ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Έβγαλε «φτερά» το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στη RUSAL

Ο ρωσικός κολοσσός της παγκόσμιας βιομηχανίας αλουμινίου RUSAL δέχεται μεγάλο πλήγμα, καθώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 12 μεγάλων ρωσικών εταιρειών εναντίον των οποίων οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις λόγω τη στάσης της Ρωσίας στην Κριμαία, την Ουκρανία και τη Συρία.

Οι κυρώσεις είναι τόσο αυστηρές που καθιστούν σχεδόν αδύνατο για τον ισχυρό άντρα της ρωσικής βιομηχανίας αλουμινίου, Όλεγκ Ντεριπάσκα να κάνει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή για τις εταιρείες του σε αμερικανικά δολάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι εμπορευμάτων και μετάλλων ανακοίνωσαν ότι θα συμμορφωθούν με τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Ήδη πέντε μεγάλοι οίκοι, σύμφωνα με το Bloomberg, που προμηθεύονταν αλουμίνιο από τη RUSAL, δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τον ρωσικό κολοσσό.

Ο ισχυρός άνδρας της RUSAL, Όλεγκ Ντεριπάσκα

Το πλήγμα σε πρώτη φάση για τη RUSAL είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς η μετοχή της κατρακύλησε κατά 25% στην αγορά της Μόσχας και κατά 50% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τον νο1 και νο2 παραγωγό αλουμινίου στον κόσμο, αύξηση των δασμών εισαγωγής από την Κίνα στις ΗΠΑ και κυρώσεις στη RUSAL, η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο κατά $187 στις τελευταίες συνεδριάσεις (έκλεισε στα $2.175/mt εχθές) στο LME λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς το προσεχές διάστημα.

Οι κυρώσεις στη RUSAL, σε συνδυασμό με την αύξηση των δασμών εισαγωγής από την Κίνα στις ΗΠΑ, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά του μετάλλου, επηρεάζοντας τις τιμές και τις φυσικές παραδόσεις.

Το διαφαινόμενο έλλειμμα προσφοράς φέρνει σε θέση ισχύος τους δυτικούς παραγωγούς που δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και τους δασμούς Τραμπ, μεταξύ των οποίων και της δικιάς μας Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button