ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Έτοιμη για αντεπίθεση η Κίνα αν οι ΗΠΑ εφαρμόσουν κυρώσεις στις εξαγωγές αλουμινίου

Το Πεκίνο διαμήνυσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να ανταπαντήσει υιοθετώντας “τα αναγκαία μέτρα” για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του στην περίπτωση που οι ΗΠΑ εφαρμόσουν εμπορικές κυρώσεις στις εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει εκπονήσει τρία σενάρια για την επιβολή δασμών ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ώστε να διαφυλαχθούν, όπως υποστηρίζει, η εθνική ασφάλεια και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις αφορούν όλες τις χώρες, όμως η Κίνα είναι αυτή που θα πληγεί περισσότερο αν εφαρμοστούν.

“Αν η τελική απόφαση των ΗΠΑ επηρεάσει τα κινεζικά συμφέροντα, η Κίνα θα υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της” τόνισε ο Ουάνγκ Χετζούν, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου. Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ: “Τα συμπεράσματα των ερευνών (σ.σ. του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ) είναι αβάσιμα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, διαβεβαίωσε.

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει περιθώριο μέχρι τις 11 Απριλίου για να μελετήσει το φάκελο που αφορά τον χάλυβα και να λάβει αποφάσεις και μέχρι τις 19 του ίδιου μήνα για το αλουμίνιο.

Η Ουάσινγκτον “δεν θα έπρεπε να υιοθετήσει, ελαφρά τη καρδία, περιοριστικά μέτρα υπό το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας (…) είναι μια αόριστη διατύπωση που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε καταχρήσεις”, πρόσθεσε ο Χετζούν, υπενθυμίζοντας ότι ήδη οι ΗΠΑ εφαρμόζουν μια “υπερβολικά προστατευτική” πολιτική όσον αφορά τη δική τους παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου.

Πηγή: enikonomia.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.