ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

EAFA: Ένα στα δύο καπάκια αλουμινίου στην Ευρώπη ανακυκλώνεται

Ο μέσος όρος ανακύκλωσης πωμάτων αλουμινίου στην Ευρώπη ξεπερνά αυτήν τη στιγμή το ποσοστό του 50%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η καμπάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινόφυλλου (EAFA) με την ονομασία «Πώματα Αλουμινίου – Στροφή 360ο». Μεγάλο μέρος αυτής της προόδου, όπως επισημαίνει η EAFA, οφείλεται σε σημαντικές κρατικές πρωτοβουλίες και εθνικά προγράμματα αποτελεσματικής συλλογής και ανακύκλωσης των συγκεκριμένων αντικειμένων, που έχουν αναπτυχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα πώματα αλουμινίου, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για το σφράγισμα φιαλών κρασιού, οινοπνευματωδών ποτών, νερού και ελαιολάδου, μπορούν να συλλεχθούν είτε από κοινού με τις μεικτές συσκευασίες είτε μέσω του ρεύματος γυάλινων απορριμμάτων. Χάρη στις σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων το αλουμίνιο πλέον αποσπάται και ανακυκλώνεται εύκολα και από τα δύο ρεύματα υλικών.

Καθώς τα συστήματα συλλογής και ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ευρώπη διαφέρουν αρκετά από χώρα σε χώρα, οι κρατικές πρωτοβουλίες αποδεικνύονται ιδιαιτέρως αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, το βρετανικό πρόγραμμα «Άφησε το πώμα επάνω στο μπουκάλι» έχει βοηθήσει τις τοπικές αρχές να ανακτήσουν μεγαλύτερη ποσότητα πωμάτων αλουμινίου για ανακύκλωση. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από τον εθνικό οργανισμό ALUPRO σε συνεργασία με τη Βρετανική Συνομοσπονδία Κατασκευαστών Γυαλιού και την EAFA, με σκοπό να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ξαναβιδώνουν τα πώματα στα άδεια μπουκάλια προτού τα αποθέσουν στους κάδους ανακύκλωσης, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κατά το δυνατό μεγαλύτερη ανάκτηση ποσότητας αλουμινίου.

Αντίστοιχο επιτυχημένο ευρωπαϊκό παράδειγμα βέλτιστων πρακτικών ανακύκλωσης συσκευασιών αποτελεί η καμπάνια στη Δανία με την ονομασία «Κράτα το πώμα επάνω στο μπουκάλι», που υλοποιεί ο εθνικός οργανισμός ALU DK με την υποστήριξη της δανικής κυβέρνησης. Επιπλέον, άλλοι εθνικοί οργανισμοί, όπως ο CIAL στην Ιταλία, επισημαίνουν ολοένα και συχνότερα σε ανακοινώσεις τους τη σημασία της συλλογής και της ανακύκλωσης των πωμάτων αλουμινίου προκειμένου να ενημερώσουν το καταναλωτικό κοινό για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη που προκύπτουν από την εν λόγω διαδικασία.

Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία σχετικά με τα επίπεδα ανακύκλωσης πωμάτων αλουμινίου στην Ευρώπη, το διοικητικό στέλεχος της EAFA Franco Bove ανέφερε τα εξής: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι βιομηχανίες παραγωγής πωμάτων σφράγισης συσκευασιών από αλουμίνιο στηρίζουν σταθερά τις εθνικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη συλλογή και ανακύκλωση των συγκεκριμένων αντικειμένων. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο αποτελεί ένα πολύτιμο και οικονομικά επωφελές προϊόν για τον τομέα της ανακύκλωσης».

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.