ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον στο θέμα των κυρώσεων

Ο πρώην σύμβουλος του Σαρκοζί, Jean-Pierre Thomas είναι ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. της RUSAL στο πλαίσιο της απεξάρτησης του ρωσικού κολοσσού από την επιρροή του Όλεγκ Ντεριπάσκα

Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την άρση των κυρώσεων, η RUSAL ξεκίνησε την αναδιοργάνωση της εταιρείας, με την τοποθέτηση του ανεξάρτητου Jean-Pierre Thomas στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο προηγούμενος Πρόεδρος Matthias Warnig παραιτήθηκε μετά από 6 χρόνια στον μεγαλύτερο παραγωγό πρωτόχυτου αλουμινίου εκτός Κίνας. Η παραίτηση του Matthias Warnig είναι μέρος της συμφωνίας με τον Λευκό Οίκο.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανάφερε ότι θα αποσύρει τις κυρώσεις για τη RUSAL, τη μητρική της εταιρεία En+ και την εταιρεία ενέργειας EuroSibEnergo αν αυτές προχωρήσουν σε αναδιοργάνωση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο έλεγχός τους από τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Η αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα των ασφυκτικών πιέσεων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ανάγκασαν την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει και να μεταθέσει για αργότερα τις κυρώσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων με στόχο την απεξάρτηση των RUSAL και En+ από τον Ντεριπάσκα.

Ο Ρώσος ολιγάρχης θα παραμείνει σε καθεστώς κυρώσεων τονίζει το αμερικανικό Υπουργείο ωστόσο οι τρεις εταιρείες θα βγουν εκτός (μαύρης) λίστας αν μειώσουν το μετοχικό πακέτο του στενού συνεργάτη του Πούτιν.

Η συμφωνία υπόκειται σε μία περίοδο αξιολόγησης 30 ημερών από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button