ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Διεθνείς τιμές αλουμινίου: Μία απρόβλεπτη χρονιά με μεγάλες μεταπτώσεις!

Το 2022 είχε τα χαρακτηριστικά του Ιανού όσον αφορά στην πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME. Από τα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου στα $4.000/mt, στο τέλος του έτους βρέθηκε στα $2.400/mt, σε μία χρονιά που εμφάνισε δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα!

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Του Σωτήρη Κρουστάλλη

Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου παρουσίασε άνευ προηγουμένου αστάθεια το 2022, η οποία αποτυπώθηκε στις πολύ μεγάλες μεταπτώσεις της τιμής του ελαφρού μετάλλου στο LME. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τις αρχές Μαρτίου 2022, η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου κατέγραψε αύξηση 60%, αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ πάνω από τους $4.000/mt, ως αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης και των ανησυχιών της αγοράς για πιθανές διαταραχές στην προμήθεια μετάλλου από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων και της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές ανέστρεψαν γρήγορα την πορεία τους (το ελαφρύ μέταλλο υποχώρησε στα επίπεδα των $2.400/mt στο τέλος του 2022), λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Οι φόβοι για τη ζήτηση εξακολουθούν να υφίστανται και παράλληλα η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν αναδείξει σοβαρά ρήγματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τόσο του αλουμινίου όσο και της πρώτης ύλης αυτού (αλουμίνα).

Οι παραπάνω κίνδυνοι έγιναν περισσότερο εμφανείς στην Ευρώπη, με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτοξεύονται και να αυξάνουν το κόστος παραγωγής αλουμινίου σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής παραγωγής αλουμινίου έχει πλέον περιοριστεί, ενώ κίνδυνοι παραμένουν για περαιτέρω περικοπές.

Στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες βροχοπτώσεις στα νοτιοδυτικά της αχανούς ασιατικής χώρας επέβαλαν επιπρόσθετες περικοπές παραγωγικής δυναμικότητας. Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε νέα προβλήματα στην παραγωγή, με ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αλουμίνας του κόσμου να υπολειτουργεί λόγω της εγγύτητάς του στη θερμή ζώνη της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Προς το τέλος του 2022 όμως, τα σημάδια χαλάρωσης των περιορισμών για τον COVID και οι προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τον ασθμαίνοντα τομέα της κτηματαγοράς αναζωογόνησαν τις προοπτικές της ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην ανοδική πορεία του πρωτόχυτου αλουμινίου το τελευταίο δίμηνο στο LME.

Ο παράγοντας Κίνα

Η κινεζική παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι χαλαρότεροι περιορισμοί όσον αφορά στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επέτρεψαν σε ορισμένες περιοχές της ασιατικής χώρας να αυξήσουν την παραγωγή τους, ενώ άρχισαν να λειτουργούν και νέες μονάδες στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, η κορυφαία παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο παρήγαγε 3,41 εκατ. τόνους πρωτόχυτου αλουμινίου τον Νοέμβριο.

Η παραγωγή της Κίνας παρουσιάζει σταθερά ανοδική πορεία τους τελευταίους εννέα μήνες του 2022, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 είχαν προκαλέσει σημαντικές περικοπές στην παραγωγή. Για τους πρώτους 11 μήνες του 2022, η Κίνα παρήγαγε 36,77 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,9% από την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές αλουμινίου της Κίνας τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 35,7% σε σύγκριση με το 2021, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εγχώριας προσφοράς, όπως σημειώνεται παραπάνω. Ο ασιατικός γίγαντας εισήγαγε 255.744 τόνους πρωτόχυτου, ακατέργαστου και κραματοποιημένου αλουμινίου, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.

Κλείνοντας το κεφάλαιο Κίνα, το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση πιθανώς σχεδιάζει να άρει εντελώς τα μαζικά lockdown και να βάλει τέλος στη μηδενική πολιτική της για τον COVID-19. Με βάση αυτό, οι τοπικοί παραγωγοί αναμένουν μία επιστροφή σε επίπεδα παραγωγής αντίστοιχα της προ-COVID-19 περιόδου και άρα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους. Το παραπάνω έχει ήδη συμβάλει στην ανοδική πορεία της τιμής πρωτόχυτου το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά νέων μέτρων τόνωσης της αποδυναμωμένης της οικονομίας. Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων (εκ των κορυφαίων καταναλωτών αλουμινίου παγκοσμίως), ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως μετά τη σχεδόν κατάρρευση ενός κολοσσού και άκρως σημαντικού παίκτης της κινεζικής αγοράς, της Evergrande, στα τέλη του περασμένου έτους.

Τι μέλλει γενέσθαι

Στη περίοδο που διανύουμε, η ζήτηση αλουμινίου εξακολουθεί να πλήττεται από την πτώση των εισοδημάτων, τις αβέβαιες γεωπολιτικές καταστάσεις, καθώς και τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και τα υψηλότερα επιτόκια. Όλα αυτά μπήκαν στη ζωή μας το δεύτερο μισό του 2022, καθώς το πρώτο μισό του έτους η χρυσόσκονη από την εποχή του COVID, όπου οι τελικοί καταναλωτές, έχοντας χρόνο και χρήμα αγοράζαν μαζικά νέα σπίτια, βάρκες, μοτοσυκλέτες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά. (όλα τα παραπάνω χρησιμοποιούν αλουμίνιο), δεν είχε καταπέσει ακόμη.

Το νέο έτος, οι τιμές αλουμινίου θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τον ρυθμό με τον οποίο η οικονομία της Κίνας θα ανοίξει τα φτερά της ξανά, και το σημαντικότερο, θα ανακάμψει από τα πρόσφατα χρηματοοικονομικά και κοινωνικοοικονομικά χτυπήματα. Αν και τα πακέτα τόνωσης που ανακοινώθηκαν από το Πεκίνο συμβάλουν σε κάποιο βαθμό στη στήριξη της τοπικής βιομηχανίας, δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Η κινεζική οικονομία, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση αλουμινίου (μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελαφρού μετάλλου στον πλανήτη), θα πρέπει να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια.

Επιπλέον, η εξέλιξη της ρωσικής σύγκρουσης θα είναι επίσης καθοριστική για το πως θα κινηθεί η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου το 2023, καθώς πριν από την κορύφωση του Ουκρανικού, η Ρωσία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο και βασικός προμηθευτής της ΕΕ. Δύο ακόμη παράγοντες που πρέπει να παρακολουθούμε στενά και οι οποίοι θα παίξουν τον ρόλο τους, είναι το πως θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση, καθώς και το μέγεθος και η συχνότητα των επικείμενων αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών που πλήττουν την αγοραστική δύναμη επενδυτών και καθημερινών καταναλωτών.

Βραχυπρόθεσμα, αν και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου κινείται σε υψηλά περίπου τριών μηνών, για το πρώτο τρίμηνο του 2023 προβλέπονται καθοδικές πιέσεις ή στασιμότητα λόγω του φρένου στην παγκόσμια ζήτηση και την κινεζική ανάπτυξη.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο πάντως, η εικόνα για το ελαφρύ μέταλλο παραμένει εξαιρετικά θετική, καθώς αποτελεί «κλειδί» για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, όντας στυλοβάτης των ηλεκτρικών οχημάτων. Με την αυξανόμενη χρήση του αλουμινίου στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα εκτοξευτούν στα 223 δισ. ευρώ έως το 2028, από 142 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.