ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Το αλουμίνιο «πρωταθλητής» των ελληνικών εξαγωγών προς τη γαλλική αγορά

Το αλουμίνιο και τα παράγωγά του είναι στην πρώτη θέση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Γαλλία, όπως αναφέρεται στο τελευταίο ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας μας στο Παρίσι.

Το γεγονός έχει μια ιδιαίτερα συμβολική σημασία, καθώς η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα ξεκίνησε μεταπολεμικά από τη γαλλική Πεσινέ με την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος που από το 2005 είναι μέλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Συγκεκριμένα, στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία, την πρώτη θέση μεταξύ των κατηγοριών εξαγόμενων προϊόντων καταλαμβάνει το αλουμίνιο και τα προϊόντα αυτού, με μερίδιο 14,6% επί των συνολικών εξαγωγών προς τη χώρα και αξία 75 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 7,3%.

Στη 2η θέση βρίσκονται τα φαρμακευτικά προϊόντα με 58,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 11,3%. Ακολουθούν οι πλαστικές ύλες με 42,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 8,2%, τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας με 41,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο 8,0% και τα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων με 31,7 εκατ. ευρώ και μερίδιο 6,1%. Οι πρώτες πέντε κατηγορίες κατέχουν το 48,3% του συνόλου των εξαγωγών, ενώ οι πρώτες 20 κατηγορίες συγκεντρώνουν το 83,9% του συνόλου των εξαγωγών.

Πηγή: reporter.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button