ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

13ο Συνέδριο “Αλουμίνιο & Κατασκευές”: Άνοιξαν πόρτες συνεργασίας του κλάδου με αρχιτέκτονες και ξενοδόχους!

Με μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά αριθμό εγγεγραμμένων συνέδρων, που ξεπέρασαν τους 700, διεξήχθη στην Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο της Κρήτης, το 13ο κλαδικό συνέδριο «Αλουμίνιο & Κατασκευές». Ο καλοκαιρινός καιρός και η τοποθεσία της διεξαγωγής του στο Capsis Elite Resot, συνετέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί μία άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, που χαρακτηρίστηκε από τις πλέον ουσιώδεις από όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Για πρώτη φορά ήταν τόσο έντονη η παρουσία τρίτων, όπως του περιφερειάρχη Κρήτης, τοπικών βουλευτών, δημοτικών αρχόντων, φορέων και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης. Επίσης, οι ξενοδόχοι της μεγαλονήσου έκαναν αισθητή τη παρουσία τους στην ειδική εκδήλωση της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου που είχε σαν θέμα τις ανάγκες των τουριστικών μονάδων στην ανακαίνισή τους και τις δυνατότητες που τους προσφέρει ο κλάδος. Πάνω από 20 ξενοδόχοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση αυτή, καθώς και εκπρόσωπος του Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δ/ντών Ξενοδοχείων και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου.

Αναμνηστική φωτογραφία των μελών της επιτροπής του 13ου συνεδρίου «Αλουμίνιο & Κατασκευές»

Η καλή προετοιμασία και η συνεχής προβολή του συνεδρίου στην Κρήτη εδώ και αρκετό καιρό, είχε σαν αποτέλεσμα τη συμμετοχή 121 εγγεγραμμένων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, μία για πρώτη φορά μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου!

Γενικά ήταν ένα συνέδριο ευρύ, με τους καλύτερους του κλάδου παρόντες. Με σπουδαίους καλεσμένους και ομιλητές υψηλού επιπέδου. Ξεχώρισαν οι θεματικές ενότητες με ξενοδόχους και αρχιτέκτονες, η παρουσίαση της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά για το μέλλον της αγοράς των κουφωμάτων, το case study για την ανάπτυξη της ενεργειακής κουλτούρας, η έρευνα για τις εξαγωγές και τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Τα καθιερωμένα βραβεία alumini, για άλλη μια φορά, χάρισαν συγκίνηση και αναγνώριση σε σπουδαίους ανθρώπους του κλάδου που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια.

Τι καλύτερο είχε αυτό το συνέδριο; Ξέφυγε προς τα πάνω σε θεματολογία, ομιλητές και ποιότητα, κυρίως όμως άνοιξε μεγάλες πόρτες συνεργασίας του κλάδου, με τους αρχιτέκτονες, τους ξενοδόχους, τα πανεπιστήμια, την πολιτεία.                                                                              

Οι κατασκευαστές αλουμινίου που ξεπέρασαν τους 400, ήταν οι πρωταγωνιστές του συνεδρίου, που εξέφρασαν τη γνώμη τους, μέσα στη δική τους στέγη. Έγιναν σημαντικές επαφές και αναπτύχθηκαν αρκετές συνεργασίες.

Οι σύνεδροι ενέκριναν σπουδαία συμπεράσματα από τις εργασίες του και προτάσεις για άμεση υλοποίηση.

Χαρακτηριστική της σπουδαιότητας του φετινού συνεδρίου και της απήχησης που είχε στους τοπικούς παράγοντες της Κρήτης ήταν η παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Στ. Αρναουτάκη

Τα συμπεράσματα

  • Κοινός στόχος η ανάπτυξη όλων μας.
  • Η συνεργασία θα μας δώσει τα εχέγγυα να κινηθούμε αυτόνομα, χωρίς να στηριζόμαστε σε «εξαγγελίες» προγραμμάτων.
  • Είμαστε σε συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης του κύρους και του ονόματος, της επιχείρησής μας και των προϊόντων μας, που θα μας εξασφαλίσει σταθερή και πιστή πελατεία. (brand awareness)
  • Το BRANDING είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία. Θα πρέπει να το ενισχύσουμε, επενδύοντας στην αξία του προϊόντος μας και την υγιή οικονομική διάρθρωση, που θα μας εξασφαλίσει και την υγιή ανάπτυξη.
  • Οι προβλέψεις για το μέλλον σε βάθος διετίας, δείχνουν ανάκαμψη της οικοδομής, με τις νέες άδειες να υπερτερούν των ανακαινίσεων.
  • Οι προοπτικές δείχνουν ότι την επόμενη τριετία ο ετήσιος τζίρος θα αυξηθεί από περίπου 450 εκ. ευρώ που είναι σήμερα, σε περίπου 740 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αντικατάσταση είναι μια διαχρονική και άμεσα ανταποδοτική επένδυση.
  • Η τεχνολογία των υλικών αναπτύσσεται διαρκώς για την κάλυψη των αναγκών της ενεργειακής εξοικονόμησης με καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
  • Οι εταιρείες παροχής ενέργειας, όπως η ΔΕΗ, σχεδιάζουν ενεργειακά τιμολογιακά προγράμματα για τους καταναλωτές με ενεργειακή κουλτούρα.
  • Η Πολιτεία (και η ΔΕΗ) μελετά ανά χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού ιστού σε μόνιμη βάση.
  • Η αγορά των κατασκευαστών αλουμινίου έχει ανάγκη από εργαλεία που αποδεικνύουν το όφελος από την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως το Case Study που παρουσιάστηκε.
  • Οι εξαγωγές με συστηματική προσπάθεια και τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορούν να δώσουν διέξοδο στις επιχειρήσεις.
  • Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι λύση, αλλά χωρίς να παραβλέπουμε την εγχώρια αγορά.

Προτάσεις για άμεση υλοποίηση

  • Ανήκουμε όλοι στην ίδια αλυσίδα αξίας, που θα πρέπει αφενός να ενδυναμωθεί και αφετέρου να διευρυνθεί με νέους χρήσιμους κρίκους π.χ. ΣΕΚΑ, ΕΕΑ, ΣΑΝΗ, ΣΕΤΕ κ.ο.κ.
  • Οι μελέτες και τα case study είναι εργαλεία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την εικόνα της αγοράς και τη συμπεριφορά των καταναλωτών, ώστε να πράξουμε ανάλογα και θα πρέπει να συνεχιστούν σε νέα αντικείμενα που θα υποδειχθούν.
  • Να εκδοθεί το Case Study με μορφή απλού και εύχρηστου εντύπου ή αρχείου web, για χρήση των κατασκευαστών.
  • Να καθιερωθούν στο συνέδριο θέματα ψυχολογίας με διεύρυνση του αντικειμένου στην οικογενειακή επιχείρηση.
  • Να καθιερωθεί ως θέμα η ανάπτυξη του αλουμινίου στους παραδοσιακούς οικισμούς.

Το σώμα όρισε το επόμενο συνέδριο, να πραγματοποιηθεί μετά από 2 χρόνια, στις 18-20 Οκτωβρίου 2019 σε τόπο που θα επιλεγεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.