ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ
3o τρίμηνο: Στα χαμηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές αλουμινίου λόγω πιθανού Grexit και Κίνας!
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου μέσα στο καλοκαίρι, με το ελαφρύ μέταλλο να καταγράφει χαμηλά 6τίας στο LME στις 24 του Αυγούστου, όταν και έκλεισε λίγο πάνω από τα $1.500/mt. Από τη μία το θρίλερ που έζησε ο πλανήτης και μαζί και οι αγορές για το τι θα γινόταν στην Ελλάδα και από την άλλη οι αρνητικές εξελίξεις στην Κίνα (μην ξεχνάμε ότι είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αλουμινίου) όπου έλαβε χώρα ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου, επηρέασαν την πορείας της τιμής πρωτόχυτου στο LME και την οδήγησαν σε πολυετή χαμηλά.
Οι φόβοι των επενδυτών για ενδεχόμενο Grexit, το οποίο θα αποτελούσε τροχοπέδη στην ανάκαμψη της Ευρώπης και οι έντονες ανησυχίες για την πορεία της Κίνας, οδήγησαν σε μαζική πώληση συμβολαίων και συνακόλουθη πτώση της τιμής του ελαφρού μετάλλου.
Σημαντικοί δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή κινούνται πτωτικά στην Κίνα αν και η ανάπτυξη παραμένει σε υψηλά επίπεδα περίπου στο 7%. Πάντως τον Σεπτέμβριο το ελαφρύ μέταλλο άρχισε να κερδίζει έδαφος και βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, κινούμενο τη στιγμή που γράφεται το άρθρο στα $1.636/mt.
Επιβράδυνση των μεταφορών σε Κίνα και Ευρώπη
Αρνητικά είναι τα σημάδια στη μεγαλύτερη τελική αγορά για το αλουμίνιο, που είναι οι μεταφορές, καθώς Κίνα και Ευρώπη εμφανίζουν σημάδια επιβράδυνσης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που συνεχίζουν να καταγράφουν αυξήσεις στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα κατέγραψαν μικρότερο ρυθμό αύξησης το 2015 στο 3,8%, σε σύγκριση με το 2014 που κινήθηκαν στο 7%. Οι πωλήσεις στην Ευρώπη, μετά από 21 μήνες ανάπτυξης, είδαν τον ρυθμό αύξησης των πωλήσεων τον Μάιο να καταποντίζεται στο 1,3% από το σταθερό περίπου 6,8% το πρώτο 5μηνο του χρόνου. Αν οι πωλήσεις συνεχίζουν να εμφανίζουν αδυναμία σε Κίνα και Ευρώπη, ενδέχεται να έχουμε αντίκτυπο και στην παγκόσμια ζήτηση αλουμινίου στο εγγύς μέλλον.
Επιπρόσθετα, άλλες αγορές όπως η Ρωσία και Βραζιλία καταγράφουν διψήφιες μειώσεις, με τις πωλήσεις αυτοκινήτων να σημειώνουν πτώση 38% και 21% αντίστοιχα τους πρώτους πέντε μήνες του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβράδυνση που εμφανίζουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα ενδέχεται να οφείλεται και στην κατάρρευση των χρηματαγορών μέσα στο καλοκαίρι.
Η φθηνή ενέργεια ξανανεβάζει την προσφορά
Με το πετρέλαιο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τα περιθώρια κέρδους των παραγωγών πρωτόχυτου αλουμινίου αυξάνονται, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο της παραγωγής, με στόχο την αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών αυτήν την περίοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους, η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 11% (στοιχεία από άλλες πηγές την τοποθετούν και υψηλότερα), ενώ το ίδιο διάστημα οι κινεζικές εξαγωγές προϊόντων ελαφρού μετάλλου κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 35%. Ειδικά για τις κινεζικές εξαγωγές ημιτελικών προϊόντων, πρέπει να αναφερθεί ότι πολλά από αυτά τα προϊόντα καταλήγουν να γίνουν πάλι πρωτόχυτο αλουμίνιο στις χώρες που εξάγονται. Ο λόγος για τον οποίο οι Κινέζοι παραγωγοί τα εξάγουν ως ημιτελικά, είναι λόγω των φοροαπαλλαγών στις εξαγωγές από τις οποίες εξαιρείται το πρωτόχυτο αλουμίνιο αλλά περιλαμβάνονται τα προϊόντα του.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας ακατέργαστου αλουμινίου και προϊόντων σημείωσαν πτώση 5,3% το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, ωστόσο παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τους 2,8 εκατ. τόνους.
Η υπερπροσφορά στην Κίνα σε συνδυασμό με τα σημάδια επιβράδυνσης της μεγαλύτερης ασιατικής οικονομίας, οδήγησαν σε μείωση κατά $300 των premium στην Ιαπωνία το διάστημα Ιουλ. – Σεπ. Τα premium στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου έπεσαν στα $100 που αποτελεί πτώση ρεκόρ. Την ίδια στιγμή τα premium στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 67% το τρέχον έτος στα περίπου $170, ενώ στη Γηραιά Ήπειρο κινούνται σε επίπεδα 2010.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που τα premium έχουν πάρει τη κατηφόρα, είναι και οι νέοι κανονισμοί του LME όσον αφορά στις ουρές αναμονής στις αποθήκες που άλλαξε άρδην την ιδιαίτερα επικερδή τακτική του “κλειδώματος” του μετάλλου σε οικονομικές συμφωνίες και τη δημιουργία τεχνητής στενότητας.
Πάντως παρά τις εκτιμήσεις ότι το α’ μισό του 2015 είχαμε έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά πρωτόχυτου, η έκρηξη της παραγωγής με πρωτοστάτη την Κίνα, έκανε την Alcoa να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της όσον αφορά στην ψαλίδα προσφοράς – ζήτησης για το σύνολο τους 2015 στους +760 χιλ. τόνους.
Η αυξανόμενη προσφορά και η πιθανώς πλεονασματική φύση της αγοράς του ελαφρού μετάλλου στα τέλη του έτους αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει (καθοδικές) πιέσεις στην τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο LME.
Τι μέλει γενέσθαι
Η ψυχολογία της αγοράς των μετάλλων είναι τραυματισμένη κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας και αυτό έχει αποτυπωθεί στην πτωτική πορεία της τιμής πρωτόχυτου αλουμινίου. Σε πρώτη φάση το αλουμίνιο ξεκίνησε ένα μίνι ανοδικό ράλι μέσα στον Σεπτέμβριο που μένει να δούμε αν θα έχει διάρκεια, με τη σταθερότητα στις κινεζικές αγορές και την ενισχυμένη προσφορά να αποτελούν κλειδιά.
WBMS: Αύξηση ζήτησης κατά 16% & ελλειμματική αγορά το α’ εξάμηνο 2015 Η παγκόσμια αγορά αλουμινίου κατέγραψε έλλειμμα 380 χιλ. τόνων το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους (μειωμένο σε σύγκριση με τους 716 χιλ. για το σύνολο του 2014) σύμφωνα με το WBMS. Η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου αυξήθηκε κατά 4,084 εκατ. τόνους το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Ιούνιο, τα συνολικά αποθέματα σημείωσαν πτώση κατά 148 χιλ. τόνους. Τα αποθέματα στο τέλους του α’ εξαμήνου άγγιξαν τα 4,549 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί με ζήτηση περίπου 33 ημερών. Την ίδια περίοδο πέρυσι τα αποθέματα ήταν 5,020 εκατ. τόνοι. Η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου κατέγραψε αύξηση 16,8% το διάστημα Ιαν – Ιουν 2015, με την Κίνα να παράγει 15,401 εκατ. τόνους (περίπου το 55% της παγκόσμιας παραγωγής). Η παραγωγή στην Ευρώπη εμφάνισε οριακή αύξηση κατά 0,6%, ενώ στη Βόρεια Αμερική υποχώρησε κατά 3,1%. Ειδικά για τον Ιούνιο, η μηνιαία παραγωγή ήταν 4,851 εκατ. τόνοι, ενώ η ζήτηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη και έφτασε τους 4,898 εκατ. τόνους. Οι κινεζικές εξαγωγές πρωτόχυτου άγγιξαν τους 208 χιλ. τόνους το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με το WBMS η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 16% το διάστημα Ιαν – Ιουν 2015, σε ένα σύνολο 28,74 εκατ. τόνων σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικά η ζήτηση της Κίνας κατέγραψε αύξηση κατά 34% το ίδιο διάστημα σε σύγκριση με το περσινό έτος. Αντίθετα, η ευρωπαϊκή ζήτηση σημείωσε πτώση κατά 100 χιλ. τόνους το πρώτο μισό του τρέχοντος έτους. |