ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Color in Architecture: Διαγωνισμός για νέους αρχιτέκτονες από την AkzoNobel

H εταιρεία παραγωγής πουδρών βαφής αρχιτεκτονικών μεταλλικών κατασκευών AkzoNobel και το αρχιτεκτονικό portal Archisearch.gr καλούν τελειόφοιτους και νέους αρχιτέκτονες έως 40 ετών στον ανοικτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Color in Architecture», με σκοπό την εξεύρεση πρωτοποριακών προτάσεων που διαπραγματεύονται την περιβαλλοντικά άρτια αισθητική ανάπλαση της όψης της ελληνικής πόλης με τη χρήση χρώματος.  

Κοιτάζοντας τη σύγχρονη ελληνική πόλη από ψηλά παρατηρεί κανείς ότι δίνει την εντύπωση ενός ομοιόμορφου υπόλευκου στρώματος, που απλώνεται σχεδόν αδιάφορα πάνω στο τοπίο. Η ομοιομορφία του στρώματος αυτού έχει διπλή εξήγηση:

  • Πρώτον, λόγω της γενικευμένης έλλειψης κτηριακών τυπολογιών διαφορετικών μεγεθών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αστικές σταθερές στον υπόλοιπο ιστό. Η ελληνική πόλη αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από έναν μόνο τύπο, την πολυκατοικία.
  • Δεύτερον, λόγω της εμμονής στον λευκό ή υπόλευκο σοβά ως κυρίαρχο τελείωμα και οριστική έκφραση των όψεων των κτηρίων. Αυτή η επιλογή δεν στερείται λογικής, καθώς έτσι αποφεύγεται η υπερθέρμανση και το υλικό είναι φθηνό. Εντούτοις, οι όψεις αδυνατούν να διατηρήσουν το χαρακτήρα της αρχικής λευκότητάς τους εξαιτίας της ρύπανσης και της γενικευμένης ελλιπούς συντήρησης.

Θα λέγαμε, λοιπόν, ότι η ελληνική πόλη, ως συλλογικό αρχιτεκτόνημα, έχει ανάγκη από την ιεράρχηση όσο και τη συνάρθρωση των στοιχείων της, ώστε να καταστεί οπτικά πιο αναγνώσιμη. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ευκολότερα, μέσα από τις σχεδιαστικές επιλογές των αρχιτεκτόνων, με τη χρήση μίας και μόνης στρατηγικής, του χρώματος.

Το χρώμα, η σημασία του οποίου θεωρούμε ότι έχει υποβιβαστεί, αποτελεί ζωντανό στοιχείο της οικοδομικής παράδοσης. Σήμερα, το χρώμα στην οικοδομή εμφανίζεται κυρίως στο σοβά και σε ορισμένες μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες δεν νοούνται άβαφες ούτως ή άλλως. Ειδικά, η εφαρμογή βαφής σε μέταλλο δίνει πολλές εκφραστικές δυνατότητες, με προϊόντα ανθεκτικά στο χρόνο, που δεν χρειάζονται συνεχή συντήρηση.

Μέσα από τις εκφραστικές δυνατότητες των χρωματισμένων μεταλλικών στοιχείων, μπορεί να διατυπωθεί μια ζωηρή αρχιτεκτονική αφήγηση, πράγμα πολύτιμο σε περιβάλλοντα όπως η εξόχως ομοιόμορφη ελληνική πόλη. Ταυτόχρονα, η ελληνική αστική όψη συνήθως δεν προσφέρει ούτε ενεργειακή ούτε λειτουργική απόδοση (εξαερισμός, ηλιοπροστασία). Τα μπαλκόνια, πλάτους ενός μέτρου, συχνά λειτουργούν ως τα μοναδικά συστήματα ηλιοπροστασίας προς το εσωτερικό, ενώ, λόγω του μικρού μεγέθους και του ακατάλληλου σχήματος, αδυνατούν να υποστηρίξουν οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Τι γίνεται, όμως, με τα κτήρια γραφείων; Με τις δημόσιες υπηρεσίες; Με τα σχολεία; Τα ξενοδοχεία; Πώς σκεπτόμαστε οι αρχιτέκτονες να λύσουμε προβλήματα απόδοσης (performance) και εμφάνισης της ελληνικής πόλης στις διάφορες τυπολογικές εκφάνσεις της;

Αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο πολιτικής, υπάρχει απαίτηση μέσω του ΚΕΝΑΚ για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, όμως δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς η αρχιτεκτονική έκφραση αυτής της ανάγκης.

Ερώτημα του διαγωνισμού

Υπάρχει τρόπος να εφευρεθεί μια συνδυασμένη επίθεση σε αυτό το διπλό μέτωπο; Ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της αναβάθμισης της εικόνας της πόλης; Μπορούμε ως επιστήμονες του ανθρωπογενούς χώρου να συνεισφέρουμε στον καθορισμό ενός λεξιλογίου της όψης για τη σύγχρονη ελληνική πόλη, που να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για λειτουργικές όσο και νοηματικά ενδιαφέρουσες όψεις; Μπορούμε οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί, αστικοί σχεδιαστές να συνεισφέρουμε με λύσεις επί υπαρχόντων κτηρίων, οι οποίες να βελτιώνουν την απόδοσή τους, προσδίδοντας ταυτόχρονα στη νέα όψη αρθρωμένο αρχιτεκτονικό λόγο με τη χρήση νέων υλικών και χρώματος;

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού «Color in Architecture»: Αριάδνη Βοζάνη (αρχιτέκτων μηχανικός, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Νίκος Κτενάς (αρχιτέκτων), Σταύρος Μαρτίνος (αρχισυντάκτης του Archisearch.gr), Per Nimer (Akzonobel/design manager), Δημήτρης Ποτηρόπουλος (αρχιτέκτων), Kώστας Πουλόπουλος (αρχιτέκτων/επιμελητής), Ρένα Σακελλαρίδου (αρχιτέκτων Dipl. Architect, MArch, PhD, καθηγήτρια στο ΑΠΘ)
Βραβεία διαγωνισμού «Color in Architecture»:
α) 1ο Βραβείο: 4000 €, β) 2ο Βραβείο: 2000 €, γ) 3ο Βραβείο: 1500 €. Εκτός από τα τρία βραβεία θα δοθούν και έξι εύφημες μνείες.

Όλα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκτεθούν σε ειδική εκδήλωση, στα εγκαίνια της οποίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΑkzoNobel θα παρουσιάσει τα νέα της προϊόντα. Τα βραβεία του διαγωνισμού σχεδίασε το CTRLZAKArt&DesignStudio και μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Χορηγός του διαγωνισμού «Color in Architecture» είναι η ALUMIL. Να σημειωθεί ότι η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού – που λήγει στις 9 Οκτωβρίου – είναι ήδη διαθέσιμη στον ιστότοπο www.colorinarchitecture.gr.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.