ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Αντιμέτωπες με την καταστροφή οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αλουμινίου – σιδήρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΜΑΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευαστών προϊόντων αλουμινίου και σιδήρου, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε καθώς και ο προγραμματισμός δράσης για το 2017 βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Σωματείου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου και Σιδήρου (ΣΕΜΑΣ), που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των μελών του.

«Για άλλη μια χρονιά η συνέλευση αυτή διεξάγεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και κυρίως για τον δικό μας κλάδο του αλουμινίου και του σιδήρου, που ακολουθεί την πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, ιδιωτικής και δημόσιας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ Ιωάννης Φωτιάδης, υπογραμμίζοντας πως «ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη οι επιχειρήσεις βίωσαν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος. Ο πολύμηνος αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, τη χρονιά που πέρασε, στραγγάλισε όσες επιχειρήσεις άντεξαν ή αντέχουν στην κρίση και ήρθε να εντείνει τις συνθήκες ασφυξίας τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης και των φόρων αλλά και λόγω των capital controls που, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν, εξακολουθούν να αποτελούν τροχοπέδη για την επιχειρηματικότητα».

Ο κ. Φωτιάδης επεσήμανε ακόμη, ότι στο νομό Θεσσαλονίκης το 2016 συνεχίστηκε η κατάρρευση των παραγωγικών επιχειρήσεων, ενώ αναφέρθηκε και στη νέα καταιγίδα «φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων, οι οποίες πλέον είναι δυσβάσταχτες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά. Οι υπέρογκες αυτές επιβαρύνσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που προσπαθούν να βρουν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού, αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί στα ύψη».

«Κλείνουν τα αυτιά στην υγιή επιχειρηματικότητα»

Ο πρόεδρος του ΣΕΜΑΣ τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ιδιωτική οικονομία, προσθέτοντας παράλληλα τα εξής: «Δυστυχώς, απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που κλείνει τα αυτιά της στην υγιή επιχειρηματικότητα και επιμένει στη λανθασμένη συνταγή των φόρων, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να παραμένει βυθισμένη στην ύφεση. Ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας βρίσκονται πάλι στο στόχαστρο μιας νέας επιδρομής σε φορολογικό και ασφαλιστικό επίπεδο, ενώ πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος των κατασχέσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ».

Στην «άνευ προηγουμένου επίθεση που δέχονται οι επιχειρήσεις στα οικονομικά τους» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γραμματέας του ΣΕΜΑΣ Θεόδωρος Μωυσίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, που διανύει το έβδομο έτος συνεχόμενης κρίσης, «είναι οδυνηρές για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, ιδιαίτερα δε για την τάξη των επιχειρηματιών-ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι βιώνουν την απαξίωση , τη φτώχεια, τη βαριά φορολογία και εν τέλει το οικονομικό αδιέξοδο».

Σύμφωνα με τον Θ. Μωυσίδη, είναι άμεση η ανάγκη «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα και όχι του κράτους, που μας έφερε ως εδώ, το οποίο θα πείθει τους διεθνείς πιστωτές, αλλά ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο, ο όποιος έχει ανάγκη από δουλειά».

Ο Θ. Μωυσίδης παρέθεσε ακόμη τις δράσεις που υλοποίησε και τις προτάσεις που κατέθεσε το ΣΕΜΑΣ τη χρονιά που πέρασε, εκφράζοντας, ωστόσο, την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ιδιωτικό τομέα. «Δεν βλέπουμε στήριξη επενδύσεων. Δεν βλέπουμε στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Το μόνο που βλέπουμε είναι άρνηση να προσαρμοστεί η κυβέρνηση στην πραγματικότητα και στο πώς θα έρθει η πραγματική ανάπτυξη από εδώ και στο εξής» δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως συμπλήρωσε ο Θ. Μωυσίδης, «αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στη χώρα μας, θα περιμένουμε πολλά χρόνια για να ζήσουμε την αντιστροφή του κακού κλίματος».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.