ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Τρία βήματα για την προδιαγραφή της βαφής σε παραθαλάσσιες κατασκευές με πούδρα AkzoNobel

Τα μεταλλικά στοιχεία των κατασκευών που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα κινδυνεύουν από τη γρήγορη αλλοίωση των επιχρισμάτων και τη διάβρωση, πολύ περισσότερο απ’ ότι σε αστικό περιβάλλον. Με κατανόηση των κινδύνων και προδιαγραφή με τα ενδεδειγμένα χρώματα και κατεργασίες, μπορεί να διασφαλιστεί για κάθε παραθαλάσσιο έργο μακροχρόνια αντοχή και χαρακτηριστικά που διατηρούν τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Τα έργα κοντά στις ακτές είναι εκτεθειμένα σε έντονη ηλιοφάνεια και UV ακτινοβολία, στους ανέμους και σε διαβρωτικά ιόντα από τα θαλάσσια άλατα. Η επίδραση τους στις βαμμένες μεταλλικές επιφάνειες μπορεί να αποβεί καταστροφική σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά εάν η συντήρηση είναι δύσκολη ή χαμηλής συχνότητας.

Εάν το υλικό του επιχρίσματος είναι ακατάλληλο για να αντέξει στην υψηλή ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να απολέσει γρήγορα την αρχική του απόχρωση και στιλπνότητα. Επιπρόσθετα αν το μεταλλικό υπόστρωμα δεν έχει υποστεί την κατάλληλη προεργασία, τότε υδρατμοί, σκόνη και σωματίδια άλατος μπορούν να διαπεράσουν σχετικά εύκολα το προστατευτικό επιφανειακό στρώμα του επιχρίσματος και να διαβρώσουν το αλουμίνιο ή τον χάλυβα.

Η καταξιωμένη και υψηλά καταρτισμένη εταιρεία στο χώρο AkzoNobel προτείνει τα παρακάτω τρία απλά βήματα, τα οποία επιταχύνουν τη διαδικασία επιλογής του κατάλληλου χρώματος πούδρας.

Βήμα 1: Επιλογή χρώματος που πληροί τα κατάλληλα διεθνή πρότυπα

Χρωματική ενότητα της συλλογής Futura

Οι πούδρες ηλεκτροστατικής βαφής (Η/Β) για τα μέταλλα δεν είναι όλες ίδιες, καθώς οι συνταγές και οι πρώτες ύλες ποικίλλουν ανάλογα με τη ζητούμενη αντοχή σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

H διεθνής πιστοποίηση Qualicoat, που συναντάται κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η πιστοποίηση GSΒ, διαδεδομένη στην Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία, συστήνουν για τις παραθαλάσσιες κατασκευές τη χρήση χρωμάτων πούδρας Qualicoat Class 2 ή 3 και GSB Master ή Premium, αντίστοιχα.

Το διεθνές πρότυπο της American Architectural Manufacturers Association (AAMA), περισσότερο διαδεδομένο στις αγορές των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αυστραλία, συστήνει χρώματα πούδρας που περνούν με επιτυχία 5 ή 10 έτη στη δοκιμή Florida, ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ΑΑΜΑ 2604 ή ΑΑΜΑ 2605 αντίστοιχα.

Χρωματική ενότητα της συλλογής Futura

Τα χρώματα χαμηλότερης πιστοποίησης, Qualicoat Class 1, GSB Standard, AAMA 2603 και Australian Standard AS3715, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες και εμφανίζουν πρόωρη γήρανση.

Αντίθετα, οι αποχρώσεις των συλλογών Futura, Structura, Anodic, Brilliance και της τεχνολογίας Precis της AkzoNobel, οι οποίες είναι υπερανθεκτικές πιστοποιημένες συλλογές με Qualicoat Class 2, GSB Master και ανταποκρίνονται στο πρότυπο AAMA 2604, προτείνονται χωρίς καμία επιφύλαξη, καθώς έχουν αποδεδειγμένη αντοχή τουλάχιστον 25 ετών στις πιο δύσκολες συνθήκες περιβάλλοντος στον κόσμο (Florida).

Βήμα 2: Επιλογή κατάλληλης προεργασίας μετάλλου προ της εφαρμογής πούδρας

Μία πούδρα βαφής υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να επιτύχει τις καλύτερες επιδόσεις, μόνον όταν η μεταλλική επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται έχει υποστεί την αρμόζουσα προεργασία, όπως υποδεικνύεται στο τεχνικό δελτίο του χρώματος (ζητήστε το από τον προμηθευτή των κουφωμάτων ή της μεταλλικής κατασκευής).

Ανάλογα με το μεταλλικό υπόστρωμα, αλουμίνιο ή χάλυβα, για τη χρήση σε παραθαλάσσιο περιβάλλον είναι απαραίτητη η ενδεδειγμένη από τον παραγωγό προεργασία του με χημικά, σε στάδια και συνθήκες που πληρούν συγκεκριμένες διεθνείς πιστοποιήσεις ή και η χρήση ασταριού πούδρας. Έτσι, αφενός θα επιτευχθεί άριστη πρόσφυση του τελικού χρώματος και αφετέρου θα διασφαλιστεί η προστασία του μετάλλου από την επίθεση των διαβρωτικών ιόντων που διαπερνούν το φιλμ του χρώματος.

Δυστυχώς, επικρατεί η λανθασμένη άποψη ότι ένα εξαιρετικό χρώμα πούδρας αρκεί από μόνο του να προσθέσει μακροζωία στην βαμμένη επιφάνεια και παραλείπεται συχνά η κατάλληλη προδιαγραφή για τη χημική προεργασία του μετάλλου. Το παραπάνω οδηγεί σε ξεφλουδίσματα και διαβρώσεις, κάτι που δεν έχει να κάνει καθόλου με την πούδρα βαφής και τις ιδιότητές της.

Εξίσου σημαντική με την ορθή προδιαγραφή της προεργασίας, είναι και η επιλογή του κατάλληλου, πιστοποιημένου κατά Qualicoat ή / και GSB βαφείου πούδρας, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή εφαρμογή των υλικών, σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες από τους παραγωγούς διαδικασίες.

Βήμα 3: Εγγύηση χρώματος ανά Έργο «Project Guarantee»

Το χρώμα πούδρας που έχει σχεδιαστεί και συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση έργου «Project Guarantee», διασφαλίζει την προστασία από κιμωλίαση, ρωγματώσεις επιχρίσματος, απώλεια γυαλάδας και μεταβολή απόχρωσης πέραν συγκεκριμένων ορίων, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση της βαμμένης επιφάνειας και τις επισκευές εκδορών που συνοδεύουν την εγγύηση, για κάθε συγκεκριμένο χρώμα σε συγκεκριμένο έργο, ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση.

Οι γραπτές εγγυήσεις «Project Guarantee» παρέχονται υπό προϋποθέσεις μόνο σε βαφεία που είναι Interpon Approved Applicators (ρωτήστε το βαφείο σας αν είναι ή συμβουλευτείτε την εταιρεία AkzoNobel με την αποστολή σχετικού email στο powder@akzonobel.com).

Οι πούδρες βαφής Interpon D2525 περνούν με επιτυχία τη δοκιμή φυσικής γήρανσης Florida 5 ετών, είναι πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 2, GSB Master και ανταποκρίνονται στο πρότυπο ΑΑΜΑ 2604. Προσφέρονται σε όλες τις αποχρώσεις RAL σε στιλπνότητα gloss, satin ή matt και τη δημοφιλή Structura, καθώς και σε μεταλλικά εφέ Futura, Anodic και Ultramatt Precis. Συνοδεύονται από γραπτές εγγυήσεις «Project Guarantee» χρώματος ανά έργο που φθάνουν έως και τα 25 έτη (υπόκεινται σε ειδικούς όρους).

Οι πούδρες βαφής Interpon D3020 με ρητίνες φθοριοκαρβονικές,  περνούν με επιτυχία τη δοκιμή φυσικής γήρανσης Florida 10 ετών και είναι πιστοποιημένες κατά Qualicoat Class 3, GSB Premium και ανταποκρίνονται στο πρότυπο ΑΑΜΑ 2605. Προσφέρονται σε αποχρώσεις RAL σε υφή λεία matt. Συνοδεύονται από γραπτές εγγυήσεις «Project Guarantee» χρώματος ανά έργο που φθάνουν έως τα 30 έτη (υπόκεινται σε ειδικούς όρους).

Η χρήση των ασταριών πούδρας BPP600 και Polyzinc 790 προσφέρει ενισχυμένη αντιδιαβρωτική δράση στο αλουμίνιο και τον χάλυβα αντίστοιχα. Οι υπερανθεκτικές πούδρες Interpon D2525 και Interpon D3020 φέρουν πιστοποίηση EPD (Environmental Product Declaration) για όλον τον κύκλο ζωής τους, που συνεισφέρει στην βαθμολογία κατά LEED («πράσινη» πιστοποίηση κτιρίων).

Με τεράστια γκάμα αποχρώσεων και προστατευτικών επιχρισμάτων και εμπειρία με έργα σε όλον τον κόσμο, όποιο και αν είναι το μέγεθος, η πολυπλοκότητα ή η γεωγραφική θέση τους, η AkzoNobel είναι σε θέση να προσφέρει τις καλύτερες τεχνικές συμβουλές και λύσεις για τη βαφή των μεταλλικών υποστρωμάτων σε παραθαλάσσιο περιβάλλον. Το παραπάνω μεταφράζεται σε λιγότερες έννοιες για τον επαγγελματία – συνεργάτη της AkzoNobel, ο οποίος μπορεί να επικεντρωθεί απρόσκοπτα στη δουλειά του χωρίς να ανησυχεί για την ανθεκτικότητα των χρωμάτων.

Για συνάντηση με το προσωπικό του τμήματος συμβουλευτικών υπηρεσιών της εταιρείας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο 210.81.60.160 ή να αποστείλουν ένα email στο sotiria.liakata@akzonobel.com και στο powder@akzonobel.com.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.