Home » ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ » ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ » Κ. Διαμαντής: «Στόχος του ΣΕΚΑ η θωράκιση του σύγχρονου επιχειρηματία κατασκευαστή»

Κ. Διαμαντής: «Στόχος του ΣΕΚΑ η θωράκιση του σύγχρονου επιχειρηματία κατασκευαστή»

diamadis_slider

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΑ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Aluminium Magazine, μιλά για τα νέα του καθήκοντα στο «τιμόνι» του συνδέσμου, το σχέδιο της επόμενης μέρας και τις τρέχουσες εξελίξεις στην αγορά κουφωμάτων

Οι αρχαιρεσίες του περασμένου Μαΐου στον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αλουμινίου ανέδειξαν στη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Διαμαντή, έναν άνθρωπο δυναμικό, δραστήριο, φιλόδοξο και βαθύ γνώστη του αλουμινίου και των εφαρμογών του. Όντας και ο ίδιος επιχειρηματίας –ιδιοκτήτης εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής και τοποθέτησης κουφωμάτων αλουμινίου– αλλά και με πολύτιμο εμπειρικό εργαλείο την πρότερη θητεία του στον ΣΕΚΑ, στο πόστο του γενικού γραμματέα, όπου είχε υπ’ ευθύνη του, μεταξύ άλλων, και την παρακολούθηση τρεχόντων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούσαν τον κλάδο (ιδίως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»), φαίνεται να διαθέτει όλα εκείνα τα εχέγγυα προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας του ΣΕΚΑ να μπει σε μια νέα εποχή. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν «άνθρωπο της αγοράς», με την ικανότητα να αφουγκράζεται τα άγχη, τα προβλήματα και τις ανησυχίες του κάθε επαγγελματία κατασκευαστή, να συνθέτει δεδομένα και να παράγει λύσεις. Ο Κ. Διαμαντής «ανοίγει τα χαρτιά του» στο Aluminium Magazine και παρουσιάζει τις προκλήσεις στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί ο ΣΕΚΑ, το σχέδιο δράσης αλλά και το όραμά του για το σύνδεσμο.

  • Καταρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την εκλογή σας στην ηγεσία του σημαντικού αυτού συλλογικού φορέα εκπροσώπησης των ελλήνων κατασκευαστών αλουμινίου. Πώς αισθάνεστε έχοντας αναλάβει το πόστο υψηλής ευθύνης του προέδρου του ΣΕΚΑ;

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που με τίμησαν με την ψήφο τους. Αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί ηγούμαι ενός συνδέσμου που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πρωτοποριακές επιτυχίες στον κλάδο του αλουμινίου (ΣΕΚΑ Q SYSTEM – IΝΚΑΛ). Έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατασκευαστών αλουμινίου ως ο σύνδεσμος που δημιουργήθηκε για να ενώσει τη φωνή των ελλήνων κατασκευαστών, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκονται, για άμεση και έγκυρη ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προώθηση της ποιοτικής κατασκευής, που συμβάλλει στην εξέλιξη του κλάδου. Όμως, για να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα τέθηκαν σοβαρές βάσεις από τους προηγούμενους προέδρους. Ελήφθησαν σωστές αποφάσεις και έγιναν πολύ καλές επιλογές. Όπως αντιλαμβάνεστε, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και βάρος.

Προσωπικά, πιστεύω ότι για να θέλει κάποιος να συμμετέχει σε έναν σύνδεσμο όπως ο ΣΕΚΑ είναι απαραίτητο να έχει μέσα του την ανάγκη της προσφοράς. Μέσα από την προσφορά ανακαλύπτεις την ηθική ικανοποίηση, αξιοποιείς τον ελεύθερο χρόνο επ’ ωφελεία σου και προς όφελος των συνανθρώπων σου, αναπτύσσεις το πνεύμα της αλληλοβοηθείας, προωθείς τα προβλήματα του κλάδου. Για να προκύψει το αποτέλεσμα χρειάζεται κατάθεση ψυχής. Ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε τόσα πολλά όσα δεν χωρά ο νους μας.

  • Η επόμενη μέρα του ΣΕΚΑ τι περιλαμβάνει σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, επιδιώξεων, στόχων, κ.ο.κ.; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες που έχει ορίσει η νέα διοίκηση του συνδέσμου;

Αυτή η διετία κάνει «focus» στον σύγχρονο επιχειρηματία κατασκευαστή και τη «θωράκισή» του. Αυτήν που θα τον κάνει άτρωτο απέναντι στα βέλη που καθημερινά δέχεται από την πολιτεία, το τραπεζικό σύστημα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τους προμηθευτές και την κοινωνία με την φτωχοποίηση που της έχει επιβληθεί. Μια μίνι ακαδημία θα δημιουργηθεί από τον ΣΕΚΑ, που θα εκπαιδεύει-επιμορφώνει τα μέλη του, και όχι μόνο, με ένα σύνολο γνώσεων πάνω σε θέματα όπως: Marketing, Εξωστρέφεια, Επικοινωνία και διαχείριση προβλημάτων, αντιρρήσεων και διαπραγματεύσεων με δημόσιες υπηρεσίες, τραπεζικό σύστημα, πελάτες, προμηθευτές και φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα.

Οι συνέργειες είναι, επίσης, θέμα πρώτιστης σημασίας για τον ΣΕΚΑ. Θα δημιουργήσουμε την υποδομή και θα προωθήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε τη δημιουργία ισχυρών σχημάτων –η ισχύς εν τη ενώσει– που θα μπορούν να ανταποκριθούν επάξια στις απαιτήσεις των μεγάλων έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με άριστη ποιότητα προϊόντων, συνέπεια στους χρόνους παράδοσης, εξειδικευμένες κατασκευές, με ελκυστική τιμολογιακή πολιτική.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κατασκευαστής αλουμινίου και οι προτάσεις που θα οδηγήσουν στη λύση τους είναι αντικείμενο μελέτης αυτήν τη στιγμή για τον ΣΕΚΑ. Γνωρίζουμε πολύ καλά, και ο χρόνος μας έχει επιβεβαιώσει, ότι η λύση στα προβλήματά μας θα προκύψει εξ ιδίων. Πρέπει να πάρουμε το μέλλον του κλάδου στα χέρια μας. Θα καινοτομήσουμε, θα αναπτύξουμε τη συναδελφικότητα, θα διεκδικήσουμε δυναμικά τα δικαιώματά μας. Τα αρμόδια υπουργεία θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους έως ότου θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας και προδιαγραφών, με τον απαράβατο όρο να τηρούνται από όλους. Θα αγωνιστούμε σκληρά για να εκλείψουν τα φαινόμενα του παρεμπορίου, της «μαύρης» εργασίας και των εισαγομένων κουφωμάτων, που μαστίζουν τον κλάδο μας. Θα επιμείνουμε μέχρι να αποδώσουν οι προσπάθειες παρέμβασής μας στο σχεδιασμό των προγραμμάτων (όπως το νέο «Εξοικονομώ» και άλλα προγράμματα, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020), τα οποία αφορούν τον κλάδο μας.

Στις συναντήσεις με περιφερειάρχες και δημάρχους ανά την Ελλάδα διαπιστώθηκε η έλλειψη τεχνογνωσίας (στον τομέα των ενεργειακών αναβαθμίσεων) από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων της περιφέρειας, αναφορικά με τους ελέγχους για την ορθή ενεργειακή πιστοποίηση των κτηρίων, και ο ΣΕΚΑ προσφέρθηκε να ετοιμάσει και να τους παραδώσει τεχνικό φάκελο με όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Οδηγός Ορθής Ενεργειακής Πιστοποίησης.

Η σωστή πληροφόρηση του ιδιώτη καταναλωτή αποτελεί, επίσης, ένα μεγάλο «