ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

ENERGY LINE: Επιτυχημένο το Webinar με θέμα την «Ψυχολογική Ανθεκτικότητα»

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσέγγιση και ενθάρρυνση στον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε, ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι, τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ψυχολογική Ανθεκτικότητα – Ένα ισχυρό αντίδοτο διαχείρισης της ανησυχίας αλλά & του άγχους εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας», που πραγματοποιήθηκε, με εισηγητή τον Γιώργο Γιουκάκη, Κλινικό Ψυχολόγο Υγείας MSc – Ψυχοθεραπευτή, Ψυχαναλυτή Ομάδας MSc.

Το Webinar ήταν μια προσφορά της ENERGY LINE, της NEOKEM και του Γιώργου Γιουκάκη, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και εντάσσεται σε μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο οργανωτής και συντονιστής του σεμιναρίου Σωκράτης Ξανθόπουλος, Δ/ντής Ανάπτυξης ENERGY LINE, ο οποίος αναφέρθηκε στον σκοπό αυτής της δράσης, κάνοντας μια αναδρομή στα Webinars που προηγήθηκαν και τη θεματολογία τους, υπενθυμίζοντας πως «με αφορμή την ανάγκη να επικοινωνήσουμε, μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας, δώσαμε διέξοδο σε βασικά ερωτήματα που μας απασχολούσαν και το βασικότερο, πως ο καθένας μας, από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλει να κάνει κάτι».

Με την εισήγησή του ο Γιώργος Γιουκάκης, βοήθησε να ξεκλειδωθεί η ανησυχία που έχουμε μέσα όλοι μας για πράγματα που μας απασχολούν, θέτοντας στο τραπέζι το «αν και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια συναισθηματική κατάσταση, που είναι η ανησυχία και το άγχος, και τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με αυτό».

Η παρουσίαση είχε δύο μέρη: το θεωρητικό, που έδωσε την αφορμή να αποσαφηνιστούν κάποια πράγματα και το πρακτικό, που έδωσε τα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε σε σχέση με τη διαχείριση της ανησυχίας και του άγχους.

Στην παρούσα συγκυρία, οι εξελίξεις στον κόσμο μας είναι ραγδαίες (κορωνοϊός, καραντίνα, απομόνωση, περιορισμοί). Μέσα από την Ευρωπαϊκού επιπέδου έρευνα της Ιατρικής Σχολής και Πρυτανείας του ΑΠΘ, ο εισηγητής παρουσίασε ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με τους φόβους και τα πιστεύω των ανθρώπων, μέσα από τα οποία καταγράφεται το επίπεδο της ανησυχίας και του άγχους και τα συναισθήματα πίσω από αυτά. Μέσα από την ειδική θεματική έρευνα της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ, που σκοπός ήταν να καταγράψει τους δείκτες κλίματος αναφορικά με την αισιοδοξία και επαγγελματική προοπτική, αναδεικνύεται η μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια που διέπει την αγορά εργασίας.

Έγινε σαφές πως όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ανησυχία και το άγχος είναι απαραίτητα. Η ικανότητα να φανταζόμαστε τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε εμπόδια και να προνοήσουμε σε σχέση με πιθανά προβλήματα και λύσεις.

Επιπρόσθετα έγινε γνωστό ότι η ανησυχία έχει δύο βιώματα, το γνωστικό και το σωματικό. Μπορεί να είναι ρεαλιστική (σκέψεις αναφορικά με πραγματικά προβλήματα τα οποία χρειάζονται άμεση λύση) ή υποθετική (για πράγματα που υπάρχουν επί του παρόντος αλλά θα μπορούσαν να συμβούν στο μέλλον).

Το «ευ στρες» μας βοηθά να επιτύχουμε τους στόχους μας και να ζήσουμε ωραίες στιγμές.

Κατά τη διάρκεια του Webinar αναδείχθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε το σθένος μας και την ψυχολογική μας ανθεκτικότητα:

  • Το τρίπτυχο «ευχαρίστηση – ικανοποίηση – εγγύτητα»
  • Να εξασκηθούμε στο να αναγνωρίσουμε την ανησυχία
  • Να εφαρμόζουμε την αναβολή ανησυχίας (ραντεβού με την ανησυχία, άρα την ελέγχω)
  • Να αμφισβητήσουμε, να ελέγξουμε τις σκέψεις και να μιλήσουμε στον εαυτό μας με συμπόνια
  • Να εξασκηθούμε στη συνειδητότητα

Δόθηκαν συμβουλές για:

  • Ψυχική ισορροπία
  • Εξάσκηση στην ευγνωμοσύνη για πράγματα τα οποία έχουμε και θέλουμε να διατηρήσουμε
  • Περιορισμό των ερεθισμάτων της ανησυχίας

Με το σεμινάριο για την «Ψυχολογική Ανθεκτικότητα» ο κύκλος των σεμιναρίων ολοκληρώθηκε και το ραντεβού ανανεώνεται για τον Σεπτέμβρη. Ο νέος κύκλος σεμιναρίων που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, θα αναδείξει εξίσου ενδιαφέροντα θέματα, πάντα με γνώμονα το κοινό όφελος και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας απέναντι στον άνθρωπο, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, με αισιοδοξία και αναζητηθεί διέξοδος στην καθημερινότητα.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.