ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Διεθνείς τιμές αλουμινίου: Η ηρεμία πριν την καταιγίδα;

Για πολύ καιρό αναλυτές, υψηλόβαθμα στελέχη της βιομηχανίας και αρθρογράφοι μιλούν για την ύπαρξη ελλείμματος στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου παρά την έξαρση της κινεζικής παραγωγής ωστόσο το παραπάνω δεν αποτυπώνεται (ακόμα) στην πορεία της τιμής στο LME.

Περίπου την ίδια εποχή το περασμένο έτος η αγορά αλουμινίου άρχισε να κλυδωνίζεται όταν οι ΗΠΑ «τιμώρησαν» τη RUSAL -τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πρωτόχυτου αλουμινίου εκτός Κίνας- με βαριές κυρώσεις.

Δώδεκα μήνες μετά όχι μόνο η RUSAL την «έβγαλε καθαρή» και οι κυρώσεις έχουν εξαφανιστεί αλλά και οι αναλυτές μιλούν με αρκετή περισσότερη θέρμη για τις (ανοδικές) προοπτικές του ελαφρού μετάλλου, το οποίο εμφάνισε σημαντικό βαθμό υστέρησης σε σύγκριση με τα άλλα βιομηχανικά μέταλλα.

Παρά τις θετικές αναλύσεις για άνοδο και την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η αγορά αλουμινίου χτίζει σημαντικό έλλειμμα, η τιμή πρωτόχυτου εξακολουθεί να αγνοεί ότι γράφεται και αρνείται πεισματικά να πάρει την ανιούσα τη φετινή χρονιά, όντας εγκλωβισμένη κάτω από το όριο των $1.900/mt και πλησιάζοντας μάλιστα απειλητικά το όριο των $1.800/mt.

Παρά τις επικλήσεις ότι τα «καλύτερα έρχονται» και ότι το έλλειμμα της παγκόσμιας αγοράς θα αποτυπωθεί και στην πορεία της τιμής πρωτόχυτου, οι επενδυτές δεν φαίνονται να πείθονται.

Μέρος της υποτονικής εικόνας που δείχνει η τιμή πρωτόχυτου στο LME αποδίδεται στις ιστορικά υψηλές εξαγωγές αλουμινίου της Κίνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Από την άλλη υπάρχουν και φωνές που αναφέρουν ότι το σενάριο του μεγάλου ελλείμματος δεν πείθει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν στραφεί σε άλλες ενδεχομένως πιο προσοδοφόρες αγορές.

Η αλήθεια είναι ότι η τιμή πρωτόχυτου αλουμινίου λίγο πάνω από τα $1.800/mt είναι το δεύτερο χειρότερο σε επιδόσεις μέταλλο μετά τον μόλυβδο όσον αφορά στα βασικά μέταλλα.

Το σενάριο της ελλειμματικής αγοράς προς το παρόν μένει στο παρασκήνιο, καθώς στο προσκήνιο δεν δημιουργείται μια ορατή σε όλους ανοδική δυναμική που θα απογειώσει το ελαφρύ μέταλλο.

Ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση να είμαστε λίγο πριν το σημείο που θα αλλάξουν όλα, στο περιβόητο σημείο καμπής. Οι αναλυτές του CRU πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων που δημιουργήθηκε μέσα στην οικονομική κρίση θα εξαφανιστεί στα τέλη του 2019 ή του 2020.

Το παραπάνω σημαίνει ότι το έλλειμμα θα αρχίζει να γίνεται εμφανές με πραγματικούς όρους και ενδεχομένως να διαβούμε μία φάση όπου τα προθεσμιακά συμβόλαια θα κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από την σποτ αγορά και οι καταναλωτές αλουμινίου θα αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες στην προμήθεια πρώτης ύλης.

Συνεχίζει να είναι ελλειμματική η αγορά σύμφωνα με το WBMS

Το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2019 η αγορά πρωτόχυτου αλουμινίου συνέχισε να είναι ελλειμματική (20,6 χιλ. τόνοι) όπως και για το σύνολο του 2018 που κατέγραψε συνολικό έλλειμμα 932 χιλ. τόνων.

Η ζήτηση πρωτόχυτου αλουμινίου για το πρώτο δίμηνο του 2019 άγγιξε τους 9,95 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση κατά 186 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η παραγωγή το διάστημα Ιαν. – Φεβ. 2019 αυξήθηκε κατά 330 χιλ. σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Το συνολικά καταγεγραμμένα αποθέματα μειώθηκαν ελαφρώς τον Φεβρουάριο ωστόσο έκλεισαν τον μήνα κατά 49 χιλ. τόνους υψηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Τα συνολικά αποθέματα στα τέλη του Φεβρουαρίου 2019 ήταν 2,452 εκατ. τόνοι. Τα συνολικά αποθέματα στα τέσσερα χρηματιστήρια μετάλλων σε Λονδίνο, Σαγκάη, ΗΠΑ και Τόκυο ήταν 1,976 εκατ. τόνους στο τέλος του τελευταίου μήνα του φετινού χειμώνα.

Γενικότερα, η παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε το δίμηνο Ιαν. – Φεβ. 2019 κατά 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κινεζική παραγωγή έφτασε τους 5,688 εκατ. τόνους που ισοδυναμεί με το 57% της παγκόσμιας παραγωγής. Η κινεζική ζήτηση κατέγραψε αύξηση 7,1% το δίμηνο Ιαν. – Φεβ. 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι καθαρές εξαγωγές ακατέργαστου αλουμινίου το ίδιο φετινό διάστημα άγγιξαν τους 48 χιλ. τόνους, μειωμένες κατά 19 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Οι καθαρές εξαγωγές ημιτελικών προϊόντων αλουμινίου το διάστημα Ιαν. – Φεβ. 2019 σημείωσαν αύξηση στους 761 χιλ. τόνους σε σύγκριση με τους 664 χιλ. τόνους των πρώτων δύο μηνών του 2018.

Η παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου στη ΕΕ28 κατέγραψε μείωση 0,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η παραγωγή στις χώρες NAFTA αυξήθηκε κατά 6,8%. Η ζήτηση στην ΕΕ28 μειώθηκε κατά 104 χιλ. τόνους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε κατά 2% το διάστημα Ιαν. – Φεβ. 2019 σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η παγκόσμια παραγωγή πρωτόχυτου άγγιξε τους 4,882 εκατ. τόνους και η κατανάλωση τους 4,875 εκατ. τόνους.

Σωτήρης Κρουστάλλης
sk@aluminium.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.