ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Ο κλάδος έδωσε δυναμικό “παρών” την 1η μέρα του Διεθνούς Forum της ΕΕΑ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η ημέρα του Διεθνούς Forum «Ελληνικό Αλουμίνιο: Επενδύσεις, Εξωστρέφεια, Αειφορία» της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου (Ε.Ε.Α.) στο Μέγαρο Μουσικής. Υψηλόβαθμα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και ξένοι manager, έδωσαν δυναμικό «παρών», καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δυναμική του ελληνικού κλάδου αλουμινίου.

Αν μία λέξη χαρακτηρίζει την 1η μέρα του Form αυτή είναι η «Εξωστρέφεια», τόσο ο Πρόεδρος της ΕΕΑ, Γιώργος Δουκίδης στη δική του ομιλία όσο και αργότερα στη συζήτηση πάνελ με κορυφαία στελέχη του κλάδου, το συμπέρασμα ήταν ότι ο κλάδος πρέπει να συνεχίσει να «κοιτάει» τις αγορές του εξωτερικού.

Εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη αναγνώρισε από το βήμα το υψηλό επίπεδο του κλάδου και στάθηκε στα ποιοτικά προϊόντα, προστιθέμενης αξίας που αυτός παράγει. Παράλληλα, όπως πολλάκις ακούστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να γίνει το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας περισσότερο ελκυστικό. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις πρακτικές της διακυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά στον προστατευτισμό σε επίπεδο διεθνούς εμπορίου, σχολιάζοντας επί λέξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έχει χάσει τη μπάλα».

Στο ίδιο μήκος κόμματος ο Γ.Γ. του Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, Ηλίας Ξανθάκος μίλησε και αυτός για μεγαλύτερη εξωστρέφεια, προϊόντα προστιθέμενης αξία και ταχύτερη μετάβαση στον νέο ψηφιακό κόσμο.

Οι κ.κ Rob van Gils, CEO HAI Group και Κωνσταντίνος Κατσαρός, Εκτελεστικός Δ/ντης ELVAL παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία που κατέδειξαν ότι τόσο ο ευρωπαϊκός κλάδος της διέλασης όσο και της έλασης εμφανίζουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ειδικά, ο κ. Rob van Gils στάθηκε στο σημαντικό πρόβλημα των κυρώσεων στην RUSAL από τις ΗΠΑ και πως αυτές θα δημιουργήσουν πρόβλημα, το οποίο αν δεν λυθεί γρήγορα θα δημιουργήσει αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των ευρωπαϊκών εταιρειών αλουμινίου. Για το ίδιο θέμα ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι δεν βλέπει σύντομα λύση στο πρόβλημα με την RUSAL ωστόσο ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Το forum με τους κορυφαίους  παράγοντες της βιομηχανίας αλουμινίου

Ίσως για πρώτη φορά σε δημόσια εκδήλωση, κορυφαίοι παράγοντες της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου, συζήτησαν ελεύθερα μεταξύ τους και ανέπτυξαν τις απόψεις τους για θέματα της ελληνικής και της διεθνούς αγοράς αλουμινίου παρουσία κοινού, 800 περίπου ατόμων.

Ο Μιχάλης Στασινόπουλος (Όμιλος Βιοχάλκο – ΕΛΒΑΛ), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και ο Γιώργος Μυλωνάς (Alumil), πλαισιωμένοι από τον Γεν. Δ/ντή του ΙΟΒΕ κ. Νέττα και τον δημοσιογράφο κ. Παπαδημητρίου που συντόνιζε την συζήτηση, επί μία σχεδόν ώρα ενημέρωσαν το κοινό που τους παρακολουθούσε για τα σχέδια των εταιρειών που διοικούν, για τις επενδύσεις τους και ειδικότερα για τις τεράστιες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως λόγω της υψηλής τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει και της αναγνωρισμένης πλέον από όλους ποιότητας των προϊόντων αυτών.

Από αριστερά οι Μιχάλης Στασινόπουλος (Όμιλος Βιοχάλκο – ΕΛΒΑΛ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Αλουμίνιον της Ελλάδος) και ο Γιώργος Μυλωνάς (Alumil), πλαισιωμένοι από τον Γεν. Δ/ντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Νέττα

Τα τρία κορυφαία στελέχη του κλάδου στάθηκαν στο πόσο σημαντικές είναι οι εξαγωγές και πως πλέον η εξωστρέφεια για κάθε εταιρεία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η ελληνική αγορά (παρά τα σημάδια ανάκαμψης) αδυνατεί από μόνη της να υποστηρίξει βιώσιμες επιχειρήσεις.

Σε πλήρη ομοφωνία οι κ.κ. Στασινόπουλος, Μυτιληναίος και Μυλωνάς τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί στην ανταγωνιστικότητα των εταιρειών του κλάδου το υψηλό κόστος της ενέργειας, αλλά και το κόστος του χρήματος που πότε δεν ήταν τόσο χαμηλό όσο στη Δ. Ευρώπη για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Άλλο ένα θέμα που αναπτύχθηκε ήταν το έλλειμμα που υπάρχει παρά τη μεγάλη ανεργία σε ποιοτικούς και εξειδικευμένους εργαζόμενους και στελέχη, με τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας να αναζητούν δουλειά εκτός Ελλάδας.

Όσον αφορά στις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές για κάθε μία από τις τρεις εταιρείες, ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Μυτιληναίου ότι «σε έναν εμπορικό πόλεμο χάνουν και δύο» και ότι «το όλο θέμα είναι φωτιά και όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται» , συνοψίζει το πρόβλημα με τον καλύτερο τρόπο.

Εν κατακλείδι, ήταν μία ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που ανέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας αλουμινίου, έθεσε τις βάσεις για το μέλλον με φόντο την «εξωστρέφεια» και υπογράμμισε τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν ώστε το άλμα προς τα μπροστά να γίνει υπό τις βέλτιστες συνθήκες.

Το Forum συνεχίζεται και κλείνει σήμερα με κυριότερο ομιλητή τον υπουργό ΥΠΕΚΑ Γ. Σταθάκη στις 14:30.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.