ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Προς κατάργηση οι δασμοί στο αλουμίνιο μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τραμπ

Φώτο: AP

Το πολύκροτο σήριαλ των εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το οποίο επηρέασε και τον κλάδο αλουμινίου, φαίνεται να φτάνει στο (αίσιο) τέλος του μετά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σε ένα οικονομικό περιβάλλον μηδενικών δασμών και συνεργασία σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα του εμπορίου. Παρά την αρχική απαισιοδοξία τα αποτελέσματα τελικά της συνάντησης Γιούνκερ και Τραμπ ήταν άκρως εντυπωσιακά! Σε βαθμό που έκαναν τον Πρόεδρο Τραμπ να δηλώσει ότι «σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για το ελεύθερο και το δίκαιο εμπόριο».

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «Συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για μη βιομηχανικά προϊόντα…».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, η συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σε πολλά επίπεδα. Πρωτίστως στους μηδενικούς δασμούς στα αγαθά με συνακόλουθη κατάργηση των πρόσφατων δασμών από τις ΗΠΑ σε αλουμίνιο και χάλυβα. Κατά δεύτερον, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας σε επίπεδο ενέργειας, αφού η ΕΕ θα αγοράσει φυσικό αέριο από την Αμερική.

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά για συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Τραμπ (φωτογραφίζοντας την Κίνα) δήλωσε: «Θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, των στρεβλώσεων που δημιουργούν κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας (σ.σ. αφορά άμεσα την υπερπαραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στην Κίνα)».

Παρά τους λεονταρισμούς στη συνάντηση του ΝΑΤΟ και τα αντιφατικά μηνύματα που έστελνε ο αμερικάνος Πρόεδρος τις τελευταίες εβδομάδες, καλώντας την ΕΕ ως «εχθρό» και υπερασπιζόμενος τους δασμούς ως την καλύτερη λύση, τελικά τα «γύρισε» και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έγιναν… ξανά σύμμαχοι και εταίροι!

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.