ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Αλουμίνιο: Στα κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα και το 2016!

Αύξηση σε όγκο και αξία κατέγραψαν το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), με το αλουμίνιο και είδη καθορισμένης μορφής από αλουμίνιο να αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας για το ελληνικό εξαγωγικό εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθηκε στα 25,11 δισ. ευρώ, από 25,48 δισ. το 2015, υποχωρώντας κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών (που αντιστοιχούν περίπου στο 30% των συνολικών εξαγωγών της χώρας). Σημειωτέον ότι οι απώλειες του κλάδου των πετρελαιοειδών υπολογίζονται σε 690 εκατ. ευρώ. Χωρίς, ωστόσο, τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση των εξαγωγών για την Ελλάδα της τάξης του 1,2%, ή αλλιώς κατά 225,5 εκατ. ευρώ, στα 18,59 δισ. ευρώ το 2016, από 18,36 δισ. ευρώ το 2015, επίδοση που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ (σε τρέχουσες τιμές).

Στη σχετική λίστα των ελληνικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, το αλουμίνιο σε πλάκες καταλαμβάνει την προνομιακή τρίτη θέση, την ίδια, δηλαδή, που κατείχε και το 2015, με αξία εξαγωγών ύψους 550,9 εκατ. ευρώ και όγκο εξαγωγών ύψους 199.796,5 τόνων. Το αλουμίνιο σε ράβδους (προφίλ) εμφανίζεται στη δέκατη τρίτη θέση, κερδίζοντας δύο θέσεις συγκριτικά με το 2015, με αξία εξαγωγών 256,7 εκατ. ευρώ και όγκο εξαγωγών 98.845,8 τόνους. Το αλουμίνιο σε φύλλα ανεβαίνει στη δέκατη τέταρτη από τη δέκατη πέμπτη θέση που βρισκόταν το 2015, φθάνοντας τα 245,8 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών και τους 80.688 τόνους σε όγκο εξαγωγών. Αντίθετα, το αλουμίνιο σε κράματα παρουσίασε χειρότερη επίδοση σε σχέση με το 2015, υποχωρώντας στη δέκατη έκτη θέση, από τη δέκατη τέταρτη που κατείχε το 2015, με την αξία εξαγωγών να διαμορφώνεται στα 202,2 εκατ. ευρώ και τον όγκο εξαγωγών στους 120.456,8 τόνους.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγικά σημείωσαν τα αγροτικά προϊόντα (7,6%), ενώ πολύ δυναμικά κινήθηκαν, επίσης, τα ορυκτέλαια πετρελαίου και τα φάρμακα λιανικής πώλησης, καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση της λίστας αντίστοιχα.

Αποδέκτες των περισσοτέρων ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων εξακολουθούν να παραμένουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αύξηση 2,9% στο ποσοστό απορρόφησης, ενώ ακολουθούν οι τρίτες χώρες, με μείωση στην απορρόφηση ελληνικών προϊόντων το 2016 κατά 6,5%. Ειδικότερα, τα ελληνικά προϊόντα κατευθύνονται σε ποσοστό 67,8% σε χώρες της ΕΕ και 32,2% σε τρίτες χώρες, με τους δέκα σημαντικότερους, κατά σειρά, προορισμούς των προϊόντων αυτών να είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βουλγαρία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λίβανος, η Ρουμανία και η Αίγυπτος.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν επισήμως από την πρόεδρο του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου και παραβρέθηκε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της τα εξής: «Παρά το ρεκόρ το κλίμα μεταξύ των ελλήνων εξαγωγέων κάθε άλλο παρά πανηγυρικό μοιάζει. Και ο λόγος είναι η αβεβαιότητα […] Την ώρα που η ευρωοικονομία, η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ανακάμπτει η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει άλλη μία ευκαιρία εξόδου από την κρίση».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 3,6% (με πρόβλεψη για αύξηση 4% το 2018). Μάλιστα, η Κομισιόν εκτιμά πως συνολικά οι εισαγωγές της ΕΕ θα τρέξουν ταχύτερα από ό,τι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές το 2017, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά προϊόντα, που κατευθύνονται σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό στις αγορές των κρατών μελών της ένωσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.