ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΕπικαιροτητα

Οι νέες αλλαγές της τροποποιημένης προκήρυξης του «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκης και ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Ε. Γιαννακίδης, υπέγραψαν Τροποποίηση της ΚΥΑ Προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Συγκεκριμένα, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν:

1. Την τροποποίηση της με Α.Π. 171563/131/21.02.2018 (Β΄756/02.03.2018) Κοινής Απόφασης Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ως κατωτέρω:

Α. Τα εδάφια 2 έως 4 της παραγράφου 1.3 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 600,1 εκ. € (555,73 εκ. ευρώ από το ΕΠΑNΕΚ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»- και 44,37 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα).

Στον πίνακα δίνεται η ενδεικτική κατανομή, ανά Περιφέρεια της χώρας, του προϋπολογισμού των 600,1 εκ. € από τους πόρους του «Ταμείου Εξοικονομώ II», που αφορά κυρίως σε χορήγηση δανείων για την υλοποίηση παρεμβάσεων και επιδότηση επιτοκίου, και του «Προγράμματος Άμεσης Ενίσχυσης», που αφορά επιχορήγηση κεφαλαίου για την υλοποίηση παρεμβάσεων και κόστος ενεργειακών επιθεωρήσεων, μελετών και συμβούλου έργου.»

Β. Ο πίνακας και η υποσημείωση του πίνακα της παραγράφου 1.3 αντικαθίστανται και προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Η αρχική αυτή ενδεικτική κατανομή σε κάθε κατηγορία Περιφερειών μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τυχόν τροποποιήσεις στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, διαφοροποιήσεις στα συμπεράσματα της εκ των προτέρων αξιολόγησης σε νεότερες εκδόσεις αυτής, καθώς και ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων του Ταμείου και των εντάξεων για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης.»

Γ. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4.1 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 € ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, όπως προκύπτει από το Ε9 του κάθε διαμερίσματος/ μονοκατοικίας και τυχόν επιπλέον επιφάνειας κύριας χρήσης (m2 ) για την οποία έχει γίνει υπαγωγή της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (κατά την υποβολή της αίτησης προσκομίζεται η δήλωση υπαγωγής του αυθαιρέτου όπου αποτυπώνεται η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου και κατά την ολοκλήρωση του έργου προσκομίζεται η βεβαίωση περαίωσης) και δεν έχει δηλωθεί στο Ε9, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά μονοκατοικία/διαμέρισμα τις 25.000 €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.»

Δ. Τα εδάφια 3 και 4 της παραγράφου 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων παρέχεται μέχρι την κάλυψη του μέγιστου προϋπολογισμού του πίνακα της παραγράφου 1.3 για το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης. Για τις αιτήσεις αυτές παρέχεται η δυνατότητα επεξεργασίας ή ακύρωσης και επανακαταχώρησής τους έως 30/06/2018, υπό την προϋπόθεση μη υπέρβασης των ορίων του εν λόγω πίνακα, για τις περιπτώσεις αύξησης του αιτούμενου προϋπολογισμού.»

Ε. Ο δεύτερος πίνακας της παραγράφου 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος διαγράφεται.

ΣΤ. Τα εδάφια 10 έως 12 της παραγράφου 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος και διαγράφονται.

Ζ. Τα εδάφια 15 έως 20 της παραγράφου 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Το διάστημα δέσμευσης του ποσού επιχορήγησης ανέρχεται σε εκατόν τριάντα (130) ημέρες από την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται οριστικά μετά την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια και έως τις 30/06/2018, ημερομηνία έναρξης του ανωτέρω διαστήματος δέσμευσης είναι η ημερομηνία οριστικής υποβολής. Για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση», ημερομηνία έναρξης του ανωτέρω διαστήματος δέσμευσης είναι η ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων. Εντός του ανωτέρω διαστήματος των 130 ημερών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τυχόν διαδικασίες για την έγκριση του δανείου ή ο αιτών θα πρέπει να αποφασίσει να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου (βλ. Παράρτημα ΧΙΙ). Εάν υποβληθεί εκ νέου αίτηση δανείου, το διάστημα δέσμευσης του ποσού επιχορήγησης παρατείνεται και ανέρχεται σε εκατόν εβδομήντα πέντε (175) ημέρες. Η ανωτέρω παράταση δίνεται μία (1) φορά.»

Η. Τα εδάφια 44 έως 50 και ο τρίτος πίνακας της παραγράφου 5.2 του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα του ενδιαφερόμενου για λήψη δανείου, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ξανά αίτημα δανείου. Σε περίπτωση που εγκριθεί από τον Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό ποσό μικρότερο από το ποσό που έχει αιτηθεί ο ενδιαφερόμενος, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής με ίδια κεφάλαια. Τέλος, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα σε κάθε χρονικό σημείο από την υποβολή αιτήματος δανείου και μέχρι την έγκρισή του να κάνει αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου και να προχωρήσει την αίτησή του σε κατάσταση «προς υπαγωγή».

Για την αποφυγή φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα, η έναρξη της επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος ορίζεται διαδοχική ως εξής:

Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί εφαρμόζουν τους ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς που τους διέπουν, καθώς και τα κριτήρια πιστοδότησης για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός τριάντα (30) ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών και υποβάλει την αίτηση δανείου του. Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την έκβαση του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος.»

Θ. Μετά τη δέκατη τέταρτη περίπτωση της λίστας δικαιολογητικών του Παραρτήματος Χ του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος προστίθεται το εξής δικαιολογητικό:

« ▪ Βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας υπαγωγής της δηλούμενης κατασκευής ή χρήσης σε νόμο τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (όπου απαιτείται)»

Ι. Τα εδάφια 6 έως 11 του βήματος υλοποίησης με Α/Α 4 της περίπτωσης «ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ» του Παραρτήματος ΧΙΙ του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Το ποσό της επιχορήγησης δεσμεύεται με την υποβολή της αίτησης για χρονικό διάστημα 130 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του δανείου ή ο αιτών θα πρέπει να αποφασίσει να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται οριστικά μετά την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια και έως τις 30/06/2018, ημερομηνία έναρξης του ανωτέρω διαστήματος δέσμευσης είναι η ημερομηνία οριστικής υποβολής. Για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση» το ποσό παραμένει δεσμευμένο μέχρι και εκατόν τριάντα (130) ημέρες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων. Το διάστημα των 130 ημερών παρατείνεται κατά 45 ημέρες στην περίπτωση που υποβληθεί ξανά αίτηση δανείου. Η παράταση δίδεται μία (1) φορά.

Επισημαίνεται ότι για τις ειδικές περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης ακινήτου, μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενδιαφερόμενου ή συζύγου που είναι κάτοικος εξωτερικού, καθώς και άλλων πολιτών για τους οποίους δεν είναι δυνατή η διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος και στοιχείων ακινήτων με τα στοιχεία που τηρούνται από τη φορολογική αρχή, πραγματοποιείται έλεγχος των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και στοιχείων από το Δικαιούχο. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό, πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από το Δικαιούχο.»

ΙΑ. Τα εδάφια 3 έως 6 του βήματος υλοποίησης με Α/Α 5 της περίπτωσης «ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ» του Παραρτήματος ΧΙΙ του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός τριάντα (30) ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών και υποβάλει την αίτηση δανείου του.

Ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται για την έκβαση του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος. Μετά την υποβολή αίτησης δανείου, σε περίπτωση απόρριψης ή ακύρωσής της, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης δανείου ή να προχωρήσει προς υπαγωγή χωρίς δάνειο κάνοντας αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου.»

ΙΒ. Τα εδάφια 7 έως 11 του βήματος υλοποίησης με Α/Α 4 της περίπτωσης «ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ» του Παραρτήματος ΧΙΙ του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίστανται ως εξής:

«Το ποσό της επιχορήγησης δεσμεύεται με την υποβολή της αίτησης για χρονικό διάστημα 130 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης του δανείου ή ο αιτών θα πρέπει να αποφασίσει να «θέσει» την αίτηση σε κατάσταση «προς υπαγωγή» χωρίς τη λήψη δανείου. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται οριστικά μετά την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια και έως τις 30/06/2018, ημερομηνία έναρξης του ανωτέρω διαστήματος δέσμευσης είναι η ημερομηνία οριστικής υποβολής. Για τις αιτήσεις που εντάσσονται σε «ειδική περίπτωση» το ποσό παραμένει δεσμευμένο μέχρι και εκατόν τριάντα (130) ημέρες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής ενημέρωσης του ωφελουμένου για την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων. Το διάστημα των 130 ημερών παρατείνεται κατά 45 ημέρες στην περίπτωση που υποβληθεί ξανά αίτηση δανείου. Η παράταση δίδεται μία (1) φορά.

Επισημαίνεται ότι για τις ειδικές περιπτώσεις πρόσφατης απόκτησης ακινήτου, μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενδιαφερόμενου ή συζύγου που είναι κάτοικος εξωτερικού, καθώς και άλλων πολιτών για τους οποίους δεν είναι δυνατή η διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος και στοιχείων ακινήτων με τα στοιχεία που τηρούνται από τη φορολογική αρχή, πραγματοποιείται έλεγχος των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και στοιχείων από το Δικαιούχο. Ο εξαψήφιος αριθμός ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αποδίδεται με την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης από τον ενδιαφερόμενο/ εκπρόσωπο και δεσμεύεται το σχετικό ποσό, πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων από το Δικαιούχο.»

ΙΓ. Το βήμα υλοποίησης με Α/Α 5 της περίπτωσης «ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ» του Παραρτήματος ΧΙΙ του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο κάθε ιδιοκτήτης, εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει το Χρηματοπιστωτικό οργανισμό τον οποίο συμφώνησαν κατά τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση πολυκατοικίας όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός τριάντα (30) ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει καταστήσει με επιλογή του στο πληροφοριακό σύστημα την αίτησή του «ενεργή για λήψη δανείου» και έχει προσκομίσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών.

Οι ενδιαφερόμενοι καθώς και ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας ενημερώνονται για την έκβαση του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος.

Σημειώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα σε κάθε χρονικό σημείο από την υποβολή αιτήματος δανείου και μέχρι την έγκρισή του να κάνει αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου και να προχωρήσει την αίτησή του σε κατάσταση «προς υπαγωγή».»

  1. Κατά τα λοιπά ισχύει η με Α.Π. 171563/131/21.02.2018 (Β΄756/02.03.2018) Κοινή Απόφαση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο: «Προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II», που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  2. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

– Μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ με την απόφαση, από τη σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου.
– Δείτε τον ενημερωμένο οδηγό εφαρμογής του προγράμματος με όλες τις ανωτέρω αλλαγές, εδώ.

Πηγή: B2Green.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.