LAB να λάβει «σάρκα και οστά»; Θεωρείτε έναν χρόνο μετά, ότι οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί;

Το Europa The LAB ξεκίνησε ως σκέψη και σχεδιασμό το 2020 μέσα στην πανδημία. Η ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης για τους κατασκευαστές αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου σε όλη την ελληνική επικράτεια ήταν φανερή και ο σπόρος αυτός βρισκόταν στο μυαλό της Αντιπροέδρου και Δ/νουσας Συμβούλου της Europa, κας Ανούς Κ. Τζιρακιάν πολύ πριν από το 2020, οπότε και ξεκίνησε ο μετασχηματισμός του προγράμματος.

Όπως άλλωστε και η ίδια είχε δηλώσει στην έναρξη του προγράμματος, ουσιαστικά το Europa The LAB είναι η επίσημη μετεξέλιξη των εκατοντάδων τεχνικών σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες, πρώτη στον κλάδο της η Europa. Η δυναμική ελληνική διέλαση αποσκοπεί στο να τους καταστήσει επιχειρηματίες κυρίαρχους, σε κάθε πτυχή της πολυσχιδούς δραστηριότητάς τους.

Πρωταρχικός στόχος του προγράμματος είναι να παράσχει στους εργαζόμενους του κλάδου αρχιτεκτονικών κατασκευών συστημάτων αλουμινίου τις ειδικές επικαιροποιημένες Γνώσεις, Δεξιότητες και Ικανότητες που απαιτούνται για την ορθή εκτέλεση των εργασιών κατά την κατασκευή και εγκατάσταση των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Οι τεχνολογίες και οι καινοτομίες είναι πολλές στον κλάδο τα τελευταία χρόνια, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη ο επαγγελματίας του χώρου να λαμβάνει συνεχή, αξιόπιστη, έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευση για αυτές.

  • Ποιες διορθωτικές κινήσεις έγιναν στην πορεία του Europa The LAB, με βάση την πραγματική εμπειρία και τη διάδραση μεταξύ διοίκησης, εκπαιδευτών και κατασκευαστών;

Βασικό χαρακτηριστικό του Europa The LAB, είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων. Μέσω της ανταλλαγής απόψεων με τους κατασκευαστές εντοπίσαμε τα σημεία που χρίζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και περαιτέρω εκπαίδευσης. Άλλωστε το Europa The LAB ξεχωρίζει για τον δυναμικό του χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσθήκη στο πρόγραμμα δυο ενοτήτων που αφορούν στους Υαλοπίνακες και στη Μόνωση και Στεγάνωση, ζητήματα κορυφαίου ενδιαφέροντος για τους κατασκευαστές.

Εισηγητής στην ενότητα των Υαλοπινάκων είναι ο Business Operations Manager της εταιρείας Yalodomi, κ. Γιάννης Τσούμος. Εισηγητής της τεχνολογίας των μονωτικών υλικών είναι ο Managing Director της Bostik Hellas, κ. Τάσος Σαχαρίδης, ενώ οι τεχνικές μόνωσης και στεγάνωσης που αποτελούν και μέρος του πρακτικού κύκλου εκπαίδευσης πραγματοποιούνται από τον κ. Γιάννη Κασωτάκη, υπεύθυνο Δικτύου της Bostik Hellas. Οι κατασκευαστές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις που παίρνουν και από τις δύο αυτές ενότητες, τις οποίες θα ήταν αδύνατον να αποκτήσουν έξω από το πλαίσιο του προγράμματος.

Η Γιώτα Σιγανού σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διατελέσει στέλεχος σε εταιρείες στον κλάδο του Αλουμινίου και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Με την επιστροφή της από τις ΗΠΑ το 2019 εντάχθηκε στο δυναμικό της Europa ως Operation Assistant & Project Manager.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα που απαρτίζει το πρόγραμμα αυτό αποτελείται από κορυφαία στελέχη της Europa. Οι εισηγητές είναι απόλυτα εξειδικευμένοι στο αντικείμενο που αναλύουν και μετά το πέρας κάθε κύκλου γίνεται αξιολόγηση και κατάθεση προτάσεων από τον υπεύθυνο κάθε ενότητας.

Σημαντικό βήμα αποτέλεσε το «άνοιγμα» του Προγράμματος, σύμφωνα με τη δέσμευση τόσο της ΠΟΒΑΣ όσο και της Europa, και στους κατασκευαστές της Επαρχίας, με ολοκληρωμένους ήδη 5 κύκλους εκπαιδεύσεων σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, η Δυτική, η Κεντρική και η Βόρεια Ελλάδα.

Η αύξηση των ωρών της πρακτικής εκπαίδευσης με μεγαλύτερη έμφαση στις πιστοποιήσεις, με πραγματικές δοκιμές στον Θάλαμο Δοκιμών και με μεγαλύτερη εμπλοκή των εκπαιδευόμενων στις ενότητες της κατασκευής και εγκατάστασης κουφώματος, είναι ενέργειες που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και σηματοδότησαν περισσότερο την εξέλιξη και λιγότερο τη διόρθωση του Europa The LAB.

  • Από τη συνολική εμπειρία συμμετοχής στο Europa The LAB, τι είναι αυτό τελικά που αποκομίζει ο κατασκευαστής με τη συμμετοχή του;

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η γνωστική εργαλειοθήκη του κατασκευαστή αποτελείται από γνώσεις γύρω από την οργάνωση της παραγωγής, τις πιστοποιήσεις, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την ασφάλεια και το περιβάλλον, τις τεχνικές marketing και πωλήσεων, τα κρίσιμα σημεία ελέγχου κατά την κατασκευή και εγκατάσταση και πολλά ακόμη.

Ο όγκος της πληροφορίας είναι μεγάλος και απαιτείται ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε ο κάθε εκπαιδευόμενος να την επεξεργαστεί και σταδιακά να την προσαρμόσει στο δικό του μοντέλο επιχείρησης. Χρειάζεται χρόνος, επιμονή και συνέπεια σε ένα στρατηγικό πλάνο, ώστε να μπορούν οι κατασκευαστές να είναι συμμέτοχοι στις εξελίξεις της αγοράς. Αυτό που σίγουρα αποκομίζουν και φαίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι η διαφορετική οπτική με την οποία οι ίδιοι πλέον αντιμετωπίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Μια νέα, σύγχρονη, πολυδιάστατη κουλτούρα ισάξια του προϊόντος που διαχειρίζονται, του αλουμινίου.

  • Ποια είναι η συμβολή της ΠΟΒΑΣ στη συνολική εμπειρία και την κατάρτιση του προγράμματος Europa THE LAB;

Η ΠΟΒΑΣ αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των δομικών κατασκευών αλουμινίου και σιδήρου στην Ελλάδα και προωθεί ενέργειες συνεχούς βελτίωσης του επιπέδου των επαγγελματιών του κλάδου, οπότε οι στόχοι μας ήταν κοινοί στον σχεδιασμό του Europa The LAB. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κος Θεόφιλος Παγιάτης έχει αναφερθεί στον πρωτοποριακό χαρακτήρα του εγχειρήματος αυτού καθώς και ο ίδιος είχε ενεργό συμμετοχή κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού.

Από το Europa THE LAB στη Θεσσαλονίκη

Η ΠΟΒΑΣ μέσω του καθηγητή Δρ. Στέλιου Λαμπρακόπουλου, που αποτελεί και τον επιστημονικό της συνεργάτη, συνέβαλλε σημαντικά στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο του Europa The LAB. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΠΟΒΑΣ ήταν και το σημείο διασύνδεσης της Europa με τους κατασκευαστές, γιατί όπως είναι άλλωστε γνωστό, το Europa The LAB απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου ανεξαρτήτως διέλασης. Η συνεργασία έγινε σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού στον ρόλο και τη θέση της κάθε πλευράς. Και τις δυο πλευρές συνδέει το ίδιο όραμα, η εξέλιξη του κλάδου.

  • Μετά την ομολογουμένως επιτυχημένη πρώτη χρονιά του Europa The LAB, ποιοι είναι οι στόχοι από εδώ και πέρα; Υπάρχει ως σκέψη η πορεία προς νέες κατευθύνσεις ή η ενσωμάτωση καινούργιων θεματολογιών;

Ανέφερα και προηγουμένως ότι το Europa The LAB, είναι ένα δυναμικό πρόγραμμα που συνεχώς διευρύνεται. Αποτελεί και αυτό ένα χαρακτηριστικό της μεγάλης του επιτυχίας, η οποία μας γεμίζει με μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι στην κοινότητα των κατασκευαστών που μας εμπιστεύτηκε. Ήδη στον κύκλο της Β. Ελλάδας που άνοιξε την αυλαία για τη νέα χρονιά, έχουμε ενσωματώσει δυο νέες ενότητας, η μια αφορά στο «Green Business» και η άλλη στην «Αυτοματοποίηση».

  • Θεωρείτε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που η αγορά έχει αγκαλιάσει τέτοιου είδους εγχειρήματα που αφορούν στην τεχνική κατάρτιση των κατασκευαστών ή πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση;

Ως Europa είμαστε περήφανοι που το Europa The LAB λειτούργησε ως «πιλότος» για άλλα προγράμματα που ακολούθησαν, αυτό θα μας κάνει και εμάς ακόμα καλύτερους. Οι εξελίξεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή του αρχιτεκτονικού συστήματος τρέχουν με ασύλληπτα γρήγορους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό αποτυπώνεται πλέον και στην εγχώρια αγορά.

Πιστοποιήσεις, νέες τεχνολογίες, αρχιτεκτονικές προδιαγραφές, βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, εξοικονόμηση ενέργειας – όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία αναδύονται ως ανάγκη από την ίδια την αγορά. Εμείς στην Europa «διαβάσαμε» αυτή την ανάγκη και αποφασίσαμε χωρίς περιορισμούς και στεγανά να ανοίξουμε τη γνώση μας προς την κοινότητα των κατασκευαστών.

Προφανώς και χρειάζονται περαιτέρω βήματα, οι κατασκευαστές χρειάζονται κίνητρα για να υιοθετήσουν μια νέα επιχειρηματική φιλοσοφία. Το κράτος βοηθά εν μέρει με τα προγράμματα «Eξοικονομώ», «Ηλέκτρα», «Ανακαινίζω» κ.ά. προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη της εκπαίδευσης από την ιδιωτική πρωτοβουλία και να ενισχύσει πιο ουσιαστικά έναν κλάδο που αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής βιομηχανίας και απασχολεί μεγάλο αριθμό επαγγελματιών.

Μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια, ωφελημένοι είναι πρωτίστως οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αλλά κυρίως οι ιδιώτες, καταναλωτές, οι οποίοι πλέον έχουν ένα σοβαρό σημείο αναφοράς και αξιολόγησης τόσο της εταιρείας που θα επιλέξουν όσο και του κατασκευαστή με τον οποίο θα συνεργαστούν.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.