ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

Απάτη στο κράμα αλουμινίου κόστισε στη NASA 700 εκατομμύρια δολάρια!

Εταιρία αλουμινίου στις ΗΠΑ παρέδωσε στη NASA ελαττωματικά αλουμίνια με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε φιάσκο η εκτόξευση του Taurus XL και του επιστημονικού δορυφόρου Glory. Η εταιρία κατασκευής αλουμινίου Sapa Profiles Inc. (SPI), που ήταν προμηθευτής της NASA το 2009 και το 2011, δήλωσε ένοχη για απάτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 23 Απριλίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στην εν λόγω εταιρία είχε στηθεί εγκληματική οργάνωση που δεν εξαπάτησε μόνο τη NASA και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Για σχεδόν δυο δεκαετίες η SPI και οι υπάλληλοί της συγκάλυπταν την κακή ποιότητα των κατασκευών τους παραποιώντας τα αποτελέσματα των δοκιμών για εκατοντάδες πελάτες της σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αυξήσει τα εταιρικά κέρδη και να κερδίζει μπόνους παραγωγής», δήλωσε ο εισαγγελέας της ανατολικής περιφέρειας της Βιρτζίνια.

Η εν λόγω εταιρία κατασκεύασε τους αρμούς αλουμινίου για τον πύραυλο Taurus XL της NASA που η προσπάθεια να εκτοξευθεί το 2009 κατέληξε σε φιάσκο. Από αντίστοιχα κατασκευαστικά προβλήματα καταστράφηκε και ο επιστημονικός δορυφόρος Glory της NASA δυο χρόνια αργότερα. Το κόστος από τις αποτυχημένες αυτές διαδικασίες για τη NASA υπερβαίνει τα 700 εκατ. δολάρια.

Οι έρευνες της NASA έδειξαν πρόβλημα στους αρμούς αλουμινίου. Τα αποτελέσματα των αρχικών δοκιμών του προϊόντος, είχαν παραποιηθεί από την εταιρία. Έτσι ξεδιπλώθηκε το κουβάρι των αποκαλύψεων από το οποίο προκύπτει ότι υπάλληλοι της SPI παραποίησαν τουλάχιστον 4.100 έγγραφα μεταξύ του 1996 και του 2015. Ο Ντένις Μπάλιους, που ήταν ο επικεφαλής του εργαστήριου δοκιμών της SPI, ομολόγησε την ενοχή του σε απάτη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών.

Η NASA ελπίζει ότι η καταδίκη αυτή θα αποτρέψει αντίστοιχα εγκληματικά περιστατικά στο μέλλον καθώς η αποζημίωση που επιδικάστηκε είναι κατά πολύ μικρότερη από τα 700 εκατ. δολάρια.

Πηγή: www.sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button

Εγγραφείτε στο e-newsletter μας

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας newsletter aluNET News και μείνετε ενημερωμένοι συνεχώς για τα νέα του κλάδου αλουμινίου.
Το email σας
Το όνομά σας
Παρακαλούμε δώστε μας τη συγκατάθεσή σας!
Η Alupress O.E. ιδιοκτήτης του aluNET.gr θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που παρέχετε σε αυτή τη φόρμα, για να έρθει σε επαφή μαζί σας και να σας στέλνει ενημερωτικά newsletter. Για την αποστολή των newsletter χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα MailChimp. Κάνοντας κλικ παραπάνω για να υποβάλετε τη φόρμα, αναγνωρίζετε ότι οι πληροφορίες που παρέχετε, θα μεταφερθούν στο MailChimp για επεξεργασία σύμφωνα με την Πολιτική Απορρήτου και τους Όρους Χρήσης της πλατφόρμας.